Ηλιόπουλος: «Το παρακράτος Μητσοτάκη δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει»
Συνέντευξη έδωσε στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος» της ΕΡΤ ο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος σχολίασε ενδελεχώς την υπόθεση παρακολουθήσεων και την αντιμετώπιση της από την Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Το παρακράτος Μητσοτάκη δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει». δήλωσε στην αρχική του τοποθέτηση.
«Το βασικό άγχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η συγκάλυψη. Στις 29 Ιουλίου υπήρξε επιστολή από την Κομισιόν στην ελληνική πλευρά η οποία ρωτούσε για το Predator και τις παρακολουθήσεις και η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι αυτά είναι ζητήματα εθνικής ασφάλειας και είναι καλό η Κομισιόν να μην ασχοληθεί περαιτέρω», υπογράμμισε, για να προσθέσει στη συνέχεια πως: «η κυβέρνηση δεν διέψευσε το χθεσινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών ότι δόθηκε κεντρική εντολή στην ΕΥΠ να προχωρήσει σε καταστροφή υλικού των παρακολουθήσεων».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη της ευθύνης που της αναλογεί: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη μιας αντικειμενικής ευθύνης. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη, κάνοντας βέβαια το παράδοξο να προσπαθήσει να περιορίσει αυτήν την ευθύνη σε δύο διορισμένα από αυτόν πρόσωπα, στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ και στο γενικό γραμματέα του, τον κ. Δημητριάδη, αρνούμενος ότι ο ίδιος έχει πολιτική ευθύνη», τόνισε. «Το πιο επικίνδυνο βέβαια είναι ότι έχουμε επιστρέψει σε ένα λόγο εθνικοφροσύνης. Όταν ακούμε από τον πρωθυπουργό ότι έγιναν παρακολουθήσεις σε εκλεγμένο ευρωβουλευτή και -υποψήφιο τότε - αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος για λόγους εθνικής ασφάλειας, δηλαδή ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια, τότε δυστυχώς επιστρέφουμε σε μερικές από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας», σημείωσε.
Υπογράμμισε ακόμα ότι από την πλευρά της κυβέρνησης «υπάρχει μια τεράστια αντίφαση: με βάση ποια διαδικασία η κυβέρνηση και ο κ. Γεραπετρίτης καλούν τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του, όταν με τροπολογία έχουν καταργήσει την υποχρέωση της ΕΥΠ να ενημερώνει την ΑΔΑΕ και στη συνέχεια η ΑΔΑΕ να ενημερώνει έναν πολίτη για την παρακολούθησή του». «Η δεύτερη απορία βέβαια είναι πώς μπορούσε να ενημερωθεί ο κ. Ανδρουλάκης, όταν ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε κανείς ξέρει τους λόγους αυτής της παρακολούθησης», συμπλήρωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, αυτή τη στιγμή ο κ. Κοντολέων και ο κ. Δημητριάδης θα είχαν ήδη περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στην Ελλάδα κρύβονται. Όπως επίσης, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί μετά από ένα τέτοιο σκάνδαλο», δήλωσε. «Το κρίσιμο σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί το προνόμιο να μη λογοδοτήσει, να μην εξηγήσει δηλαδή το λόγο για τον οποίο πήρε την απόφαση να παρακολουθήσει εκλεγμένο ευρωβουλευτή. Δημοκρατία όμως σημαίνει λογοδοσία και δεν θα επιτρέψουμε στο παρακράτος που έχει φτιάξει ο κ. Μητσοτάκης να μη λογοδοτήσει», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Στάθηκε, δε και στην πολιτική που ακολουθεί το ΕΛΚ: «Μου προκαλεί επίσης πολύ μεγάλη εντύπωση ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπλοκάρει την ακρόαση του Νίκου Ανδρουλάκη στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου που θα συζητήσει το θέμα των παρακολουθήσεων. Τι ακριβώς φοβούνται;».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σήκωσε πολύ ψηλά το θέμα αυτό ήδη από όταν έγινε γνωστή η υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Όταν η κυβέρνηση βάζει την ΕΥΠ να παρακολουθήσει έναν άνθρωπο που κάνει ερευνητική δημοσιογραφία και αποκαλύπτει κυβερνητικά-τραπεζικά σκάνδαλα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Όταν η Καθημερινή αναφέρει ότι παρακολουθούνται άλλα επτά πολιτικά πρόσωπα και η κυβέρνηση δεν το διαψεύδει, αυτό δείχνει ότι βρισκόμαστε στην κορυφή του παγόβουνου», επισήμανε.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε: «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η μέση τιμή της μεγαβατώρας είναι στα 697 ευρώ –από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη- ενώ στην Ισπανία είναι στα 187». «Δεν έχει συμβεί κάποιο θαύμα. Στην κρίσιμη εκείνη Σύνοδο η Ελλάδα είχε την επιλογή να είναι με την πλευρά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην είναι. Οι χώρες αυτές επέλεξαν να αποσυνδέσουν την τιμή του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και να βάλουν πλαφόν στη χονδρική», ανέφερε.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και αναφερθείς στα εργασιακά, υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχει μια βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας». «Και δεν αναφέρομαι μόνο στα τραγικά περιστατικά που είδαμε σήμερα, τα ΜΑΤ να χτυπούν τους –δικαιωμένους- απεργούς στο εργοστάσιο της “Μαλαματίνας”. Αυτή τη στιγμή ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κάλυψης εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις είναι στο 60% και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να φτάσει στο 80%. Στην Ελλάδα είμαστε κάτω από 20% και με το νόμο Χατζηδάκη θα πάμε ακόμα πιο κάτω»