Ηλιόπουλος: Όμηρος του κ. Σαμαρά ο κ. Μητσοτάκης - Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση με όρους κραυγών και περικεφαλαίας
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει σχέδιο για την εξωτερική πολιτική, όπως αποδεικνύουν οι παλινωδίες της και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και όπως προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχει καν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία στο κόμμα της ΝΔ», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, χθες το βράδυ.
Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά, που αμφισβητεί το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, ακόμη και την προσφυγή στη Χάγη». Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και για το γεγονός ότι «δεν οικοδόμησε πάνω στην απόφαση που πέτυχαν Ελλάδα και Κύπρος το καλοκαίρι του 2019 για κυρώσεις στην Τουρκία», υποστηρίζοντας ότι «αν το είχε κάνει θα ήμασταν σε καλύτερη θέση τώρα». «Και η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει πως με σχέδιο και ατζέντα μπορεί να χτίζει συμμαχίες και να πετυχαίνει διπλωματικές νίκες, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί μια σημαντική ήττα του Ερντογάν στα Βαλκάνια», συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών ως «το καλύτερο παράδειγμα της διγλωσσίας της ΝΔ», σχολιάζοντας ότι «η διαχρονική θέση της ελληνικής πλευράς υπήρξε η σύνθετη ονομασία με συνταγματική αλλαγή. Αυτό επετεύχθη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για τη ΝΔ, όμως, ήταν ευκαιρία να δομήσει ένα φθηνό πεδίο αντιπολίτευσης, όπου συναντήθηκε μάλιστα μέχρι και με ακροδεξιά στοιχεία, ακόμη και με ομάδες της ΧΑ».
Για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε το γεγονός ότι «η ΝΔ χαρακτήριζε την πρόταση αυτή ως εθνικά καταστροφική όταν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα την εφάρμοσε», για να προσθέσει ότι «ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης άδειασε το κόμμα του στη Βουλή, αποδεικνύοντας πόσο αναλώσιμο θεωρεί το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησής του».
«Εμείς δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση με όρους κραυγών και περικεφαλαίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος και επεσήμανε ότι «για να πετύχει ο διάλογος με την Τουρκία χρειάζεται θετική ευρωτουρκική ατζέντα, και να τεθεί στο τραπέζι ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων».