Ηλεκτρικό ρεύμα: Υπαναχωρεί η κυβέρνηση μπροστά στην έκρηξη των τιμών - Εξετάζει την επιβολή πλαφόν
Την υιοθέτηση του Ισπανικού μοντέλου για επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με την «Καθημερινή». Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το δημοσιονομικό κόστος είναι υψηλό ωστόσο και το οικονομικό βάρος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι ισχυρό καθώς οι υψηλές τιμές δεν προβλέπεται να υποχωρήσουν σύντομα
Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ρίξει το βάρος των παρεμβάσεων στην ΕΕ δηλώνοντας ότι «τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών. Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις επιστρέφουν στους πολίτες μέσω άλλων επιβαρύνσεων».
Απρόθυμη για λύσεις η Ευρώπη
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή μέριμνα για το ζήτημα φαίνεται να απέχει πολύ από τις προσδοκίες της Αθήνας.
Χαρακτηριστικός ως προς την ανησυχία για τη στάση της ΕΕ ήταν ο διάλογος που είχε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου με την επίτροπο Ενέργειας της Ενωσης Κάντρι Σίμσον. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτό, ωστόσο η απάντηση της ευρωπαίας επιτρόπου ήταν μάλλον αόριστη και επιφυλακτική. Μάλιστα, η Κάντρι Σίμσον αναφερόμενη στα εργαλεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι αυτές οι λύσεις απαιτούν κονδύλια και ως πρώτη πηγή ανεύρεσης χρημάτων ανέφερε «τα ουρανοκατέβατα κέρδη» των εταιρειών.
Έτσι η κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τη δυσμενή καθημερινή συνθήκη και τις πολιτικές επιπτώσεις της εντεινόμενης δυσφορίας και ανησυχίας των πολιτών από το κύμα των ανατιμήσεων βάζει στο τραπέζι το θέμα του πλαφόν.
Ανακοινώσεις για τους υδρογονάνθρακες
Εξάλλου σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και στον νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10.15, θα επισκεφθεί την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ένα σφιχτό χρονικά πρόγραμμα σεισμικών ερευνών, η υλοποίηση του οποίου προϋποθέτει κινητοποίηση και δεσμεύσεις τόσο από πλευράς της Πολιτείας όσο και από πλευράς των επενδυτών. Το μήνυμα αυτό θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, πολύ σαφές, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς της Πολιτείας για να ξεπεραστούν αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια και παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον νέο αυτό σχεδιασμό χωρίς να εξαρτάται από τις εταιρείες αναδόχους των συγκεκριμένων περιοχών. Εμμέσως πλην σαφώς θα πει σε Total – ExxonMobil και ΕΛΠΕ ότι εάν δεν «τρέξουν» τα ερευνητικά προγράμματα μπορούν να υπαναχωρήσουν από το project και να αναλάβουν άλλοι που ενδιαφέρονται.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συνδέσει την επανεκκίνηση του προγράμματος υδρογονανθράκων και με τους αγωγούς για την έξοδο των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη και τον ρόλο της ΕΔΕΥ μετά τη συγχώνευση και της ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων, εταιρείας που προέκυψε από την τριχοτόμηση της ΔΕΠΑ και στην οποία συμμετέχουν πλέον με ποσοστό 65% η ΕΔΕΥ και 35% τα ΕΛΠΕ.
Με πληροφορίες από την Καθημερινή