Ίδρυμα Καραμανλής: Εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ
Ίδρυμα Καραμανλής: Με αφορμή την 47η επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, διοργάνωσε εκδήλωση στην έδρα του Ιδρύματος στη Φιλοθέη, στην οποία έδωσαν το παρόν πλήθος στελεχών του κόμματος.
https://youtu.be/yPCM99H41xs
Στην εκδήλωση με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής-Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη», απεύθυνε χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Μητσοτάκης: Τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας
«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστώ κάποιες σύντομες σκέψεις για την ταύτιση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πορεία της Ελλάδος προς την Ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του.
«Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η Ιστορία και η παράδοσή της και δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνο για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη ρήση του ιδρυτή της ΝΔ.
Και συνέχισε: «Στις 12 Ιουνίου του 1975 η Ελλάδα μόλις έχει καταθέσει το επίσημο αίτημά της να εισέλθει ισότιμα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και σε επιστολή του προς τους πρέσβεις των τότε 9 κρατών-μελών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοψίζει λιτά την ουσία του. Μία διαδρομή η οποία θα ολοκληρωνόταν νικηφόρα 4 χρόνια αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης των Αθηνών, που όριζε τη χώρα μας ως δέκατο ευρωπαίο εταίρο από την 1η Ιανουαρίου του 1981.
Ο συμβολισμός του 1975 ταξιδεύει από τότε στις περιστάσεις και στο χρόνο. Γιατί πράγματι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Συναντήθηκε όμως και με ένα ζητούμενο δύο αιώνων. Γιατί από την πρώτη στιγμή η επαναστατημένη Ελλάδα του 1821 συνόδευσε τον κύριο στόχο της, της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού με την ανασύνδεση του Γένους μας με τα έθνη της ηπείρου μας, της Ευρώπης».
Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας
Ο Κώστας Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος «ταχεία ανάρρωση στη Φώφη Γεννηματά». Οπως είπε «φαντάζομαι διερμηνεύω τα αισθήματα όλων λέγοντας ότι θα υπερβει και αυτή τη δοκιμασία και θα επανέλθει δυνατότερη από ποτέ» είπε χειροκροτούμενος.
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ημιτελές το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», κάτι, που όπως είπε, φάνηκε και στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης όταν «επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό, που όπως ομολογήθηκε αργότερα είχε και σοβαρά προβλήματα τόσο στο σχεδιασμό όσο και στο αποτέλεσμα».
Ο Κώστας Καραμανλής καταλόγισε στην Ε.Ε «επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στην Τουρκία που συμπεριφέρεται ως κράτος – ταραξίας στην περιοχή».
«Δεν μπορεί η Ε.Ε να μην επιβάλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές ενέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία μίλησε για αδιαμφισβήτητη «εθνική επιτυχία», όχι μόνο επειδή διασφαλίζει την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων αλλά και επειδή σηματοδοτεί μία κοινή αντίληψη για την άμυνα της Ευρώπης.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν οι κ. Πέτρος Μολυβιάτης και Αχιλλέας Καραμανλής, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, αντιστοίχως.