Ιδιωτικούς στρατούς στήνουν οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες υπό τον φόβο πολέμου
Οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες κάνουν κάτι που είχαμε να δούμε από τη δεκαετία του 1970: στήνουν ιδιωτικούς εθελοντικούς στρατούς.
Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού δικτύου CNN, τουλάχιστον 16 από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες, μεταξύ τους και έναν ιδιωτικό κολοσσό στη γαλακτοβιομηχανία, έχουν φτιάξει μονάδες στρατού.
Οι μονάδες αυτές, που αποκαλούνται Ένοπλες Δυνάμεις του Λαού, αποτελούνται από πολίτες που έχουν κανονικές δουλειές. Δρουν ως έφεδροι και ως βοηθητικές δυνάμεις του κινεζικού στρατού – που είναι ο μεγαλύτερος αριθμητικά στρατός στον κόσμο – και είναι διαθέσιμοι για διάφορες αποστολές. Από βοήθεια σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και βοήθεια για τη διατήρηση της «κοινωνικής τάξης» έως και παροχή στήριξης σε περίπτωση πολέμου…
Οι δυνάμεις αυτές, που δεν επιχειρούν προς το παρόν, εκτός της Κίνας θυμίζουν την αμερικανική Εθνοφρουρά και η κατεύθυνσή τους είναι εθνικιστική, ενώ ιδεολογικά κλίνουν προς την ακροδεξιά.
Ωστόσο, το σημαντικό σε αυτή την είδηση, λένε οι αναλυτές, είναι το γεγονός ότι η δημιουργία αυτών των «ιδιωτικών στρατών» καταδεικνύει την ανησυχία του Πεκίνου για την πιθανότητα πολέμου εκτός συνόρων, καθώς και κοινωνικής αναταραχής στο εσωτερικό, καθώς δυσκολεύει η κατάσταση της οικονομίας.
Η αναγέννηση των ιδιωτικών στρατών θεωρείται επίσης και απάντηση στην πανδημία, εν μέρει καθώς ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, προσπαθεί να ενισχύσει τον έλεγχο του Κομμουνιστικού κόμματος στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων.
Η κινεζική οικονομία ενισχύθηκε κατά 5,2% το 2023, λίγο καλύτερα από τις προβλέψεις του Πεκίνου. Όμως, η χώρα αντιμετωπίζει δεκάδες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας κρίσης του κατασκευαστικού τομέα, της δραματικής αύξησης της ανεργίας των νέων, της αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών και τα οικονομικά προβλήματα των περιφερειών.
Και καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες, ενισχύθηκαν και οι διαμαρτυρίες. Ο αριθμός των απεργιών έφτασε το 2023 τις 1.794, υπερδιπλάσιες από τις 830 της προηγούμενης χρονιάς.
Οι περισσότερες εταιρείες που ανακοίνωσαν τη δημιουργία ιδιωτικών στρατών ελέγχονται από το καθεστώς του Πεκίνου ή από τις τοπικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Yili Group, πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως, ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία στρατού. Η Yili Group δεν ελέγχεται από το κράτος, όμως το 8,5% των μετοχών της ανήκει στην τοπική κυβέρνηση.
Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί γίνονται τώρα αυτές οι κινήσεις. Αναλυτές θεωρούν ότι αφορμή στάθηκε η πανδημία και η πρόσφατη κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο.
Ωστόσο, λένε οι αναλυτές, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η προσπάθεια του Σι Τζινπίνγκ να αναμορφώσει τον Κινεζικό στρατό συνολικά. Άλλωστε, ο ίδιος έχει πει δημόσια ότι σκοπεύει να αναβαθμίσει τον κινεζικό στρατό σε μίας «διεθνούς κλάσης» μονάδα μάχης.
Η μεγαλύτερη ανησυχία εδώ είναι αν αυτές οι εξελίξεις αντανακλούν ενδεχόμενη επιθυμία του Πεκίνου να ενισχύσει τον έλεγχο της κοινωνίας και να την τοποθετήσει σε στρατιωτική ετοιμότητα, όπως έκανε ο Μάο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960…