ICRAplus: Αυξηµένη προστασία των χρηστών του ∆ιαδικτύου
Το Ευρωπαικό έργο SIFT, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για ασφαλέστερο ∆ιαδίκτυο (Safer Internet Action Plan) ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της 18άμηνης ερευνητικής και αναπτυξιακής προσπάθειάς του, την πλατφόρμα ICRAplus. Η πλατφόρμα αυτή, συνδυάζει τον ευέλικτο καθορισμό απαιτήσεων από τον ίδιο τον χρήστη, με μία ποικιλία από ευφυή προγράμματα φιλτραρίσματος ιστοσελίδων. Μ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η παροχή απαράμιλλης ευελιξίας και ποικιλίας στους χρήστες του ∆ιαδικτύου.
Η πλατφόρμα ICRAplus συνδυάζει φιλτράρισμα βασισμένο σε αυτοχαρακτηρισμούς περιεχομένου όπως αυτοί κωδικοποιήθηκαν από την Internet Content Rating Association (ICRA), έναν διεθνή μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που εδρεύει στο Brighton της Βρετανίας, με μία ποικιλία συστημάτων φιλτραρίσματος. Τα συστήματα αυτά βασίζονται σε διαφορετικές τεχνικές, όπως ανάλυση περιεχομένου με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, μεγάλες βάσεις δεδομένων με διευθύνσεις στο ∆ιαδίκτυο και μεθόδους ανάλυσης εικόνων. Στόχοι αυτού του συνδυασμού είναι το αποτελεσματικότερο φιλτράρισμα και η προστασία των (ανηλίκων) χρηστών από ενδεχόμενο επιβλαβές περιεχόμενο στο ∆ιαδίκτυο χωρίς να παραβιάζεται ο σεβασμός της ελευθερίας του λόγου στο ∆ιαδίκτυο. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς με την ανακοίνωση της διάθεσης του ICRAplus», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ICRA, Stephen Balkam. «Είναι ευθύνη μας να δώσουμε το δικαίωμα στους γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους καθώς είναι συνδεδεμένα στο ∆ιαδίκτυο, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ελεύθερη έκφραση στο ∆ιαδίκτυο».
Η πλατφόρμα ICRAplus στη βασική της μορφή δεν περιέχει επιπλέον μονάδες φιλτραρίσματος και προσφέρεται χωρίς χρέωση στο ∆ιαδίκτυο. Παρόλα αυτά, είναι εφικτό να συνδέσει κανείς την πλατφόρμα με διάφορα επιπρόσθετα φίλτρα. Ένα τέτοιο πρόσθετο φίλτρο είναι το πρόγραμμα της Ισπανικής εταιρείας OPTENET. Πρόκειται για ένα φίλτρο τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο αναγνωρίζει μία ευρεία γκάμα κατηγοριών περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων της (-)γραφίας, της προβολής χρήσης ναρκωτικών ουσιών και του ρατσισμού.
«Για την OPTENET η διάθεση της ICRAplus, απεικονίζει ένα επιπλέον βήμα για την πραγματοποίηση της αποστολής της εταιρίας που είναι η καλύτερη χρήση της τεχνολογίας για την βελτιστοποίηση της χρήσης του ∆ιαδικτύου σε όλους τους τομείς, και ειδικότερα στην προστασία των παιδιών» είπε η ∆ιευθύντρια Marketing της OPTENET, Natalia Gomez del Pozuelo.
Ένα ακόμη προαιρετικό φίλτρο, το FilterX, προσομοιώνει την ανθρώπινη κρίση με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, και έχει εκπαιδευτεί για να ταξινομεί τις ιστοσελίδες ανάλογα με το περιεχόμενο τους όσον αφορά την (-)γραφία. Χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγόριθμους που συνδυάζουν πληροφορίες από το κείμενο, τις εικόνες αλλά και τη δομή μιας ιστοσελίδας, μπορεί να αποφανθεί σε milliseconds και με επιτυχία που αγγίζει το 100% αν μια ιστοσελίδα είναι (-)γραφική ή όχι.
«Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έχει ωριμάσει σε βαθμό που μπορεί να μεταφερθεί από τα ερευνητικά εργαστήρια στην καθημερινή χρήση, παρέχοντας στους χρήστες το δικαίωμα να αντισταθούν στην υπερ- πληροφόρηση» είπε ο ∆ρ. Κ.∆. Σπυρόπουλος, ∆ιευθυντής Έρευνας στο ΕΚΕΦΕ «∆ημόκριτος» στην Αθήνα, όπου και έχει αναπτυχθεί το FilterX. «Η ICRAplus συνδυάζοντας τον καθορισμό απαιτήσεων από τον ίδιο τον χρήστη με την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση».
ʼλλα φίλτρα που συνεργάζονται με την πλατφόρμα ICRAplus είναι αυτά που δημιουργήθηκαν αρχικά για το ICRAfilter (ADL και Kidstation), καθώς και αυτό του Jugendschutzprogram.de, ενός οργανισμού που χρηματοδοτείται από την βιομηχανία παραγωγής υλικού για ενήλικες στην Γερμανία, ο οποίος έχει αναπτύξει μία ευρεία βάση δεδομένων με ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου.
Την πλατφόρμα ICRAplus και τα φίλτρα που την υποστηρίζουν μπορείτε να τα κατεβάσετε και να τα εγκαταστήσετε στον προσωπικό σας υπολογιστή από τον διαδικτυακό κόμβο της ICRA: http://www.icra.org/icraplus.
Η κοινοπραξία SIFT περιλαμβάνει τους ακόλουθους οργανισμούς:
ICRA - Internet Content Rating Association, ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή την προστασία των ανηλίκων από πιθανά επιβλαβές υλικό στο ∆ιαδίκτυο, με την παράλληλη προστασία της ελευθερίας έκφρασης των δημιουργών περιεχομένου.
OPTENET, μια Ισπανική εταιρεία με στόχο τη χρήση του καλύτερου δυνατού λογισμικού για την βελτιστοποίηση της χρήσης του ∆ιαδικτύου για την προστασία των ανηλίκων αλλά και την αποδοτική χρήση του ∆ιαδικτύου σε εταιρικούς χώρους.
Tο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ ''∆ΗΜΟΚΡΙΤΟΣ'' (Internet Content Filtering Group), που έχει αναπτύξει ειδικό λογισμικό για το φιλτράρισμα (-)γραφικού περιεχομένου στο ∆ιαδίκτυο (FilterX), με την εφαρμογή καινοτόμων και αποδοτικών μεθόδων αναγνώρισης πολυμεσικού υλικού.
Η κοινοπραξία εργάστηκε με την μερική χρηματοδότηση του Safer Internet Action Plan, μιας δράσης της Ευρωπαϊκής κοινότητας που προωθεί την ασφάλεια στο ∆ιαδίκτυο και αποτελεί την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παράνομο, επιβλαβές και ρατσιστικό περιεχόμενο στο ∆ιαδίκτυο.