Ιαπωνία: Οι ταξιδιώτες δεν χρειάζονται πια βαλίτσες με ρούχα
Ιαπωνία: Η προσπάθεια γίνεται με στόχο την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού
Με βάση το πειραματικό πρόγραμμα οι επιβάτες θα μπορούν αντί να ταξιδεύουν με ρούχα στις αποσκευές τους να τα νοικιάζουν στον προορισμό τους, απαλλάσσοντάς του από περιττό βάρος.
«Πάρτε μαζί σας εσώρουχα και οδοντόβουρτσα, αλλά νοικιάστε όλα τα ρούχα σας κατά την άφιξη και πετάξτε τη βαλίτσα που δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον», αναφέρουν οι Financial Times.
Η ταξιδιωτική αυτή επιλογή εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός πειράματος διάρκειας ενός έτους με βάση το οποίο οι επιβάτες που ταξιδεύουν με την Japan Airlines (JAL) μπορούν να νοικιάζουν ρούχα ανά εποχή, μέγεθος, επισημότητα και χρώμα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ένας υποψήφιος επισκέπτης στην Ιαπωνία μπορεί να κάνει κράτηση των ρούχων του έως και ένα μήνα νωρίτερα για να τα χρησιμοποιήσει για δύο εβδομάδες. Οι ταξιδιώτες μπορούν να προσδιορίσουν τον σκοπό της επίσκεψής τους προκειμένου να βεβαιωθούν ότι θα έχουν την κατάλληλη ενδυμασία.
Σύμφωνα με την JAL, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για τους ταξιδιώτες που ελπίζουν να κάνουν μια «βιώσιμη επιλογή».
Η διαδικασία και το κόστος
Τα ενοικιαζόμενα ρούχα προέρχονται από δύο πηγές. Βασική πηγή προέλευσης είναι το πλεονάζον απόθεμα από λιανοπωλητές, ενώ δεύτερη εναλλακτική αποτελούν μεταχειρισμένα ενδύματα, που συλλέγονται από μια συνεργαζόμενη εταιρεία.
Τα ρούχα για όποιον επιλέξει αυτήν την υπηρεσία θα παραδίδονται σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα κατάλυμα Airbnb πριν από την άφιξη του εκάστοτε ταξιδιώτη και θα συλλέγονται στο τέλος της επίσκεψης για να πλυθούν και να ανακυκλωθούν.
Σύμφωνα με την τρέχουσα δομή τιμολόγησης, μια γυναίκα που ταξιδεύει σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην ζέστη του ιαπωνικού καλοκαιριού θα μπορούσε να πληρώσει 5.000 γιεν (35 δολάρια) για μια επιλογή από πέντε ρούχα για το πάνω μέρος του σώματος και τρία για το κάτω, η οποία περιλαμβάνει λινά πουκάμισα, παντελόνια και μια φούστα μέχρι τον αστράγαλο. Ένας άνδρας που ταξιδεύει σε ένα πιο χαλαρό ταξίδι το χειμώνα θα μπορούσε να νοικιάσει μια γκαρνταρόμπα που περιλαμβάνει ένα μοντέρνο ξεθωριασμένο τζιν, ένα φούτερ με κουκούλα και ένα άνετο πουπουλένιο μπουφάν με 7.000 γιεν (45 ευρώ).
Ο στόχος του προγράμματος
Το δοκιμαστικό πρόγραμμα, με την ονομασία «Any Wear, Anywhere», με επικεφαλής την JAL και τον εμπορικό οίκο Sumitomo, έχει παρουσιαστεί ως μια προσπάθεια προώθησης του βιώσιμου τουρισμού.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος διάρκειας 13 μηνών, η JAL θα συλλέξει δεδομένα σχετικά με το αν το πρόγραμμα προκαλεί συνολική μείωση του βάρους των αποσκευών των επιβατών.
Ο ιστότοπος που διαχειρίζεται το σύστημα ενοικίασης ρούχων ισχυρίζεται ότι η μείωση των αποσκευών ενός επιβάτη πτήσης κατά 10 κιλά έχει ως αποτέλεσμα την εκτιμώμενη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 7,5 κιλά. Η μείωση των εκπομπών CO₂ κατά 7,5 κιλά, προσθέτει ο ιστότοπος ενδεικτικά, ισοδυναμεί με τη μη χρήση ενός σεσουάρ μαλλιών για 78 ημέρες (με βάση μια μέση χρήση 10 λεπτών ανά στέγνωμα).
Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε μια περίοδο εκρηκτικής αύξησης των επισκεπτών στην Ιαπωνία μετά την πανδημία. Σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία Τουρισμού της Ιαπωνίας, οι επισκέπτες τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 ξόδεψαν κατά μέσο όρο 50.496 γιεν μόνο για ψώνια.
Τον Μάιο, σχεδόν 1,9 εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ιαπωνία - αύξηση 1.191% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιαπωνικού Οργανισμού Τουρισμού.
πηγή: Financial Times