Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι αστείο: 8 τρόποι για να μη σου συμβεί
Όσο περισσότερη ζέστη έχει, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις από χαλασμένα τρόφιμα. Τι πρέπει να προσέξεις.
Το μόλις εκδοθέν δελτίο επιδείνωσης του καύσωνα κάνει λόγο και για 42 βαθμούς στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό σημαίνει συναγερμό σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά αφορά τη συντήρηση των τροφίμων.
Όσο περισσότερο ζέστη έχει, τόσο περισσότερο «χαίρονται» οι μικροοργανισμοί, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις τροφές για να αναπτυχθούν και έτσι να επιφέρουν αλλοιώσεις που μπορεί να προκαλέσουν από μια απλή δυσεντερία μέχρι μια πολύ επώδυνη τροφική δηλητηρίαση.
Επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τη δική σου πλευρά και παρακάτω θα βρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις.
1. Άσε τα καρπάτσιο, τα ωμά και τα medium rare
Το ωμό κρέας έχει Salmonella, E. coli, Listeria και ένα σωρό άλλους μοχθηρούς μικροοργανισμούς. Αυτό δεν είναι είδηση ούτε πρόβλημα. Θα γίνει είδηση και πρόβλημα αν αυτοί οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιαστούν και αλλοιώσουν το τρόφιμο, κάτι που συμβαίνει πιο εύκολα το καλοκαίρι με τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Ζήτα το κρέας σου καλά ψημένο, άσε τα ωμά καρπάτσιο και απέφυγε τις medium rare γκουρμεδιές. Και προς Θεού, όχι ωμά θαλασσινά!
2. Πρόσεξε τα γαλακτοκομικά από το χωριό
Η παστερίωση του γάλακτος είναι σημαντική υπόθεση και χρειάζεται μηχανήματα τα οποία ο παραγωγός του χωριού όπου θα περάσεις τις διακοπές σου δεν μπορεί να έχει. Με την παστερίωση καταστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος των (φυσικά υπαρχόντων) μικροοργανισμών (και δυστυχώς μέρος των διατροφικών συστατικών). Είναι μονόδρομος. Προτίμησε τα συσκευασμένα γαλακτοκομικά, τήρησε ευλαβικά τις ημερομηνίες λήξης.
3. Άσε τα λιωμένα παγωτά (για τα Ξύλινα Σπαθιά)
Όσο ατυχές είναι το να πάθεις εσύ δηλητηρίαση, άλλο τόσο είναι για τον μικρό σου μπόμπιρα, γιατί έχεις την ευθύνη του. Το καλοκαίρι τα παγωτά είναι πολλά και δεν αποκλείεται σε κάποιο στάδιο μεταφοράς τους από το εργοστάσιο στο περίπτερο να έχει πέσει η ψύξη. Τι πρέπει να κάνεις; Να αποφύγεις τα κυπελάκια και να προτιμήσεις τους πυραύλους και τα ξυλάκια. Αν έχει λιώσει το παγωτό στο κυπελάκι δεν θα το μάθεις ποτέ, αλλά στον πύραυλο φαίνεται με γυμνό μάτι, καθώς αλλάζει το σχήμα.
4. Πρόσεξε τα τρόφιμα που παίρνεις στην παραλία
Το ψυγειάκι που παίρνεις στην παραλία έχει όλη την καλή διάθεση να διατηρήσει τα τρόφιμά σου, αλλά οι δυνατότητες του είναι περιορισμένες. Γι’ αυτό ξέχνα τα ευαίσθητα τρόφιμα και προτίμησε αυτά που αντέχουν. Απόφυγε τα κρέατα, τα αυγά και τα μακαρόνια. Πάρε μαζί σου ψωμί, γραβιέρα, ντομάτα που σίγουρα δεν είναι το ίδιο νόστιμα με τα γεμιστά της μαμάς, αλλά είναι πιο ασφαλή. Ακόμα καλύτερα πάρε μαζί σου μόνο ποτά και φάε στο beach bar ή στο εστιατόριο δίπλα στην παραλία.
5. Πλύνε τα χέρια σου σχολαστικά
Είναι κάτι που μάθαμε καλά στην πανδημία, είναι ώρα να το εφαρμόσουμε στην πράξη. Πολλές από τις ασθένειες που μεταδίδουν τα τρόφιμα, μεταφέρονται εκεί από τα χέρια μας. Κάπου δηλαδή σε όλη την αλυσίδα της παρασκευής ενός γεύματος, κάποιος δεν έπλυνε τα χέρια του. Ας μην είσαι εσύ αυτός. Δεν χρειάζονται υπερβολές όπως τα γάντια, απλά ένα καλό πλύσιμο ακριβώς πριν πιάσεις τα τρόφιμα.
6. Πλύνε τα ωμά λαχανικά (ακόμα και με υγρό σαπούνι)
Τα λαχανικά μεταφέρουν διάφορες ασθένειες (Pseudomonas, E.coli), για αυτό χρειάζονται καλό πλύσιμο. Κάτι που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι μπορείς να τα πλύνεις με υγρό πιάτων. Δεν είναι κάτι αναγκαίο, αλλά έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Και σίγουρα δεν μπορείς να πλύνεις το κουνουπίδι (γι’ αυτό θα το βράσεις), αλλά την ντομάτα, το λάχανο και το αγγούρι μπορείς. Πρόσεξε μόνο να τα πλύνεις καλά για να φύγει το απορρυπαντικό και θα είναι το ίδιο γευστικά και θρεπτικά.
7. Πλύνε τα σκεύη σου
Στη ζέστη και στον ήλιο αυξάνουν οι πιθανότητες να πολλαπλασιαστούν οι μικροοργανισμοί. Δεν το θες. Πλύνε τα σκεύη σου πιο προσεκτικά από τον χειμώνα. Για περισσότερη ασφάλεια, ξέπλυνέ τα με ξίδι.
8. Βάλε πάγο
Το ψυγειάκι από μόνο του δεν αρκεί, χρειάζεται πάγος για να κρατηθεί η θερμοκρασία των τροφίμων σου χαμηλά. Ένας έξυπνος τρόπος να έχεις παγωμένο νερό και δροσερά φαγητά είναι να παγώσεις μερικά μπουκάλια νερό και να τα βάλεις μαζί με τα τρόφιμά σου.
Αυτά είναι, λοιπόν, τα 8 πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να μην πάθεις τροφική δηλητηρίαση από χαλασμένα τρόφιμα. Εφάρμοσέ τα και πέρασε ξένοιαστες διακοπές.