ΣΥΡΙΖΑ: Ομπρέλα τέλος, η Αχτσιόγλου μένει αντιπολίτευση στον Κασσελάκη
Τελικά στο ΣΥΡΙΖΑ οι διαφορετικές απόψεις είναι περισσότερες ακόμη και μεταξύ όσων... συμφωνούν. Ετσι η εσωκομματική αντιπολίτευση στον Στέφανο Κασσελάκη, συμφωνεί για την στάση που πρέπει να έχουν κατά του νέου Προέδρου, δεν συμφώνησαν στον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτό.
Ο Στέφανος Τζουμάκας υπέβαλε την παραίτησή του στη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ , Ράνια Σβίγκου με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Στην πολυσέλιδη επιστολή του ο κ. Τζουμάκας προέβλεψε μάλιστα ότι «Έρχεται συντριβή στις ευρωεκλογές» (Διαβάστε ΕΔΩ όλο το κείμενο παραίτησης)
Η «Oμπρέλα» προτίμησε το δρόμο της πλήρους ρήξης, αποχωρώντας την Κυριακή (12/11), μετά από ένα μακροσκελές κείμενο που υπέγραψαν 46 στελέχη της, ανάμεσά τους και οι δύο βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, οι οποίοι αύριο θα ενημερώσουν το Πρόεδρο της Βουλής για την απόφασή τους, αφήνοντας το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με 45 βουλευτές. (Διαβάστε ΕΔΩ όλο το κείμενο)
Η Έφη Αχτσιόγλου, από την άλλη παραμένει εντός του κόμματος, αλλά όπως φαίνεται στο ρόλο μιας «σκιώδους» αντιπολίτευσης απέναντι στους Προεδρικούς του Στέφανου Κασσελάκη, ξακαθαρίζοντας μάλιστα την θέση της αφού αναφέρει χαρακτηριστικά
«Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Όχι σε κενό». (Διαβάστε ΕΔΩ όλο το κείμενο)
Αλλά και ο Διονύσης Τεμπονέρας και μέλη της ομάδας του σημείωσαν ότι παραμένουν «στο κόμμα αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή», φράση που υποδηλώνει ότι θα σταθούν κριτικά απέναντι στη ηγεσία του κόμματος, καθώς όπως σημειώνουν η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή ήταν «αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια».
Κασσελάκης για αποχωρήσεις: «Λυπάμαι που δεν σεβάστηκαν τον κόσμο που τους πίστεψε - Να δώσουν πίσω τις έδρες τους»
Στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε ξανά ο Στέφανος Κασσελάκης, στη σκιά των μαζικών αποχωρήσεων από το κόμμα όπου τόνισε πως δεν θα γίνει δημοψήφισμα πλέον μετά από την αποχώρηση των «45» καλώντας μάλιστα όσους έχουν βουλευτική έδρα να την παραδώσουν.
«Κανείς δεν πρέπει να χειροκροτήσει για την αποχώρηση της Ομπρέλας. Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα, αλλά επειδή κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ βάσισε τις ελπίδες του σε αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
«Θέλω να πω στον κόσμο που έχει ευθυγραμμιστεί με αυτή την πρώην τάση, έχετε χώρο εδώ μέσα. Η μόνη τάση είναι η δημοκρατική με τα όργανα. Τους θυμίζω σε όλους τον κώδικα δεοντολογίας που έχουμε. Λέει πως όλοι οι βουλευτές δεσμεύονται στο κόμμα. Επιτέλους σεβαστείτε το κόμμα και τον κώδικα δεοντολογίας που υπογράψατε».
«Δεν θα γίνει δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει λόγος. Θα ακολουθήσει ένα κείμενο από την Επιτροπή Απόφασης και σας λέω πως με βρίσκει σύμφωνο η διατύπωση. 'Τα άτομα που εκτοξεύουν ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα'. Οι κυρώσεις επιβάλλονται από την επιτροπή δεοντολογίας», συνέχισε ο κύριος Κασσελάκης.
«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και όπως είπα χθες και το εννοώ, δεν υπάρχει στενός κύκλος. Όποιος θέλει να δουλέψει μπορεί να έρθει. Από αύριο είναι μια νέα μέρα και σας καλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου (11/11)
Εν μέσω μεγάλης έντασης η ομιλία του Στέφανου Κασσελακη στην Κεντρική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το ξεκίνημα κιόλας της ομιλίας του, έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις του να μην υποχωρήσει σε τίποτα και να τραβήξει μέχρι τέλους το σχοινί της αντιπαράθεσης, σηκώνοντας το γάντι που έριξαν στελέχη του κόμματος μετά την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τις τέσσερις διαγραφές που πρότεινε στην επιτροπή δεοντολογίας.
Δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν κάνει πίσω και ότι είναι διατεθειμένος να διαγράψει και να θέσει εκτός όποιον του ασκεί κριτική και τον προσβάλει, ο Στέφανος Κασσελάκης χρειάστηκε πολλές φορές να διακόψει το λόγο του εξαιτίας των αντιδράσεων, αλλά ακόμη και των αποδοκιμασιών από τα μέλη της κεντρική επιτροπής
Η ομιλία ξεκίνησε με αναφορά στα αίτια της εκλογικής ήττας, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι «εμείς χάσαμε 600.000 ψήφους γιατί δεν μπορέσαμε να δώσουμε αξιόπιστη πρόταση ότι θα βελτιώσουμε την ζωή των πολιτών. Πώς να την δώσουμε μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου; Θα μου πείτε ότι η πολυφωνία είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς. Αυτή όμως είναι η εύκολη απάντηση, άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας».
Υπήρξε κατά την αναφορά αυτή έντονη αποδοκιμασία από ομάδα στελεχών και παρενέβη ο προεδρεύων για να υπάρξει ησυχία. Ο κ. Κασσελάκης στις παρατηρήσεις από τον κόσμο απάντησε: «Είναι καλύτερη η σύνθεση βάσει πολιτικών προτάσεων».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα έπρεπε να ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας. «Έχουμε πανάκριβη ενέργεια, κόκκινα δάνεια και θα έπρεπε να βάζουμε μεγάλους εθνικούς στόχους. Δεν θα πρέπει να είμαστε ξανά ευάλωτοι στους εκβιασμούς μίας μελλοντικής τρόικας. Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2030, με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να πάμε στο επόμενο ορόσημο, το οικονομικό μοντέλο για εμάς δεν είναι ξεχωριστό από το κοινωνικό μοντέλο».
Αποχώρησαν απο την αίθουσα οι ομάδες της Ομπρέλας, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και Τεμπονέρα
Με τους τόνους να ανεβαίνουν από όλες τις πλευρές, μετά και την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, οι εσωκομματικές τάσεις εκφράζουν με θόρυβο τις προθέσεις τους και αποχώρησαν από την αίθουσα του President τα μέλη της «Ομπρέλας» και οι ομάδες Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα (6+6).
Νωρίτερα είχε ανέβει στο βήμα η Έφη Αχτσιογλου με τον Διονύση Τεμπονέρα και ζήτησαν τον λόγο για ένα κορυφαίο ζήτημα, που πρέπει να λυθεί για να συνεχιστεί η διαδικασία.
Η Έφη Αχτσιογλου έκανε λόγο για διχαστική και αντικαταστατική εισήγηση και υποστήριξε πως μετατρέπεται το εργαλείο του δημοψηφίσματος σε εργαλείο διάλυσης. Επιπλέον, ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία.
Αυτό φαίνεται και από το αιχμηρό κείμενο της Έφης Αχτσιόγλου, που κατηγορεί ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη ότι έχει βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά διάλυσης και ζητά ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για τις διαγραφές.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για την απόφασή του και της «Ομπρέλας» να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
«Μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας.
Άρα, θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την Κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω» δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Επίσης, εκτός των άλλων αποχώρησε από την Κεντρική Επιτροπή και ο Γραμματέας νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Βλαχάκης
«Αίσχος», φώναζε ο Φίλης - Αποχώρησε από την αίθουσα κι ο Βίτσας!
Τα έμμεσα μεν, αλλά σαφέστατα δε, βέλη του Στέφανου Κασσελάκη εναντίον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπό διαγραφή και που διαφωνούν με την ηγεσία του, προκάλεσαν «έκρηξη» στην αίθουσα του ξενοδοχείου President, όπου διεξάγεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Η παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη ξεκίνησε με συνεχείς διακοπές ενώ χρειάστηκε να παρέμβει δύο φορές το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής με τον κ. Ρήγα να ζητά να σταματήσουν οι διακοπές απειλώντας ακόμα και με αποβολή όσους φωνάζουν.
Τους κάλεσε να σεβαστούν τόσο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και τους ομιλητές που θα ακολουθήσουν. Σεβαστείτε αυτό που υπηρετούμε όλα αυτά τα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.
Οι περισσότερες αντιδράσεις σημειώθηκαν όταν ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για για το αποτέλεσμα είπε ότι οφείλεται στο ότι «εμείς χάσαμε 600.000 ψήφους γιατί δεν μπορέσαμε να δώσουμε αξιόπιστη πρόταση ότι θα βελτιώσουμε την ζωή των πολιτών. Πώς να την δώσουμε μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου; Θα μου πείτε ότι η πολυφωνία είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς. Αυτή όμως είναι η εύκολη απάντηση, άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας».
Δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση
Αχτσιόγλου: Δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η Έφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του δημοψηφίσματος για τη διαγραφή μελών του κόμματος «είναι μία βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως νομίζω, διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Έθεσα στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα αν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί. Είτε δηλαδή να το αποσύρει ο Πρόεδρος, είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος. Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο Πρόεδρος χθες στο διάγγελμά του είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η Κεντρική Επιτροπή. Υπό αυτή την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία.
Από την πλευρά του Προεδρείου αρνήθηκε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα του ζητήματος. Στην αρχή αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα υπό ψηφοφορία. Ζήτησε ακόμη και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο να συζητήσουμε πρώτα για αυτό, δηλαδή να γίνει μια αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε. Υπήρξε απόρριψη και αυτής της θέσης, ενώ κατά τη γνώμη μου κατά πλειοψηφία εντός της αιθούσης πλειοψηφικά τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί, ξαναλέω, είτε να καταψηφιστεί. Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα σε ψηφοφορία στο Σώμα κανένα ζήτημα.
Άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου, που είναι και το όργανο που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, καταπατήθηκε βάναυσα. Καταλήγω λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση. Πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή αυτό».
Τσακαλώτος: Θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του τόνισε ότι μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί.
Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την Κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαδικασία ήταν αντικαταστατική και ζήτησε να τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής. και πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια λέγοντας πως «όλα είναι ανοιχτά».
Νίκος Παππάς: Ύστατη έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι
Κριτική μέσα στα όργανα και μέσω των ΜΜΕ ζήτησε ο Νίκος Παππάς ενώ ανέφερε ότι «κανένας δεν πήρε εντολή κατεδάφισης»
Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο Νίκος Παππάς κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε έκκληση να πέσουν οι τόνοι, κατήγγειλε «αφοριστική και άθλια» κριτική σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ σημείωσε ότι κανένας δεν πήρε εντολή κατεδάφισης. Όπως είπε ο Νίκος Παππάς, «στην προσπάθεια κατεδάφισης θα αντισταθεί το στελεχικό δυναμικό και η βάση».
Ενώ αναρωτήθηκε «Πότε πρόλαβε να γίνει το κόμμα μας Πεπε Γκρίλο και Τράμπ; Είμαστε το κόμμα που έστησε η διαπλοκή για να μοιράσει το ταμείο ανάκαμψης; Τίποτα από αυτά δεν ισχύει και είναι προσβλητικά».
Υπέρ των διαγραφών ο Παύλος Πολάκης - «Το θέμα λήγει εδώ»
Ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, πήρε το λόγο στην Κεντρική Επιτροπή.
Ο Παύλος Πολάκης δήλωσε υπέρ των διαγραφών από την Κεντρική Επιτροπή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία. Με μια πολιτική απόφαση αύριο που θα λέει ότι εκφράσεις και τοποθετήσεις δεν συμβαδίζουν με τα μέλη του κόμματος, το θέμα λήγει εδώ».
«Το μας θα λήξει, και θα λήξει για να γίνουμε ξανά κυβερνώσα αριστερά. Θα ξαναγίνουμε και θα ξαναμιλήσουμε», ανέφερε στη συνέχεια
Στην συνέχεια ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε τα βέλη του προς τη Νέα Δημοκρατία, μιλώντας για σκάνδαλα και τοπικούς μηχανισμούς.