Η Τουρκία μετρά κέρδη από την πτώση Άσαντ - Γιατί θεωρεί ότι ο ρόλος της αναβαθμίζεται
Οι προτεραιότητες της Άγκυρα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Οι επιχειρήσεις κατά των Κούρδων και η επιστροφή των προσφύγων.
Η πτώση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Δαμασκό μέσα σε λίγες μόνο μέρες δεν ήταν εντελώς έκπληξη για την Άγκυρα. Από το μεσημέρι της Παρασκευής (06/12), ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε το στίγμα για τη δύσκολη θέση που βρισκόταν το καθεστώς Άσαντ, σημειώνοντας με νόημα ότι στόχος των αντικαθεστωτικών ήταν η επέλαση μέχρι τη Δαμασκό.
Ο συριακός στρατός είχε προσφέρει ελάχιστη αντίσταση και ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούσαν από καιρό την πτώση του Άσαντ ως αναπόφευκτη. Η επόμενη μέρα μετά την πτώση του μπααθικού καθεστώτος, βρίσκει την Τουρκία με ενισχυμένο ρόλο στη περιοχή, θέτοντας ωστόσο στο τραπέζι βασικές προτεραιότητες που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα.
Συμφιλίωση αντιπολιτευόμενων ομάδων στη Συρία
Είναι γεγονός, ότι κομβικό ρόλο στην ανατροπή του μπααθικού καθεστώτος έπαιξε η συντονισμένη επιχείρηση των αντιπολιτευόμεων ομάδων στη Συρία υπό την ηγεσία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σάμ (ΗΤS).
Σύμφωνα με αναλυτές η Τουρκία τα τελευταία χρόνια εργάζεται για να μετριάσει τη HTS, αξιοποιώντας την επιρροή της για να χαλιναγωγήσει την ομάδα. Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι η σκληροπυρηνική στάση του επικεφαλής των τζιχαντιστών, Τζολάνι έχει αμβλυνθεί σταδιακά από τη Συμφωνία της Αστάνα το 2017, όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν για πρώτη φορά στην Ιντλίμπ για να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός.
Ο Τζαν Ατζούν, περιφερειακός εμπειρογνώμονας στο think tank SETA με έδρα την Άγκυρα, τονίζει ότι η Τουρκία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα όλα αυτά τα χρόνια επειδή είναι το μόνο περιφερειακό κράτος που υποστηρίζει σταθερά τη συριακή αντιπολίτευση - τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.
Σύμφωνα με τον Toύρκο αναλυτή, η Άγκυρα έχει προτεραιότητα στη Συρία, τη διευκόλυνση της συμφιλίωσης μεταξύ των διαφόρων ομάδων της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης σημειώνοντας παράλληλα ότι οι τουρκικοί κρατικοί θεσμοί αναμένεται επίσης να διαδραματίσουν άμεσο ρόλο στη στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης στο εγγύς μέλλον.
Αντιμετώπιση Κούρδων
Μπορεί στην Άγκυρα να υπάρχει ένα κλίμα ευφορίας με την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ ωστόσο κρίσιμος παράγοντας στη σκακιέρα της Συριακής κρίσης, αποτελούν και οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας (ΥPG), τους οποίους η Τουρκίας τους χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση. Εξάλλου ο Χακάν Φιντάν, έκανε νύξη στις πρώτες δηλώσεις μετά την πτώση του καθεστώτος της Δαμασκού, για την ανάγκη να μην επηρεαστεί η εδαφική ακεραιότητα στη Συρία και να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση τρομοκρατικές οργανώσεις.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τον έλεγχο των Κούρδων σε πόλεις-κλειδιά σε περιοχές με αραβική πλειοψηφία και ενδεχομένως η Άγκυρα θα μπορούσε να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον για την απομάκρυνση τους, μέχρι να αναλάβει την ηγεσία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.
Επιστροφή Προσφύγων
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα για την Τουρκία είναι η επιστροφή περισσότερων από 3 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που διαμένουν επί του παρόντος εντός των συνόρων της. Στην Άγκυρα θεωρούν ότι πλέον διαμορφώνεται το κατάλληλο πεδίο για την επιστροφή Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στη Τουρκία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με δεδομένο ότι πλέον το καθεστώς Άσαντ είναι παρελθόν.
Ενισχυμένη η Τουρκία από τη πτώση Άσαντ
Στην Άγκυρα με τις εξελίξεις τεκτονικών διαστάσεων που συντελέστηκαν σε 12 μόλις μέρες, τρίβουν τα χέρια τους, καθώς πλέον εκτιμούν ότι ο ρόλος τους στην περιοχή αναβαθμίζεται, την ίδια ώρα η Ρωσία και Ιράν εξαιτίας των πολέμων φθοράς με Ουκρανία και Ισραήλ αντίστοιχα, έδειξαν αδυναμία αλλά και την προθυμία που είχαν στο παρελθόν να αποτρέψουν την κατάρρευση του επί 24 χρόνια προέδρου της Συρίας.