Η Τουρκία διαψεύδει ότι υπάρχει πρόταση των ΗΠΑ για τους S-400
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή όσον αφορά τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400.
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από τους ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, και ζήτησαν την άρση των αμερικανικών περιορισμών στην πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν τα εξής σε σχέση με τα δημοσιεύματα ότι οι S-400 θα κρατηθούν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ στη βάση του Ιντζιρλίκ: «Είναι απαραίτητο να μην δίνουμε αξία στα δημοσιεύματα που γίνονται από τρίτες χώρες με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων για το θέμα αυτό και να το προσεγγίζουμε με επιφυλακτικότητα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των δύο χωρών όσον αφορά τους S-400 και τα F-35. Εμείς πάντοτε δηλώνουμε ότι δεν είναι σωστό για τους συμμάχους να επιβάλλουν περιορισμούς ή κυρώσεις ο ένας στον άλλον και ότι αυτό δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας. Η προσδοκία μας είναι οι σύμμαχοι μας να λάβουν αποφάσεις προσήκουσες στο πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας και να αρθούν όλοι οι περιορισμοί, συγκεκαλυμμένοι και φανεροί».
Κατά τη συνήθη πρακτική, την εβδομαδιαία ενημέρωση του Τύπου από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Άκτουρκ, ακολουθούν ρεπορτάζ που αποδίδονται σε απαντήσεις «πηγών» σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις στο πλαίσιο της ίδιας ενημέρωσης.
H πρόταση για μεταφορά των S-400 στο Ιντζιρλίκ χρονολογείται από το 2021. Ωστόσο, η Τουρκία έχει αρνηθεί στο παρελθόν μια τέτοια διευθέτηση, που στην ουσία ισοδυναμεί με το να αποκτήσουν πρόσβαση οι Αμερικανοί στο προηγμένο ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, γεγονός που θα δημιουργούσε κρίση εμπιστοσύνης στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα. Προς στιγμήν είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση να μεταφερθούν οι πύραυλοι στο Αζερμπαϊτζάν με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας.