Ποια είναι η Τουρκάλα εκπρόσωπος - Γιατί στήριξε τις ελληνικές θέσεις στα Γλυπτά
«Aν έμενα σιωπηλή θα σήμαινε ότι αποδεχόμουν την θέση των Βρετανών», αποκαλύπτει η Ζεϊνέπ Μποζ
Η Ζεϊνέπ Μποζ, είναι το πρόσωπο των τελευταίων ημερών σε Ελλάδα και Τουρκία μετά την ηχηρή παρέμβαση της για το ανύπαρκτο φιρμάνι που επικαλείται το Βρετανικό μουσείο, στην διακυβερνητική συνεδρίαση της Unesco.
Η επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης λαθραίας διακίνησης αρχαιοτήτων μιλώντας στο Action24, αποδόμησε για άλλη μια φορά την θέση των Βρετανών σχετικά με την ύπαρξη νόμιμου εγγράφου από τον Σουλτάνο που δήθεν νομιμοποιούσε τις ενέργειες του Έλγιν να αποσπάσει τα γλυπτά από τον Παρθενώνα και να τα μεταφέρει στη Μεγάλη Βρετανία.
Η Ζεϊνέπ Μποζ, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι δεν μπορούσε να μείνει σιωπηλή, ακούγοντας τους ισχυρισμούς των Βρετανών γιατί η σιωπή σύμφωνα με την ίδια θα σηματοδοτούσε αποδοχή.
''Υπήρχε μια διαφωνία ανάμεσα στους άλλους . Αυτή η διαφωνία αφορούσε την απομάκρυνση την γλυπτών του Παρθενώνα, και αν ήταν νόμιμη σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της εποχής... Για αυτό τον λόγο, θεώρησα ότι αν έμενα σιωπηλή θα επιβεβαίωναν αυτή την άποψη, και είπα χρειάζεται να μας δείξετε το έγγραφο . Και επειδή δεν υπάρχει το έγγραφο αν έμενα σιωπηλή θα σήμαινε ότι το αποδεχόμουν».
Παράλληλα επισημαίνει ότι με όσους ερευνητές έχει έρθει σε επαφή στα 18 χρόνια που εργάζεται στο υπουργείο πολιτισμού κανένας δεν έχει καταφέρει να βρει το περιβόητο φιρμάνι από τον Σουλτάνο, παρά τα όσα υποστηρίζουν οι Βρενανοί.
Στο ερώτημα, γιατί η Τουρκία επέλεξε την τωρινή περίοδο να προχωρήσει σε μια τόσο ηχηρή παρέμβαση, ανέφερε για άλλη μια φορά ότι δεν μπορούσε να κρατήσει την σιωπή της όταν άκουγε από τους Βρετανούς για την ύπαρξη νόμιμου εγγράφου το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει, πρόσθεσε ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε την θέση της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, κάτι το οποίο όπως δήλωσε ελπίζει να γίνει σύντομα.
«Εργάζομαι στο υπουργείο πολιτισμού 18 χρόνια και μέχρι σήμερα έχω ενημερωθεί από μερικούς μελετητές που εξετάζουν τα αρχεία και για τα γλυπτά του Παρθενώνα, κανένας από αυτούς δεν κατάφερε να βρει το φιρμάνι. Και όταν άκουσα ότι (η απομάκρυνση των γλυπτών) έγινε νόμιμα δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή δεν είναι απλώς ότι είναι η προσωπική μου άποψη. Προσωπικά , φυσικά και θα μου άρεσε να δω τα μάρμαρα του Παρθενώνα κάποια στιγμή να επιστρέψουν στην Αθήνα. Η Τουρκία στηρίζει την Ελλάδα για τα γλυπτά του Παρθενώνα εδώ και πολύ καιρό.»
«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι δεν είμαι ηρωίδα η κάτι τέτοιο αλλά είναι πολύ καλό που έχουμε τη δυνατότητα να στηρίζουμε αυτές την υπόθεση και πιστεύουμε από τα βάθη της καρδιάς μας ότι πρέπει να υπάρχει κατάληξη και τα αντικείμενα αυτά να γυρίσουν όσο πιο σύντομα γίνεται στην Ελλάδα. Και είμαι πολύ χαρούμενη που το στηρίζω όλο αυτό, που έχω την ευκαιρία να το στηρίξω ξεκάθαρα όσο ποτέ. Ελλάδα και Τουρκία έχουν ήδη στηρίξει η μία την άλλη . Σε αυτή την υποστήριξη υπάρχουν μεγάλα βήματα απέναντι στα περιστατικά λαθρεμπορίας.»
Καταληκτικά , η Ζεϊνέπ Μποζ στο ερώτημα για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας από το Βρετανικό μουσείο, επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα επιθυμεί την επιστροφή αντικειμένων, ωστόσο δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες διότι όπως υποστηρίζει προέχει το ζήτημα της Ελλάδας και δεν θα ήθελε να φανεί ότι αλλάζει η ατζέντα της συζήτησης.
Υπάρχουν μερικά αντικείμενα, δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτά και δεν θέλω να το κάνω για να μην φανεί ότι αλλάζει το θέμα με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας επειδή σέβομαι πραγματικά τις προσπάθειες της Ελλάδας την επιστροφή των γλυπτών αλλά επιβεβαιώνω αυτό που λέτε ότι έχουμε μερικά αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο και σε άλλα μουσεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και όλα αυτά διεκδικούνται εδώ και αρκετό καιρό από την Τουρκία και φυσικά θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για την ασφαλή επιστροφή τους στην Ανατολία.