Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την απασχόληση στο άμεσο μέλλον
Τις τελευταίες εβδομάδες όλο και πιο συχνές είναι οι φράσεις "τεχνητή νοημοσύνη" και GhatGPT στην καθημερινότητα μας και ο Guardian σε ένα μακροσκελές ρεπορτάζ καταγράφει πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην εργασιακή πραγματικότητα..
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο (Microsoft, Google) ανακοίνωσαν σχέδια για βελτιωμένη αναζήτηση με τεχνητή νοημοσύνη, ξεκινώντας έναν λυσσαλέο αγώνα για την υπεροχή στον χώρο αυτό.
Χρησιμοποιείται, όμως, σήμερα η τεχνητή νοημοσύνη επί του πρακτέου; Ηδη, πολλοί παραγωγοί τροφίμων χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τη συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την κερδοφορία. Παρακολουθούν τον καιρό, διαχειρίζονται ασθένειες και παράσιτα, διερευνούν την ανάγκη για επιπλέον άρδευση ή ακόμα και ποιες καλλιέργειες θα αναπτυχθούν και σε ποιο σημείο. Παράλληλα, ενώ δοκιμάζονται ρομπότ με τέσσερα χέρια, σχεδιασμένα για τη λεπτή εργασία της συλλογής μαλακών φρούτων, ρομπότ με την επιδεξιότητα του ανθρώπινου χεριού, ικανά να μαζεύουν με ταχύτητα χωρίς να καταστρέφουν φρούτα όπως τα σμέουρα, μπορεί να απέχουν μια δεκαετία από την ευρεία χρήση.
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και στον κλάδο των ΜΜΕ. Η εκπαίδευση μηχανών χρησιμοποιείται για τόνωση συνδρομών και διαφημιστικών εσόδων, αλλά και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα ρεπορτάζ που θα προωθήσουν. Μέχρι στιγμής, οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί προσλαμβάνουν επιστήμονες δεδομένων με εξαψήφιους μισθούς για να καθοδηγήσουν τους πελάτες σε συγκεκριμένα προϊόντα, παρέχοντας παράλληλα στους εργαζομένους εργαλεία για να αντεπεξέλθουν στην εύρεση και τη σύνταξη κειμένων/ρεπορτάζ. Η Τζέιν Μπάρετ, αρχισυντάκτρια διεθνών ειδήσεων στη μονάδα στρατηγικής μέσων του Reuters, τονίζει πως η τεχνητή νοημοσύνη «θα μας βοηθήσει να φέρουμε ακριβώς το σωστό περιεχόμενο στο σωστό άτομο».
Ακόμα και στο μείζονν ζήτημα της ενέργειας, η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει τον "εγκέφαλο". Οι όμιλοι προμήθειας ενέργειας υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει σημαίνοντα ρόλο στα μελλοντικά «έξυπνα δίκτυα», επιτρέποντας την πιο στενή ευθυγράμμιση της προσφοράς και της ζήτησης, με μια νέα γενιά συσκευών από έξυπνους μετρητές και ηλεκτρικά οχήματα έως ηλιακούς συλλέκτες και αντλίες θερμότητας ικανές να βελτιώσουν την απόδοση.
Ποιες είναι, όμως, οι θέσεις εργασίας που βρίσκονται υπό απειλή, μπροστά στην... ανατολή της τεχνητής νοημοσύνης; Οι θέσεις εργασίας για μηχανικούς, όσους παρακολουθούν μετρητές και τους αναλυτές εφοδιασμού απειλούνται περισσότερο. Στη μεταποίηση, οι βετεράνοι του κλάδου γνωρίζουν πολύ καλά πώς η αυτοματοποίηση μπορεί να σαρώσει μια βιομηχανία. Σε μία πρόβλεψη του το 2019, το βρετανικό Γραφείο Εθνικών Στατιστικών τόνιζε ότι πιθανώς τα 2/3 των χειριστών μηχανών επεξεργασίας μετάλλων να είναι σε κίνδυνο. Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης αναπτύσσονται ήδη σε αυξανόμενους όγκους δεδομένων στα μεγάλα εργοστάσια για «προγνωστική συντήρηση», αντικαθιστώντας εξαρτήματα πριν υποστούν βλάβη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ίσως να χρειάζεται λιγότερο τεχνικό προσωπικό.
Πάντως, και η ταχεία άνοδος της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης υποδηλώνει ότι δεν θα επηρεαστούν μόνο οι άνθρωποι στις γραμμές εργοστασίων. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη για να σχεδιάσει προϊόντα πολύ πιο γρήγορα, να τα δοκιμάσει ουσιαστικά ως «ψηφιακό δίδυμο» και να τα κατασκευάσει τάχιστα. Σε συνδυασμό με καινοτομίες όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, αυτό θα μπορούσε να μειώσει δραματικά το κόστος ανάπτυξης και θα απαιτούσε λιγότερους μηχανικούς στην αεροδιαστημική, την αυτοκινητοβιομηχανία και τα ηλεκτρονικά είδη.
Για το τέλος κρατήσαμε την παράδοξη κατάσταση που επικρατεί στις μεταφορές. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι διατήρησαν πεισματικά τις δουλειές τους από τότε που δοκιμάστηκαν τα πρώτα τρένα χωρίς οδηγό. Παρόλα αυτά, μία έκθεση του 2021 της PwC προβλέπει ότι αναλογικά οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας τα επόμενα 20 χρόνια θα σημειωθούν στον τομέα των μεταφορών.