Oι παγίδες της Tεχνητής Nοημοσύνης: Απάτες σε ηλεκτρονικά ραντεβού και social
Άκρως ενδιαφέροντα – και ιδιαιτέρως ανησυχητικά – είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, σχετικά με την αύξηση στις ηλεκτρονικές απάτες σε διάφορους τομείς, εξ αιτίας της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας αποδίδεται σε ανώτατα στελέχη της Europol που ερευνούν τα εν λόγω εγκλήματα. Όπως λένε, η τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, έχει δώσει τεράστια ώθηση στις απάτες στα ηλεκτρονικά ραντεβού και στα κοινωνικά δίκτυα.
Μάλιστα, μεταξύ των «διευκολύνσεων» που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη είναι η δυνατότητα των εγκληματιών να στοχεύουν ταυτόχρονα πολλά θύματα, ενώ πολύ συχνά «ένα θύμα μπορεί να χάσει ακόμα και δεκάδες χιλιάδες ευρώ», όπως τονίζει στην εφημερίδα ο Burkhard Mühl, επικεφαλής της μονάδας οικονομικού εγκλήματος της Europol.
Οι αξιωματούχοι της Europol εφιστούν την προσοχή των χρηστών διαδικτύου στα εγκλήματα, με την ονομασία, «bogus boss», καθώς οι εγκληματίες καταφέρνουν να στήνουν ένα περίτεχνο δίκτυο ψεύτικων ιστοσελίδων, με ψεύτικα βιογραφικά και προφίλ επενδυτών στοχεύοντας μία γκάμα θυμάτων από απλούς επενδυτές έως τις φορολογικές αρχές.
Οι συνέπειες για τα θύματα μπορεί να είναι καταστροφικές και να χάσουν τις οικονομίες μίας ζωής, ενώ έχουν καταγραφεί και αυτοκτονίες θυμάτων.
Η Europol που αναλύει εκατομμύρια δεδομένα υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει διευκολύνει πάρα πολύ τους εγκληματίες. Κατ’ αρχάς χρησιμοποιούν εργαλεία για εγγραφή κειμένων, όπως το ChatGPT, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, τα οποία απευθύνονται ατομικά σε κάθε πιθανό θύμα, κάνοντας τη δουλειά των εγκληματιών πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο γρήγορη.
Η αύξηση στις απάτες «για ραντεβού» έρχεται δύο χρόνια μετά την προβολή στο Netflix του ντοκιμαντέρ, The Tinder Swindler, το οποίο έριξε την παγκόσμια προσοχή σε έναν άντρα που υποστήριζε ότι ήταν ο γιος ενός πλούσιου μεγιστάνα των διαμαντιών και κατάφερνε να πείθει γυναίκες να του δίνουν χρήματα, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο μία εξ αυτών να του δανείσει 250.000 δολάρια.
Όσο και αν σας φαίνεται ασφαλές, όσο και αν σας συγκινεί η ιστορία κάποιου, «ποτέ να μη στέλνετε χρήματα σε κάποιον που δε γνωρίζετε προσωπικά», τονίζει στην Guardian ο αξιωματούχος της Europol.
Ο Burkhard Mühl τονίζει ότι η υπηρεσία δεν έχει στη διάθεσή της στατιστικά στοιχεία, ωστόσο μπορεί με ασφάλεια να πει ότι «σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα έχουν χάσει τις αποταμιεύσεις μίας ζωής», ενώ αντιμετωπίζουν και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εξ αιτίας του ότι έγιναν θύματα αυτών των εγκληματιών.
Στη Βρετανία, οι αρχές υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει οδηγήσει σε αύξηση των εγκλημάτων στο διαδίκτυο κατά τουλάχιστον 40%.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη λύση είναι να πάει κανείς στην αστυνομία αμέσως μόλις υποπτευθεί ότι στοχοποιείται από εγκληματίες του διαδικτύο