Η ταπεινή ταφή που σχεδίασε ο Πάπας Φραγκίσκος πριν τον θάνατό του - Οι πολυτέλειες που αρνήθηκε
Σε απλό ξύλινο φέρετρο και εκτός Βατικανού είχε ζητήσει να ταφεί ο Φραγκίσκος, σταματώντας μια πρακτική αιώνων.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πέθανε σήμερα Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου σε ηλικία 88 ετών, είχε αποφύγει ηθελημένα τις πομπώδεις επιδείξεις και τα προνόμια που συνεπαγόταν η θέση του, όσο ήταν επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο ποντίφικας είχε σχεδιάσει την κηδεία του, αποφασίζοντας ότι ένα απλό, ξύλινο φέρετρο θα του αρκούσε, όταν ερχόταν η ώρα.
Τον Νοέμβριο του 2024, το Βατικανό είχε ανακοινώσει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είχε πρόθεση να παραιτηθεί από μια πρακτική πολλών αιώνων, που θέλει τον ποντίφικα να ενταφιάζεται σε τρία αλλεπάλληλα φέρετρα, φτιαγμένα από κυπαρίσσι, μόλυβδο και βελανιδιά.
Αντιθέτως, επιθυμία του ήταν να ταφεί σε ένα απλό, ξύλινο φέρετρο με επίστρωση από ψευδάργυρο.
Επίσης, ζήτησε η σορός του να μην εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπως συνέβη με τους προκατόχους του. Οι επισκέπτες θα μπορούν να υποβάλουν τα σέβη τους, όμως η σορός του θα παραμείνει μέσα στο φέρετρο, με κλειστό το καπάκι.
Σημειώνεται ότι μετά τον θάνατο του πάπα, το πένθος κρατά για εννέα ημέρες, με την ημερομηνία της κηδείας και της ταφής να αποφασίζεται από τους καρδινάλιους.
Η ταφή εκτός Βατικανού
Ήδη από το 2023 ο Φραγκίσκος είχε πει ότι θέλει να απλοποιήσει τις μεγαλοπρεπείς τελετές που οργανώνονταν για τις κηδείες των προκατόχων του. Αναμένεται να γίνει ακόμα ο πρώτος πάπας εδώ και πάνω από έναν αιώνα που θα ταφεί εκτός του Βατικανού.
Αντί να ενταφιαστεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου αναπαύονται 91 ποντίφικες, ο Φραγκίσκος εξέφρασε την επιθυμία να ταφεί στη Βασιλική της Παρθένου Μαρίας στη Ρώμη, επειδή είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Σε αυτήν την εκκλησία πήγαινε για να προσευχηθεί πριν και μετά τα ταξίδια του στο εξωτερικό.
Ο τελευταίος πάπας που ενταφιάστηκε εκτός του Βατικανού ήταν ο Λέων ΙΓ', που πέθανε το 1903 και αναπαύεται στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό, στη Ρώμη.
Τα τρία φέρετρα χρησιμοποιούνται κατά παράδοση για την ταφή ώστε να σφραγίζεται αεροστεγώς η σορός του ποντίφικα. Δίνεται έτσι και η δυνατότητα να ενταφιάζονται μαζί του νομίσματα ή διατάγματα που είχε εκδώσει ο πάπας κατά τη διάρκεια της θητείας του.