Η συνέντευξη Χάρη Θεοχάρη στο BBC [vid]
Συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Hard Talk» και τον Στίβεν Σακούρ παραχώρησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
https://twitter.com/BBCHARDtalk/status/1392139443046391813?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1392139443046391813%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthepressproject.gr%2Fdiapsevdei-ton-dimosiografo-tou-bbc-o-gerapetritis-choris-na-echei-akousei-ti-synentefxi-me-theochari%2F
Ο δημοσιογράφος ξεκινώντας τη συνέντευξη άσκησε κριτική στην κυβέρνηση θέτοντας τον προβληματισμό μήπως είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει ο τουρισμός στην Ελλάδα, ενώ σχολίασε τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών στη χώρα.
Ωστόσο, Χάρης Θεοχάρης απάντησε εκφράζοντας τον κυβερνητικό ισχυρισμό πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στους ουραγούς των εμβολιασμών.
Στη συνέχεια ο κ. Θεοχάρης έσπευσε να εξηγήσει πως η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στον πίνακα, υποστηρίζοντας καθώς έχει ένα περίπλοκο σύστημα που προβλέπει πως δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί αν δεν έχουν διασφαλιστεί οι δεύτερες δόσεις.
«Κάνατε πολλές εξαγγελίες για εμβολιασμούς έως το τέλος του Απριλίου χωρίς να τις τηρήσετε. Βρισκόμαστε στον Μάιο και ούτε καν ο σχεδιασμός πλησιάζει τους στόχους», του απάντησε ο δημοσιογράφος.
Ακολούθως ο Στίβεν Σακούρ, μιλώντας για το άνοιγμα του τουρισμού, επισήμανε πως οι πολίτες, σύμφωνα με τις έρευνες, συνδέουν την έξαρση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού με το άνοιγμα του τουρισμού το 2020. «Δεν φοβάστε μήπως συμβεί το ίδιο», ρώτησε τον υπουργό, ο οποίος ωστόσο ισχυρίστηκε πως ο τουρισμός δεν είχε καμία σχέση με το δεύτερο κύμα. Πάντως ο δημοσιογράφος του επισήμανε πως «ο κόσμος διαβάζει τα νέα από την Ελλάδα και από όσα διαβάζει (σημ: ανέφερε και το lockdown στην Κάλυμνο) θα νομίζει πως δεν είναι καλή ιδέα το ταξίδι στην Ελλάδα». Από την πλευρά του ο υπουργός υποστήριξε πως αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται να πάρει δύσκολες αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο.
Ο Στίβεν Σακούρ, συνεχίζοντας την κριτική, διερωτήθηκε αν η 14η Μαΐου είναι τελικά μια σωστή ημερομηνία για το άνοιγμα του τουρισμού, αφού και από τις ΗΠΑ η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί στο «επίπεδο 4», δηλαδή μη ταξιδεύετε, ενώ η χώρα έχει βρεθεί και εκτός της «πράσινης λίστας» της Βρετανίας. Όταν ρώτησε τον υπουργό αν κατά τη γνώμη του η απόφαση της Βρετανίας είναι λάθος, ο κ. Θεοχάρης πρότεινε τον διαχωρισμό των περιοχών της Ελλάδας, σημειώνοντας πως τα νησιά είναι σε καλύτερη κατάσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα και θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πράσινη λίστα.
Μάλιστα ο είπε πως αυτός είναι και ο λόγος του ταξιδιού του στο Λονδίνο, ώστε να πείσει τις βρετανικές αρχές για να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. «Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;», ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον υπουργό να απαντάει: «Όχι, η κυβέρνηση βρίσκει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομίας και της δημόσιας υγείας». «Δεν μπορεί να υπάρχει ισορροπία όταν η οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό», παρατήρησε ο δημοσιογράφος.
Αναλυτικά η συνέντευξη με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, προσθέτοντας τις αμφιβολίες του, αν πρέπει να επιστρέψουμε σε διεθνή κινητικότητα της εποχής προ του κορονοϊού.
Δημοσιογράφος: Είστε εδώ για να πείτε πως η Ελλάδα έχει ανοίξει αλλά η Ελλάδα έχει ακόμα σοβαρό πρόβλημα κορονοϊού.
Θεοχάρης: «Δεν θα το έλεγα σοβαρό, αλλά είναι τόσο όσο σε αρκετές χώρες της Ευρώπης», σημειώνοντας πως οι αριθμοί βελτιώνονται κάθε μέρα. Η Ελλάδα έχει ένα ώριμο σύστημα για να υποδεχθεί τον κόσμο.
Ο Δημοσιογράφος παραδέχεται ότι υπάρχει βελτίωση όσον αφορά τα νέα κρούσματα, έχει όμως τις ενστάσεις του όσον αφορά την πορεία του εμβολιασμού, σημειώνοντας πως οι ρυθμοί είναι πολύ αργοί, από τους πιο αργούς ρυθμούς στην Ευρώπη και πως σε όλον τον κόσμο μπορούν να το δουν.
Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης το αρνείται αλλά ο δημοσιογράφος επιμένει πως βρίσκεται στις τελευταίες πέντε θέσεις όσον αφορά τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη.
Αλλά εδώ ο Χάρης Θεοχάρης παραδέχεται εμμέσως τους αργούς ρυθμούς λέγοντας πως το σύστημα είναι περίπλοκο και πως δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί αν δεν υπάρχουν εμβόλια, καθώς διαφυλάττουν και τη δεύτερη δόση.
«Δεν προτρέχουμε πιο γρήγορα των εμβολίων που έχουμε» λέει ο Χάρης Θεοχάρης ο οποίος παραδέχεται πως η Ελλάδα περιορίζεται από τις παραδόσεις που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος του θυμίζει το άνοιγμα του τουρισμού το 2020 και το υψηλό δεύτερο κύμα κορονοϊού που αντιμετώπισε η Ελλάδα.
«Ο ελληνικός λαός –σύμφωνα με τις έρευνες- συνδέει την έξαρση με την απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα» του σημειώνει ο δημοσιογράφος και τον ρωτά αν δεν φοβάται επανάληψη του ίδιου.
Προς μεγάλη έκπληξη ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρει πως πρόκειται για μια συνήθη αντίδραση που ρίχνουν στους ξένους ό,τι συμβαίνει, προσθέτοντας πως ήταν ο χειμώνας, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, αρνούμενος πως ο τουρισμός είχε κάποια σχέση.
Ο δημοσιογράφος ωστόσο δεν καταθέτει τα όπλα και του θυμίζει –με αφορμή την τουριστική περίοδο – τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για εμβολιασμούς έως το τέλος του Απριλίου.
«Βρισκόμαστε στον Μάϊο και ούτε καν ο σχεδιασμός πλησιάζει τους στόχους» λέει ο δημοσιογράφος.
Ο Χάρης Θεοχάρης από την πλευρά του αρνείται πως τα νησιά θα εμβολιάζονταν έως το τέλος Απριλίου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης.
«Επίθεση», με αφορμή την Κάλυμνο
«Διαβάζουμε όλοι τις εφημερίδες, υπουργέ» του σημειώνει ο δημοσιογράφος χωρίς να μασάει τα λόγια του για να του αναφέρει την υπόθεση της Καλύμνου που πέρασε στο κόκκινο. «Όλος ο κόσμος τα διαβάζει και νομίζω πως η Ελλάδα δεν είναι καλή ιδέα», συνεχίζει ο δημοσιογράφος.
Δυστυχώς όμως για το δημοσιογράφο ο Χάρης Θεοχάρης απαντά με βάση την πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης λέγοντας πως αυτό δείχνει πως είμαστε έτοιμοι να πάρουμε κάθε τοπικό μέτρο… χωρίς να κρύψουμε κάτι…
Ο δημοσιογράφος συνεχίζει την αμφισβήτηση λέγοντας πως η 14η Μαϊου ίσως είναι ίσως μια ατυχής ημερομηνία αφού και από τις ΗΠΑ – το State Department – τοποθέτησε την Ελλάδα στο κόκκινο (στο επίπεδο 4) που σημαίνει «μην ταξιδέψετε».
Στην απάντηση του Χάρη Θεοχάρη ο δημοσιογράφος του υπενθυμίζει πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε στην πράσινη λίστα της Βρετανίας. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν ήταν λάθος η απόφαση της Βρετανίας ο Χάρης Θεοχάρης προτείνει για το Λονδίνο ένα διαχωρισμό των περιοχών της Ελλάδας, προτείνοντας τα νησιά που είναι σε καλύτερη κατάσταση να μπουν στην πράσινη λίστα!
Ο ίδιος παραδέχεται πως με την καραντίνα που επιβάλλεται στους τουρίστες από την Βρετανία που θα ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα, δεν είναι ρεαλιστικό να έρθουν και πρόσθεσε ότι γι αυτό το λόγο βρίσκεται στο Λονδίνο.
Και τότε ο δημοσιογράφος γίνεται πιο σκληρός:
«Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;», ρωτάει
«Όχι» απαντά ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού για να διορθώσει στη συνέχεια την απάντησή του λέγοντας πως βρίσκουν μια ισορροπία μεταξύ της οικονομίας και της Δημόσιας Υγείας.