Η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα που μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις
Η σημερινή σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και η συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας σηματοδοτούν στην πράξη πλέον τη νέα μετά Μέρκελ εποχή αλλά και την πορεία των οικονομικών της Ευρώπης.
Στους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά από το 2005 η Άγκελα Μέρκελ. Ο νέος ηγέτης της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική για την πανδημία λόγω και της μετάλλαξης Όμικρον που θα έχει "καταλάβει" την Ευρώπη έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα βρεθεί στο επίκεντρο, ενώ η ενεργειακή κρίση με την αύξηση των τιμών σε όλη την Ευρώπη αλλά και το μεταναστευτικό κυρίως σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Πολωνία θα έχουν θέση στο δείπνο των 27.
Μεγαλύτερη αγωνία για την Ελλάδα όμως έχει η παράλληλη συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ που φυσικά θα είναι παρούσα και στη Σύνοδο Κορυφής.
Εκεί θα αποφασιστεί τι θα γίνει μετά το Μάρτιο στο τακτικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ειδικά για τα ελληνικά ομόλογα και αν θα συνεχιστεί η στήριξη τους παρότι δεν πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει η Γερμανία.
Να σημειώσουμε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατέχει κρατικά ομόλογα ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στο 46% των του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.
Βέβαια η JP Morgan εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς το κανονικό QE ενώ προεξοφλεί ότι η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει με κάποιο τρόπο την παρουσία της στην αγορά των ελληνικών ομολόγων.
Οι αποφάσεις θεωρούνται κρίσιμες για το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει η κυβέρνηση από την άνοιξη και μετά και εν πολλοίς θα καθορίσουν μαζί με την πορεία της πανδημίας και τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το αν θα εξαντλήσει την τετραετία ή θα πάει σε πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι.