Η συμμαχία, το άλογο, ο καβαλάρης και ο Λένιν
«Τολμηρές πρωτοβουλίες για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης». Η φράση αυτή, καθώς και η λέξη μαζί που έλεγε συνέχεια, συνοψίζει τις νέες απόψεις του πρώην πρωθυπουργού του κ. Τσίπρα. Απόψεις που έσπευσε να μας γνωστοποιήσει με ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του φέρει το όνομά του (…χωρίς σχόλιο αυτό).
Ο πρώην πρωθυπουργός λοιπόν, σήμερα, εκτός εξουσίας και με το πάλαι ποτέ κυβερνών κόμμα του όχι μόνον να έχει διασπαστεί και να βρίσκεται σε συνεχή καθοδική πορεία , άλλα έχοντας και επικεφαλής ένα άνθρωπο που δεν θα τον έλεγε και κανείς «αριστερό», προσπαθεί να επανέλθει στο προσκήνιο, ζητώντας συνεργασία των κομμάτων της κεντροαριστεράς. Ας δούμε όμως τι ακριβώς ζητά ο κ Τσίπρας.
Ζητά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία ο ίδιος και οι συν αυτώ, λοιδορούσαν από το 2012 και μετά και οργάνωναν συγκέντρωση ξέω από ταβέρνες όπου έτρωγαν, να συμφωνήσουν τώρα σε μια ….προοδευτική πλατφόρμα. Ζητά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σήμερα, μετά την αποτυχημένη κυβερνητική θητεία του ιδίου που στηρίχθηκε στον ακραίο δεξιό - λαϊκιστή Π. Καμμένο (παρότι και τότε είχε την ευκαιρία να συνεργασθεί με προοδευτικές όπως λέει δυνάμεις) να συμφωνήσουν να στηρίξουν τις ιδέες του.
Ζητά από όλους αυτούς που κατήγγελλε ως καταστροφείς της χώρας, προσπαθώντας μάλιστα κάποιους να στείλει στην φυλακή, τώρα να στηρίξουν την δική του νέα διάθεση για «προοδευτικό μέτωπο». Και προφανώς, ζητά όλη αυτή την «συμπόρευση» τώρα, γιατί έχει ανακαλύψει πως και το κόμμα του, ο Σύριζα, κατρακυλά και ο ίδιος βρίσκεται «στην γωνία».
Ζητά αυτή την συνεργασία, γιατί είναι σαφές πως επιδιώκει να ηγηθεί, ο ίδιος ενός τέτοιου σχήματος ή αν αυτό δεν γίνει εφικτό, να αποτελεί τον «γκουρού» του. Να είναι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα σε αυτό τον χώρο.
Μόνον που όταν βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση, όταν βρισκόταν μπροστά στην διακυβέρνηση της χώρας, επέλεξε να συνεργασθεί με την ακραία δεξιά των ανεξάρτητων Ελλήνων, αντί των «προοδευτικών κομμάτων», όπως λέει σήμερα. Και όχι μόνον έκανε αυτή την επιλογή αλλά έβαλε στο στόχαστρο όλο τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, γιατί θεώρησε ότι αυτό βόλευε την τότε, εν πολλοίς λαϊκίστικη, πολιτική και στρατηγική του.
Φαντάζομαι πως και ο πιο καλόπιστος μελετητής των δεδομένων, δεν έχει πάρα να χαρακτηρίσει όλη αυτή την κίνηση Τσίπρα ως «καιροσκοπισμό». Μια προσπάθεια να επανέλθει στα πολιτικά πράγματα και να «ξεπλύνει» το παρελθόν του. Ο Λένιν, έλεγε «Στην πολιτική, ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα».
Ο κ Τσίπρας, που ως πρώην μέλος της ΚΝΕ, θα έχει εντρυφήσει στις απόψεις του εφαρμόζει ακριβώς αυτό το απόφθεγμα. Και όχι μόνον αυτό, άλλα προσπαθεί και να εφαρμόσει ένα άλλο απόφθεγμα του Λένιν σύμφωνα με το οποίο «Σε μια συμμαχία, πάντα ο ένας κάνει το άλογο κι ο άλλος τον καβαλάρη». Και είναι βέβαιο, ότι προορίζει για τον εαυτό του την θέση του Καβαλάρη….