Η σύγκρουση Σόιμπλε Ντράγκι για τη λιτότητα
Και η γραμμή που ενώνει «δάσκαλο» και «μαθητή» είναι η αλαζονεία και ο αυταρχισμός.
Ο 34χρονος αυστριακός καγκελάριος για παράδειγμα, αρνείται πεισματικά ‘όχι μόνο να παραιτηθεί, αλλά και να ζητήσει έστω συγγνώμη για το γεγονός ότι είπε ψέματα στην κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά την πολιτική διαφθορά στη Αυστρία.
Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του ψευδορκία. «Δεν ζήτησα ποτέ από κάποιον πολιτικό που κατηγορήθηκε να παραιτηθεί, και θα κάνω το ίδιο για τον εαυτό μου», δηλώνει χωρίς αιδώ ο Κουρτς. Τι κι αν σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Αυστρίας το βλέπει πολύ διαφορετικά. Τόσο το χειρότερο για τους πολίτες! Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Profil", το 47% των Αυστριακών τάσσεται υπέρ της παραίτησης του κεντροδεξιού καγκελάριου και το 41% το απορρίπτει. Ο Κουρτς παραμένει γαντζωμένος στην καρέκλα του και επιλέγει την προσφιλή τακτική να επιρρίπτει τις κατηγορίες αλαζονικά σε δήθεν …«συνομωσία της αντιπολίτευσης».
Αυτό έμαθε άλλωστε από τον δάσκαλό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Τι κι αν απέτυχε οικτρά και κατέστρεψε την Ευρώπη η συνταγή της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, που επέβαλε σε όλη την ΕΕ ο Σόιμπλε ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας από το 2009 έως το 2017! Ο λύκος κι αν εγέρασε, παραμένει λύκος.
Ο Σόιμπλε, απερχόμενος πρόεδρος της Γερμανικής βουλής ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, αξίωσε και πάλι την επιστροφή στη λιτότητα. «Η κοινωνική ειρήνη απαιτεί επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία σε όλη την Ευρώπη» ισχυρίστηκε ο 78χρονος ιέρακας του νέο-φιλελευθερισμού σε άρθρο του στους Financial Times.« Ο δανεισμός σε περιόδους κρίσης για τη σταθεροποίηση της οικονομίας έχει νόημα, αρκεί να μην ξεχαστεί το ζήτημα αποπληρωμής» γράφει ο Σόιμπλε και προχωρά στο διά ταύτα :
«Πρέπει να επιστρέψουμε στη νομισματική και δημοσιονομική κανονικότητα. Το βάρος του δημόσιου χρέους πρέπει να μειωθεί. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος η πανδημία Covid-19 να ακολουθηθεί από μια «πανδημία χρέους», με τρομερές οικονομικές συνέπειες για την Ευρώπη».
Όπως γράφει η Ιταλική ιστοσελίδα AffariItaliani, «ο Σόιμπλε αλλά και ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας ,Γενς Βάιντμαν έχουν αρχίσει να στέλνουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στη Γερμανία και αυτομάτως σε διάφορες ευρωπαικές κυβερνήσεις ότι είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στην « κανονικότητα » των δημοσιονομικών πολιτικών». Γι` αυτό και τα «γεράκια» εντείνουν τις επιθέσεις προς την ηγεσία της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει της κρίσιμης συνόδου της 10ης Ιουνίου. Στην Φρανκφούρτη και στον Eurotower της ΕΚΤ , φυλάσσονται κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ-το 80% του χρέους των 19 χωρών μελών της Ευρωζώνης . Τα «γεράκια» αξιώνουν την άμεση αποπληρωμή του από τις κυβερνήσεις ,κάτι που θα γονάτιζε όμως τις περισσότερες ευρωπαικές χώρες και θα οδηγούσε σε νέα μνημόνια λιτότητας ,ιδιαίτερα στο Νότο.
Νέα σφοδρή επίθεση στον Ντράγκι
Να γιατί ο Σόιμπλε τα έχει βάλει με τον αναδυόμενο νέο ηγέτη του ευρωπαικού Νότου, Μάριο Ντράγκι. Ο Γερμανός πολιτικός επέλεξε μάλιστα αυτή τη φορά τους Financial Times - τη ναυαρχίδα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού Τύπου - για να εκτοξεύσει «μια ασυνήθιστα ανοιχτή απειλή εναντίον του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι», όπως γράφει η γερμανική Tagesschau. «Είμαι βέβαιος ότι ο Ντράγκι θα τηρήσει αυτήν την αρχή (της λιτότητας), γιατί αλλιώς «θα πρέπει να ιδρυθεί ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που θα έχει την εξουσία να επιβάλλει τους κοινούς κανόνες. Αυτό θα απαιτούσε αλλαγές στις Συνθήκες», είπε ο Σόιμπλε.
Ξεχνώντας ότι είναι απλά ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής και όχι το αφεντικό της Ευρώπης, o Σόιμπλε ζητάει πίσω τα χρήματα που θα δοθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. «Πολλές κυβερνήσεις επικεντρώνονται στο «εύκολο» μέρος του κεϋνσιανισμού – το χρέος - και στη συνέχεια αναβάλλουν την αποπληρωμή του», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Bundestag ,ως άλλος Σάιλοκ στον «Εμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ . Μόνο τυχαία δεν είναι η νέα επίθεση του Σόιμπλε κατά του Μάριο Ντράγκι, μόλις 15 ημέρες μετά από ανάλογο άρθρο που είχε δημοσιεύσει στην ιταλική il Sole 24 Ore. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ούτε Αριστερός είναι ούτε σκοπεύει να κάνει επίθεση στα …Χειμερινά Ανάκτορα, μιμούμενος τον Λένιν. Απλά -σε αντίθεση με τον Σόιμπλε και τους οπαδούς του-βλέπει πολύ πιο πέρα από τον ίσκιο του. Ως βασικός πολιτικός σύμμαχος του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, ο Σούπερ Μάριο κατανοεί ότι πρέπει να μπει τέλος στην καταστροφική, νεοφιλελεύθερη κληρονομιά του Θατσερισμού. Εχοντας συμπληρώσει 115 ημέρες στην πρωθυπουργία ,ο Μάριο Ντράγκι έχει καταφέρει «να κάνει την Ιταλία να αλλάξει ταχύτητα», λέει ο Μιλανέζος οικονομολόγος Τίτο Μπόρι.
Ο Μάριο Ντράγκι προετοιμάζει συστηματικά την Ιταλία για την μετά την πανδημία εποχή ενισχύοντας το κράτος πρόνοιας και έχοντας στόχο να προωθήσει 58 μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας ,αλλά και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Θέλει να αξιοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης -η Ιταλία θα λάβει κάπου 191 δισεκατομμύρια από τα 750 δις του Ταμείου-όχι για να τα δώσει σε ημετέρους επιχειρηματίες και να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη. Αλλά να αναπτύξει ένα τεράστιο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων ,προκειμένου να βγάλει την Ιταλία από την στασιμότητα δεκαετιών. «Η άποψη στην αγορά είναι ότι ο Ντράγκι όχι μόνο δεν κάνει λάθος, αλλά ό, τι αγγίζει μετατρέπεται σε χρυσό » , λέει ο Τζέιμς Ατεϊ, διευθυντής του χαρτοφυλακίου ομολόγων της Aberdeen Standard Investments.
«Αυτό ακριβώς χρειάζεται η Ιταλία για να αντιμετωπίσει τα μακροπρόθεσμα προβλήματά της: Ένα σχέδιο δημόσιων δαπανών με στόχο την υιοθέτηση των σωστών μεταρρυθμίσεων» ,τονίζει ο Γκάρετ Κόλσμιθ, επικεφαλής του τμήματος επιτοκίων στην εταιρεία Insight Investment.
Η σημασία της αλλαγής στην Ευρώπη
«Ο 73χρονος Ντράγκι θέλει να διαλύσει τους φόβους ότι η χώρα θα επιστρέψει γρήγορα στην παλιά ρουτίνα», γράφει η SZ και προσθέτει: «Στο πρώτο τρίμηνο, η Ιταλία τα πήγε συγκριτικά καλά , παρά την καραντίνα: Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 120.000 μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου. Ο δείκτης εμπιστοσύνης αυξήθηκε 11 μονάδες τον Μάιο:
Τα πράγματα πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο για τον Ντράγκι» παραδέχεται η γερμανική Suddeutcshe Zeitung,τονίζοντας ότι η δημοτικότητά του Ιταλού πρωθυπουργού αυξήθηκε τον περασμένο μήνα από 58 σε 66%. « Εργάζεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και οι Ιταλοί τον αποκαλούν πλέον …”ο Ψαλιδοχέρης Μάριο” ,εμπνευσμένοι από την ομώνυμη ταινία του Τιμ Μπάρτον ,όπου ο πρωταγωνιστής Εντουαρντ (Τζόνι Ντεπ), αντί για χέρια έχει …ψαλίδια. Εάν ο Ντράγκι πετύχει, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Όχι μόνο στην Ιταλία , αλλά και όλη την Ευρώπη. Αυτό τρέμουν οι ιέρακες του νέο-φιλελευθερισμού σε όλη την Ευρώπη. Φοβούνται ότι η γραμμή Μπάιντεν- Ντράγκι θα κυριαρχήσει αργά ή γρήγορα στην Ευρώπη και δεν παραδίδουν τα όπλα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι θα πρέπει να περιμένουμε αν ο Σόιμπλε και οι οπαδοί του καταφέρουν να επικρατήσουν και πάλι στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται στις χώρες της ΕΕ. Λιτότητα και των …γονέων!
Οι απειλές Σόιμπλε, αλλά και η αλαζονική στάση του «μαθητή» του, Σεμπάστιαν Κουρτς, δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έχει η αλλαγή στην Ευρώπη. Αρχής γενομένης από τις γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου , η ήττα των νέο-φιλελεύθερων δυνάμεων στη Γηραιά ήπειρο είναι αναγκαία όσο ποτέ , λόγω και της κοινωνικής καταστροφής που προκαλεί η πανδημία. Όπως προειδοποιεί η ιταλική εφημερίδα La Verita, αν οι συντηρητικές νέο-φιλελεύθερες δυνάμεις επικρατήσουν και πάλι στην Ευρώπη, «η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία φαίνεται να προορίζεται να επιστρέψει στην εξουσία από το 2022»…