Σοκαριστική στιγμή: Βάνδαλοι καταστρέφουν βράχους σε Εθνικό Πάρκο της Νεβάδα
Οι αρχές της Νεβάδα βρίσκονται στο κυνήγι επισκεπτών που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε προστατευόμενη βραχώδη περιοχή του Εθνικού Πάρκου στην τεχνητή λίμνη Mead. Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι οι ζημιές έγιναν το Σαββατοκύριακο στο βόρειο μέρος της λίμνης, όπου οι απολιθωμένοι κόκκινοι αμμόλοφοι το κάνουν ένα από τα μέρη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Πάρκο.
Σε βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας και το απέστειλε στους υπεύθυνους του Εθνικού Πάρκου, εμφανίζονται δύο άνδρες να προσπαθούν με μεγάλα φτυάρια να σπάσουν κομμάτια των πετρωμάτων. Την ίδια ώρα, ένα μικρό κοριτσάκι (πιθανότατα κόρη ενός από τους δύο άνδρες), στέκεται πίσω τους έντρομο και φωνάζει, καθώς οι βράχοι πέφτουν στο κενό. «Μπαμπά, μην πέσεις», ουρλιάζει την ώρα που οι δύο άνδρες σπρώχνουν τα πετρώματα προκειμένου να αποκολληθούν.
Οι υπεύθυνοι του Πάρκου χαρακτήρισαν την συμπεριφορά των δύο βανδάλων εξαιρετικά επιβλαβή για το φυσικό τοπίο, καθώς η ζημιά στα απολιθωμένα πετρώματα είναι μη αναστρέψιμη. «Είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στο πάρκο και πήγαν και το κατέστρεψαν. Δεν το καταλαβαίνω. Γιατί κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο; Γιατί στην ευχή, να το κάνεις; Μοιάζει με προσωπική επίθεση κατά κάποιο τρόπο», ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Πάρκου, Τζον Χέινς.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι καταστροφές τέτοιας έκτασης σε προστατευόμενα μέρη επιφέρουν χρηματική ποινή, ακόμη και ποινή φυλάκισης. Ο χώρος αναψυχής της λίμνης Μιντ βρίσκεται στα περίχωρα του Λας Βέγκας και προσελκύει περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Το προσωπικό που εργάζεται στο Πάρκο είναι αδύνατον να καλύψει με φυσική παρουσία όλους τους χώρους, που εκτείνονται σε 2.344 τετραγωνικά μίλια, κάτι που σημαίνει ότι πολλές φορές βασίζονται στην καλή θέληση των επισκεπτών προκειμένου να προστατεύονται ορισμένα μέρη της περιοχής. «Μιλάμε για περίπου 1,5 εκατομμύριο στρέμματα. Έχουμε δύο μεγάλες λίμνες, ένα μεγάλο κομμάτι του ποταμού Κολοράντο. Είναι πρακτικά αδύνατον να βρίσκεται το προσωπικό μας παντού την ίδια στιγμή», σχολίασε ο Τζον Χέινς.
Το Εθνικό Πάρκο της Νεβάδα διατηρεί γραμμή, που λαμβάνει χιλιάδες κλήσεις κάθε χρόνο. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα, αν είναι ασφαλές να το κάνουν, για να καταγράψουν όσα βλέπουν και να συγκεντρώσουν χρήσιμα στοιχεία για τους παραβάτες, όπως για παράδειγμα πινακίδες αυτοκινήτων. «Δεν χρειάζεται να μπει κανείς σε αντιπαράθεση. Πολλοί άνθρωποι δεν νιώθουν ασφαλείς ώστε να εμπλακούν με τους παραβάτες και αυτό είναι εντάξει. Το σημαντικό είναι να μας ενημερώσουν», σχολίασε ο Τζον Χέινς.
Πριν από χρόνια, σε δύο προσκόπους που είχαν σπάσει αρχαίους βράχους στη Γιούτα, είχαν επιβληθεί ποινές και είχαν αναγκαστεί να πληρώσουν αποζημίωση. Οι δύο πρόσκοποι είχαν καταγραφεί με κάμερα να προκαλούν τις ζημιές στους βράχους.