Η Ρωσία καταδικάζεται για την υπόθεση δολοφονίας δύο δημοσιογράφων
Την καταδίκη της Ρωσίας για μη αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τις περιστάσεις του θανάτου δύο δημοσιογράφων οι οποίοι δολοφονήθηκαν στο Νταγκεστάν, αποφάσισε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο Αχμεντνάμπι Αχμεντναμπίγεφ δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του στις 9 Ιουλίου 2013 στο χωριό Σεμέντερ και ο Χατζιμουράντ Καμάλοφ δολοφονήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2011 στη Μαχατσκάλα, κοντά στο σημείο όπου εργαζόταν. Οι δύο άνδρες ήταν στόχος απειλών θανάτου σε φυλλάδια που διανεμήθηκαν το 2009, ενώ ο Αχμεντναμπίγεφ είχε επιβιώσει μιας πρώτης απόπειρας δολοφονίας.
Η έρευνα για τη δολοφονία του Αχμεντναμπίγεφ, που ανεστάλη και επαναλήφθηκε πέντε φορές, εξακολουθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει το ΕΔΔΑ, να είναι σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά τον θάνατο του Καμάλοφ, τέσσερις άνδρες κρίθηκαν ένοχοι τον Ιούλιο του 2022 για παραγγελία και εκτέλεση της δολοφονίας του.
Οι δύο ενάγοντες είναι Ρώσοι υπήκοοι. Πρόκειται για τον πατέρα του Αχμεντναμπίγεφ και τον ανιψιό του Καμάλοφ, που είχαν προσφύγει στο ΕΔΔΑ υποστηρίζοντας πως οι ρωσικές αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν τη ζωή των συγγενικών τους προσώπων και να διεξαγάγουν αποτελεσματική έρευνα για τις περιστάσεις του θανάτου τους.
Το δικαστήριο έκρινε πως και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε σχέση με την έρευνα.
Παράλληλα, έκρινε πως υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 για το δικαίωμα στη ζωή στην περίπτωση του Αχμεντναμπίγεφ και μη παραβίαση αυτού του άρθρου στη δεύτερη περίπτωση, εκτιμώντας πως δεν υπήρξε «πραγματικός και άμεσος κίνδυνος» για τη ζωή του Καμάλοφ πριν από τη δολοφονία του.
Σύμφωνα με την απόφαση, η Ρωσία πρέπει να καταβάλει 26.000 ευρώ στον πρώτο ενάγοντα και 20.000 ευρώ στον δεύτερο για ηθική βλάβη.
Επισημαίνεται πως το δικαστήριο, με έδρα στο Στρασβούργο, είναι ο δικαστικός βραχίονας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο οποίο συμμετέχουν 46 κράτη που αναγνωρίζουν τα δικαιώματα που είναι εγγεγραμμένα στην Σύμβαση.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία αποκλείστηκε από το Συμβούλιο στις 16 Μαρτίου 2022, και δεν είναι πλέον μέλος της Σύμβασης από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022. Ωστόσο το ΕΔΔΑ μπορεί πάντα να εξετάζει την ευθύνη της Μόσχας σε ενδεχόμενες προσβολές των δικαιωμάτων του ανθρώπου που έχουν διαπραχθεί πριν από εκείνη την ημερομηνία.