Η πρώτη θαλάσσια ανθρωπιστική αποστολή φτάνει στη Γάζα
Η πρώτη, μέσω θαλάσσης, αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, προερχόμενη από τη Βρετανία και την Κύπρο, έφτασε στο λιμάνι Πορτ Σαιντ της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόκειται για 87 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, φορτωμένης στο βρετανικό αποβατικό πλοίο Lyme Bay.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβάνει 10.000 θερμικές κουβέρτες, 5.000 σκηνές, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Από το Πορτ Σαιντ, τη βοήθεια θα παραλάβει η Ερυθρά Ημισέληνος της Αιγύπτου και από εκεί οδικώς θα φτάσει μέσω της Ράφας, στη Γάζα. Την διανομή θα κάνει η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τον λαό της Γάζας. Έτσι, φέτος έχουμε ήδη τριπλασιάσει τη δέσμευσή μας για βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
Όπως επεσήμανε ο Λόρδος Κάμερον, θα «πρέπει να φτάσει σημαντικά περισσότερη βοήθεια στη Γάζα για να ανακουφίσει τα δεινά του παλαιστινιακού λαού. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους του στην περιοχή ώστε να ανοίξουν περισσότεροι δίαυλοι βοήθειας προς τη Γάζα». «Μεταξύ άλλων και του προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
Με την σειρά του ο υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς, έκανε λόγο για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας-«ορόσημο», τονίζοντας τη συμβολή της Κύπρου στην προσπάθεια αυτή.
Όπως σημειώνει το Φόρειν Όφις, το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος έχει δεσμευτεί να δαπανήσει πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει, μέσα στο Δεκέμβρη ο υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να δει από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο της βρετανικής βοήθειας για τον λαό της Γάζας και ο υπουργός Άμυνας επισκέφτηκε το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για να δει τι επιλογές υπάρχουν για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τόνι Μπλερ: Διαψεύδει ότι είχε συνομιλίες για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα
Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε συζητήσεις στο Ισραήλ σχετικά με τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, όπως είχε μεταδώσει ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.
Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Channel 12, ο Τόνι Μπλερ, που αποχώρησε από την πρωθυπουργία το 2007 και ο οποίος ήταν στη συνέχεια απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή με αποστολή την εγκαθίδρυση παλαιστινιακών θεσμών, βρισκόταν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.
Είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με έναν ρόλο διαμεσολαβητή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς, ανέφερε το Channel 12.
Σύμφωνα με το κανάλι αυτό, θα μπορούσε επιπλέον να έχει ρόλο ενδιάμεσου με μετριοπαθή αραβικά κράτη για μια «εθελοντική επανεγκατάσταση» των κατοίκων της Γάζας.
Όμως το ίδρυμα του Τόνι Μπλερ, το Tony Blair Institute for Global Change, χαρακτήρισε «ψέματα» τους ισχυρισμούς αυτούς.
Δημοσιεύθηκαν «χωρίς καμία επαφή με τον Τόνι Μπλερ και την ομάδα του». «Καμία συζήτηση αυτού του τύπου δεν έλαβε χώρα», ανέφερε το ινστιτούτο.
«Ο Τόνι Μπλερ δεν είχε μια τέτοια συζήτηση, καθώς η ιδέα είναι λανθασμένη επί της αρχής. Οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να μπορούν να παραμείνουν και να ζήσουν στη Γάζα», σημείωσε.
Την Κυριακή, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής Εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο.
Ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, επικεφαλής του κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», δήλωσε πως το Ισραήλ πρέπει να «ενθαρρύνει» τους περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστινίους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή προς άλλες χώρες.
«Θα βοηθήσουμε να αποκατασταθούν οι πρόσφυγες αυτοί σε άλλες χώρες με αρμόζοντα και ανθρώπινο τρόπο, με τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας και αραβικών χωρών γύρω μας», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ.
Η Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις αυτές. «Είναι ένα έγκλημα πολέμου που προστίθεται στην τρέχουσα εγκληματική επίθεση η οποία δεν έχει κάτι αντίστοιχο στην παγκόσμια Ιστορία», ανέφερε το ισλαμιστικό κίνημα.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 22.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους γυναικών, παιδιών και εφήβων, αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποίησε η Χαμάς.
Οι επιχειρήσεις αυτές εναντίον των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα σε επίθεση της Χαμάς προς το Ισραήλ, που θεωρείται ότι δεν είχε προηγούμενο ως προς το εύρος της, προκαλώντας το θάνατο περίπου 1.400 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα ισραηλινά στοιχεία.