Η πρώτη αντίδραση Λεπέν για την καταδίκη: «Καταστροφική μέρα για τη δημοκρατία, πολιτική η απόφαση»
Η ίδια χαρακτήρισε τη Δευτέρα ως «καταστροφική ημέρα για τη δημοκρατία», εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία της με την απόφαση του δικαστηρίου.

«Καταστροφική μέρα για τη δημοκρατία» χαρακτήρισε η Μαρίν Λεπέν τη σημερινή ακρόαση του δικαστηρίου στη Γαλλία κατά την οποία καταδικάστηκε για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού.
Η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, καταδικάστηκε από δικαστήριο του Παρισιού για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικό Μέτωπο), με αποτέλεσμα να της απαγορευτεί η συμμετοχή σε δημόσια αξιώματα για πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Η ίδια χαρακτήρισε τη Δευτέρα ως «καταστροφική ημέρα για τη δημοκρατία», εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία της με την απόφαση του δικαστηρίου. Είμαστε όλοι αθώοι», δήλωσε σε συνέντευξή της στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του TF1.
Η Λεπέν τόνισε ότι «εκατομμύρια Γάλλοι είναι εξοργισμένοι απόψε» και κατηγόρησε τη γαλλική δικαιοσύνη ότι εφαρμόζει «μέτρα που νομίζαμε πως υπήρχαν μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα». Η άμεση εφαρμογή της απόφασης σημαίνει ότι η πενταετής απαγόρευση ισχύει αμέσως, ακόμη κι αν η Λεπέν καταθέσει έφεση. Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς της Γαλλίας είπε ότι θα ασκήσει έφεση το «συντομότερο δυνατόν».
Η ίδια κατηγόρησε τη δικαστή του Παρισιού για «πολιτική απόφαση», με στόχο να καταστήσει την έφεσή της άνευ νοήματος και να της στερήσει τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί. «Το κράτος δικαίου παραβιάστηκε πλήρως με αυτήν την απόφαση, αφού η δικαστής εμπόδισε την ουσιαστική προσφυγή», δήλωσε, υποστηρίζοντας πως η ίδια «δεν ήθελε η Μαρίν Λεπέν να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Η Λεπέν ανέφερε ότι ο νόμος Sapin II, που ρυθμίζει τις άμεσες εφαρμογές δικαστικών αποφάσεων, «δεν ισχύει» στην περίπτωσή της, καθώς θεσπίστηκε μετά τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται. Παρομοίασε, μάλιστα, την απόφαση με τις πρακτικές «αυταρχικών καθεστώτων» και τόνισε ότι «όλη η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες», αναφερόμενη στις υποθέσεις των Φρανσουά Μπαϊρού (MoDem) και Ζαν-Λυκ Μελανσόν (LFI).
«Δεν θα υποχωρήσω»
Όταν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν να είναι πρωθυπουργός, αφήνοντας τον Τζόρνταν Μπαρντελά να διεκδικήσει την προεδρία, απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Ο Τζόρνταν Μπαρντελά είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το κίνημα», δήλωσε, «αλλά εγώ είμαι μαχήτρια, δεν θα επιτρέψω να με αποκλείσουν τόσο εύκολα».
Δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει «όλες τις νομικές οδούς» και τόνισε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθεί έναν τέτοιο εκλογικό αποκλεισμό χωρίς μάχη».