Κωνσταντινούπολη: Η πρώτη αντίδραση Ελλήνων σεισμολόγων - Λέκκας: Μπορεί να δώσει σεισμό 7,5
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά, στα ανοιχτά της Σηλυβρίας της Κωνσταντινούπολης με εστιακό βάθος 6,92 χιλιόμετρα.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,2 σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 23/04 στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης προκαλώντας συναγερμό στις τοπικές Αρχές.
Μόλις έγινε γνωστή η σεισμική δόνηση, Έλληνες σεισμολόγοι έσπευσαν να κάνουν ένα πρώτο σχόλιο τονίζοντας ότι η περιοχή έχει πλούσιο ιστορικό με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εγρήγορση.
Συγκεκριμένα, ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τόνισε «Iσχυρός σεισμός μεγέθους 6.2 στη θάλασσα του Μαρμαρά προ 15 λεπτών. Η περιοχή έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα με μεγάλα ενεργά ρήγματα στο υποθαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον. Αναμένουμε νεότερα. Καταγράφονται ισχυροί μετασεισμοί.»
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στον ΣΚΑΙ τονίζοντας ότι «εξετάζουμε εάν θα υπάρχει σεισμική ακολουθία. Το επίκεντρο βρίσκεται πάνω στην ακτογραμμή, λίγο μέσα στη θάλασσα. Αυτό είναι το τελευταίο ρήγμα που θα σπάσει και το οποίο μπορεί να δώσει έναν σεισμό της τάξης των 7,5 βαθμών. Βρισκόμαστε στο δύσκολο κομμάτι αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχουν ζημιές. Σίγουρα θα υπάρχουν ισχυροί μετασεισμοί. Υπάρχει περίπτωση να είναι και προσεισμός γιατί για να εκτονωθεί το 7,5 χρειάζονται 33 σεισμοί 6 βαθμών. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι ο κύριος σεισμός αν δεν περάσουν τα πρώτα εικοσιτετράωρα».
Όσον αφορά στην προέκτασή του ρήγματος που εκτείνεται έως τη Λήμνο ανέφερε «Δεν θα φτάσει έως τη Λήμνο γιατί η τμηματοποίηση του ρήγματος είναι από την Κωνσταντινούπολη και πάει προς τα Δυτικά. Δεν φτάνει στον ελληνικό χώρο».
Παράλληλα, και ο καθηγητής Γεωφυσικής Άκης Τσελέντης τοποθετήθηκε επί του θέματος σημειώνοντας «Τουρκία: Σεισμός 6 Ρίχτερ στη Θάλασσα του Μαρμαρά – Αισθητός στην Κωνσταντινούπολη.
=>ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ!
Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε προ ολίγου στη βορειοδυτική Τουρκία.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Πρέπει να παρακολουθούμε το ρήγμα του Β Αγαίου πάντως θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα (αλλά υπαρκτή) να επηρεαστεί,2».
Παπαζάχος: Δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη».
Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θράκης. Ορισμένοι κάτοικοι τόσο στην πόλη της Κομοτηνής αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, όπως επίσης και στην Ξάνθη, έλαβαν σχετική ειδοποίηση από το σύστημα της Google για τη σεισμική δόνηση.
Αρκετοί ξαφνιάστηκαν από το μήνυμα καθώς το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης απέχει πολλά χιλιόμετρα από τις εν λόγω περιοχές. Μάλιστα, στο μήνυμα δινόταν εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού αλλά και τις πιθανές ζημιές σε κτίρια και δρόμους.
Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε, πάντως, ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.