Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου βάζει «κόφτη» στη χρήση social media από δικαστές
Με μία παρέμβαση υπό τον τίτλο: Δικαστική Ιδιότητα και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα βάζει, εμμέσως «κόφτη» στη χρήση των Social Media από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς με συστάσεις για το περιεχόμενο των αναρτήσεών τους.
Σημειώνει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου:
«Είναι δεδομένο ότι ζούμε στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στην εποχή, που η, μέσω αυτών, επικοινωνία συνεπάγεται την ευρύτατη και ταχύτατη δημοσιότητα καθώς και τη μονιμότητα, υπό την έννοια ότι, ακόμη και αν έχει μεσολαβήσει διαγραφή ανάρτησης, σχολίου, φωτογραφίας κ.λ.π. ή ακόμη και αν αφορούν σε ιδιωτικό «προφίλ», δεν υπάρχει οποιαδήποτε εγγύηση ότι δεν έχουν ήδη αντιγραφεί, επεξεργαστεί και διαμοιραστεί από εξουσιοδοτημένους ή μη τρίτους, χωρίς τη συναίνεση του χρήστη».
Μάλιστα η κ. Κλάπα σημειώνει πως εάν οι λειτουργοί της δικαιοσύνης «εκφεύγουν των ορίων» με σχόλια και αναρτήσεις που «δεν εξυπηρετούν τις αρχές της δικαστικής συμπεριφοράς» τότε θα υπάρχει πειθαρχικός έλεγχος και πιθανές δυσμενείς συνέπειες.
«Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, από την ανάληψη των καθηκόντων τους, δεν απεμπολούν, βεβαίως, το δικαίωμα έκφρασης, όπως αυτό κατοχυρώνεται τόσο στα ημεδαπά όσο και στα διεθνή νομοθετικά κείμενα. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι, από την είσοδό τους στο δικαστικό σώμα, αναλαμβάνουν τη στοιχειώδη υποχρέωση να λειτουργούν και να εκφράζονται, δημόσια, με αυτοσυγκράτηση.
Οφείλουν, δηλαδή, να ασκούν το δικαίωμα έκφρασης με ιδιαίτερη προσοχή, με σύνεση, μετριοπάθεια και διακριτικότητα και με τη συμπεριφορά τους να περιφρουρούν το ηθικό ανάστημα, την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα και την αμεροληψία τους, ώστε να μη προκαλούν δυσμενείς ή ακόμη και αλγεινές εντυπώσεις και να θίγουν το κύρος της Δικαιοσύνης.
Η χρήση, λοιπόν, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από δικαστές και εισαγγελείς, είτε αυτή γίνεται με είτε χωρίς τη δήλωση της δικαστικής ιδιότητας ή των στοιχείων της ταυτότητάς τους, πρέπει να συνάδει, να προάγει και να εξυπηρετεί τις αρχές της δικαστικής συμπεριφοράς. Συνεπώς, οι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις, σχόλια, φωτογραφίες, βίντεο ή μηνύματα κ.λ.π. δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που εκφεύγουν των ορίων αυτών, συνιστούν αυτονοήτως συμπεριφορά πειθαρχικώς ελεγκτέα, κατ’ άρθρο 109 παρ. 2 περ. δ’ του ν. 4938/2022, με τις εντεύθεν δυσμενείς γι’ αυτούς συνέπειες».
Η αναφορά Δανιά κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως
Σημειώνεται πως πριν από δυο εβδομάδες ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς με ανάρτησή του στο Facebook - ανάρτηση που πλέον δεν υπάρχει στον προσωπικό του λογαριασμό - είχε διατυπώσει αιχμές εναντίον της Ευρωπαίας εισαγγελέως με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει για την έρευνα σχετικά με την Τραγωδία στα Τέμπη.
Έγραφε στο Facebook o κ. Δανιάς:
Noμίζω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης Υπουργών (!!), ή και το Σύνταγμα (!!!), ώστε να μπορεί, δήθεν, να κάνει ανενόχλητη την έρευνά της.
Θα της συνιστούσα, λοιπόν, να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά, όπως κάνουν οι πραγματικοί Δικαστές και Εισαγγελείς στις Χώρες-Μέλη, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις που προσβάλουν την θεσμική αυτονομία των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και την καθιστούν μέρος του προβλήματος, αντί της λύσης.
Και δεν την εμποδίζει, βέβαια, η ασυλία των Υπουργών να ζητήσει έγγραφα (το σημαντικότερο), μαρτυρίες από μέλη Διοικήσεων κλπ., και στοιχεία από οποιαδήποτε πηγή της είναι χρήσιμα για την εργασία της. Και η εργασία της δεν είναι να δίνει συνεντεύξεις στα μέσα και να μιλάει για το "τραύμα" των συγγενών των θυμάτων (αναμφίβολα υπαρκτό, αλλά αδιάφορο για την αναζήτηση της αλήθειας).
Και αν διαπιστώσει, πράγματι, εμπόδια στο έργο αυτό από Υπουργούς, να τους κατονομάσει και να το στείλει στην (Ελληνική) Βουλή, που είναι η μόνη αρμόδια να επιληφθεί. Εκτός, αν ο σκοπός της είναι να κατέβει και αυτή στις Ευρωεκλογές, σαν τον Βέλγο ανακριτή της υπόθεσης της Καϊλή.