Η Πολωνία ζητά πυρηνικά από τη Γαλλία για να προστατευθεί από τη Ρωσία
Ο Πολωνός πρόεδρος λέει ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την Πολωνία.
Γαλλικά πυρηνικά ως μέτρο αποτροπής απέναντι στις απειλές της Ρωσίας για εισβολή μελετά η Πολωνία. Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης που γειτνιάζει με το θύλακα του Καλίνινγκραντ, τη Λευκορωσία αλλά και την Ουκρανία έχει ένα βαρύ ιστορικό με τη Ρωσία και βρίσκεται στο στόχαστρο του Κρεμλίνου.
Την Μεγάλη Παρασκευή το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε δηλώσεις του Πολωνού Προέδρου Αντρέι Ντούντα, ο οποίος ζητά -μετά από την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών- και γαλλικά ατομικά όπλα. Ο Πολωνός Πρόεδρος λέει ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την Πολωνία. Ο Ντούντα, που έχει ζητήσει την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Πολωνία για να αποτραπεί η ρωσική επιθετικότητα, υποστήριξε ότι και οι γαλλικές πυρηνικές κεφαλές θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εθνική ασφάλεια. «Πιστεύω ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε και τις δύο λύσεις», ανέφερε στο Bloomberg από τη Βαρσοβία. «Οι προτάσεις αυτές δεν είναι ούτε αντιφατικές ούτε αλληλοαποκλείονται», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ευελιξία της πολωνικής στρατηγικής.
Το όραμα Μακρόν για γαλλική πυρηνική «ομπρέλα»
Η ιδέα πηγάζει από την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προτείνει την επέκταση της γαλλικής «πυρηνικής ομπρέλας» στους ευρωπαϊκούς συμμάχους. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία, μετά τις εισβολές στην Ουκρανία το 2014 και το 2022, θα μπορούσε να στρέψει το βλέμμα της στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές, η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που διαθέτει τέτοιο οπλοστάσιο και, μαζί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Η Πολωνία, μαζί με τη Δανία, έχει εκφράσει ανοιχτά ενδιαφέρον για την ένταξη υπό την πυρηνική προστασία της Γαλλίας. Τον Μάρτιο, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, πολιτικός αντίπαλος του Ντούντα, δήλωσε ότι η Βαρσοβία συζητά «σοβαρά» το ενδεχόμενο με το Παρίσι. Η πρόταση κερδίζει έδαφος, ιδιαίτερα μετά τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ ότι μια πιθανή προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ ίσως περιορίσει τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη.
Η Πολωνία, στο μεταξύ, ενισχύει ραγδαία τις ένοπλες δυνάμεις της. Με 200.000 στρατιώτες, διαθέτει σήμερα τον μεγαλύτερο στρατό στην ΕΕ και φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια δύναμη μισού εκατομμυρίου τα επόμενα χρόνια, ως απάντηση στην κλιμακούμενη ρωσική απειλή.