Η πιο λεπτομερής φωτογραφία της Σελήνης που έχει ληφθεί ποτέ
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μάλιστα, μια συσκευή που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από έναν συνηθισμένο φούρνο μικροκυμάτων.
Το τηλεσκόπιο Green Bank Telescope (GBT) και το Very Long Baseline Array (VLBA) είναι υπεύθυνα για τις νέες εικόνες, οι οποίες δείχνουν τον κρατήρα Tycho της Σελήνης με ανάλυση 5 μέτρων, δηλαδή την υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη εικόνα του φυσικού δορυφόρου της Γης.
Τόσο το GBT όσο και το VLBA αποτελούν μέρος των τελευταίας γενιάς παρατηρητηρίων του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (NSF).
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το NSF, οι δύο συσκευές θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ενός συστήματος ραντάρ επόμενης γενιάς που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν πλανήτες, φεγγάρια και αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα. Ο πομπός που δοκιμάστηκε στο GBT έχει μέγιστη ισχύ εξόδου 700 Watt στα 13,9 GHz.
Αρχικά, οι αστρονόμοι τον έστρεψαν προς την επιφάνεια της Σελήνης και έπειτα έλαβαν πίσω αντηχήσεις ραντάρ που βοήθησαν στην απεικόνιση του κρατήρα Tycho. Η διεργασία αυτή είναι που επέτρεψε στο παρατηρητήριο να καταγράψει τις εξαιρετικά λεπτομέρειες εικόνες που μπορείτε να δείτε παρακάτω. Φυσικά, το πιο εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης είναι ότι το εγχείρημα έγινε πραγματικότητα με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, λιγότερη από μια τυπική λευκή συσκευή που θα βρει κάποιος σε μια κουζίνα.
Οι νέες αυτές εικόνες της Σελήνης αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την βαθύτερη κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος και για την ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού τρόπου προσδιορισμού της τροχιάς και του κινδύνου που εγκυμονούν οι αστεροειδείς που κατευθύνονται προς τη Γη. Το NSF αναμένεται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τόσο το GBT όσο και το VLBA για τη λήψη ακόμη πιο λεπτομερών εικόνων στο μέλλον.