Η παθολόγος που έγραφε σε 15χρονη στατίνες - 10 κραυγαλέες περιπτώσεις υπερβολικών συνταγών
Τι αποκάλυψε η έρευνα του υπουργείου Υγείας. Μόνο σε ένα γιατρό καταλογίστηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ. Τι αλλάζει στις συνταγογραφήσεις.
Παθολόγος σε κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε στη 15χρονη κόρη της τρεις διαφορετικές στατίνες, άλλος παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1121 τεμάχια στη μητέρα του και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο. Αυτές είναι δυο μόνο από τις δέκα ακραίες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης που αποκάλυψε ο έλεγχος του υπουργείου Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι έχει καταλογιστεί πρόστιμο 800.000 ευρώ σε έναν γιατρό γιατί για έναν μήνα έγραψε χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του. «Ο γιατρός αυτός με το πρόστιμο των 800.000 ευρώ είχε εξαφανιστεί και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τον καταλογισμό γιατί γνώριζε ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, μέσω υπαρχόντων και νέων συστημάτων της ΗΔΙΚΑ εντοπίστηκαν 100 γιατροί οι οποίοι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους ασθενείς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «κάνουμε ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, έχουμε ήδη στείλει σημειώματα για απολογίες και έχουμε στείλει τις υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα επειδή θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις».
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά και προς τα πίσω» προσθέτοντας ότι «κατ' εκτίμηση είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που γράφονται κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται».
Οι κραυγαλέες περιπτώσεις
Οι δέκα υπερβολικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης που εντόπισε το υπουργείο Υγείας:
- Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1121 τεμάχια στη μητέρα του και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
- Παθολόγος σε κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, έγραψε 705 σκευάσματα και 1818 τεμάχια στον άνδρα της, τις δύο κόρες τους και τον εαυτό της. «Την πήρα ο ίδιος καθώς είχε γράψει στην κόρη της 15 ετών 3 διαφορετικές στατίνες. Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια» είπε ο κ. Γεωργιάδης
- Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα εγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια
- Γιατρός έγραψε 704 τεμάχια που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή ασθενούς
- Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενή
- Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκευάσματα και 1350 τεμάχια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο
- Ψυχίατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων
- Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 1060 τεμάχια για αντιφλεγμονώδη
- Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1.500 τεμάχια
- Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση
Πώς «ξηλώθηκε» το πρώτο κύκλωμα
Οι ρωγμές στο σύστημα συνταγογράφησης δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν από ένα μήνα αποκαλύφθηκε κύκλωμα απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ κατά 3,5 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος, ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει ένα νέο σύστημα ασφαλείας, το οποίο αφορά σε ένα μήνυμα OTP (επιβεβαίωση), το οποίο θα έρχεται στο κινητό του ατόμου στου οποίου το ΑΜΚΑ, για συναίνεση στη συνταγογράφηση.
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Για το θέμα έκανε ανάρτηση στο Facebook και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται ανεκτές και ότι πλέον υπάρχουν οι μηχανισμοί και φυσικά και η βούληση για να προστατευθούν οι πολίτες από αυτές.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Η δέσμευσή μας για νομιμότητα παντού δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο πεδίο πολιτικής. Απλώνεται σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν τομέα υψίστης σημασίας, όπως αυτός της Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εντοπίστηκαν 100 γιατροί που, μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2024, υπερσυνταγογραφούσαν σε ασθενείς. Μάλιστα, σε έναν από αυτούς, επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ, καθώς συνταγογράφησε, μέσα σε έναν μόλις μήνα, χιλιάδες φάρμακα και μάλιστα στο ΑΜΚΑ της μητέρας του.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές. Από κανέναν και για κανέναν. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε τη βούληση και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε. Και αυτό ακριβώς πράττουμε».