Η Παναγία του Μπαλίνου στην Κωνσταντινούπολη πήρε πάλι ζωή
Ένας ιστορικός ναός της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, η Παναγιά της συνοικίας του Μπαλίνου, στο Φανάρι, πήρε πάλι ζωή. Αποκαταστάθηκε η στέγη που είχε καταρρεύσει όπως και το εσωτερικό του ιστορικού ναού που είχε καταστραφεί ενώ έγιναν και τα αναγκαία έργα συντήρησης των εικόνων.
Πρόκειται για τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπαλίνου, εκκλησία που υπάρχει από τον 16ο αιώνα και συνδέθηκε με τη ζωή και τα πάθη μεγάλων φαναριώτικων οικογενειών. Η εκκλησία σχετίζεται και με την μεγάλη Βυζαντινή οικογένεια των Καντακουζινών καθώς σε επιτοίχια πλάκα σε κτήριο φαναριώτικης αρχιτεκτονικής που ανήκει στην εκκλησία, υπάρχει το οικόσημο των Καντακουζινών με χρονολογία «Μάρτιος 1766». Χρονολογία που ίσως πραγματοποιήθηκε εκεί, γάμος μέλους της οικογένειας που διακρίθηκε κατά την περίοδο των Κομνηνών και των Παλαιολόγων στην Κωνσταντινούπολη και στην Πελοπόννησο. Οι μεγάλες φαναριώτικες οικογένειες μετά την Άλωση, φρόντιζαν με «κατάλληλους» γάμους να εδραιώσουν την εξουσία και την περιουσία τους.
Τα «θυρανοίξια» του Ιερού Ναού έγιναν, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, παρουσία ιεραρχών του Πατριαρχείου, των τοπικών αρχών της Ελληνικής Κοινότητας, του γενικού προξένου και άλλων προσωπικοτήτων από την Πόλη.
Χορηγός της αποκατάστασης του ναού ήταν ο Βύρων Νικολαΐδης, επιχειρηματίας που κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της PeopleCert, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.
Στο δείπνο που έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την αποκατάσταση του Ναού ο Βύρων Νικολαΐδης τόνισε ότι «στη σημερινή δραματική συγκυρία, έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την αρμονική συνύπαρξη θρησκειών». «Αισθάνομαι βαθιά ευγνώμων, πρόσθεσε, για την ευκαιρία να συνεισφέρω στη διατήρηση και αποκατάσταση ενός σημαντικού κομματιού της ιστορίας του Ελληνισμού στην Πόλη. Η επαναλειτουργία του Ιερού Ναού της Παναγίας του Μπαλίνου, συνιστά πράξη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ένα χρέος προσωπικά για εμένα. Είναι ένα έργο που ενώνει το χθες με το σήμερα, δημιουργεί μια πολιτιστική γέφυρα αγάπης, σεβασμού και συνύπαρξης των ανθρώπων. Νιώθω ευλογημένος που αξιώθηκα να επιστρέψω στην Πόλη λίγο από την αγάπη που μου έμαθε και μου έδωσε.»
Στο δείπνο που ακολούθησε σε γνωστό ξενοδοχείο στον Βόσπορο, η Ευανθία Ρεμπούτσικα με τους συνεργάτες της μουσικούς συγκίνησε και μοίρασε χαρά στους παριστάμενους με τις μουσικές της και ιδιαίτερα την μουσική επένδυση της πολυβραβευμένης ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα».