Ώρα κρίσης για την επιστολική ψήφο - Ανέφικτη η καθιέρωση στις εθνικές εκλογές
Διακομματικό θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το μπλόκο στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές , με την αρχική συναίνεση να πέφτει στο κενό, προκαλώντας μείζονα ένταση και αλλεπάλληλες φραστικές αψιμαχίες στη Βουλή.
Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία, την οποία αιτήθηκε το ΚΚΕ, θα διεξαχθεί νωρίς το απόγευμα και θεωρείται δεδομένο πως η τροπολογία της Νίκης Κεραμέως θα απορριφθεί καθώς δεν συγκεντρώνει τις κατά το Σύνταγμα απαραίτητες 200 ψήφους.
Το νομοσχέδιο ωστόσο, που προβλέπει την εφαρμογή της επιστολικής στις ευρωεκλογές , δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία και αναμένεται να «περάσει» μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών πόνταρε στην ευρύτατη πλειοψηφία 232 θετικών ψήφων η οποία είχε διαμορφωθεί αρχικώς, αλλά έχασε, καθώς η - ομολογουμένως αιφνιδιαστική - κατάθεση της τροπολογίας προκάλεσε πανδαιμόνιο αντιδράσεων, με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να κάνουν όπισθεν ολοταχώς, μεταβάλλοντας το «ναι» σε «όχι» επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Η πράσινη παράταξη βεβαίως, έθεσε δυο προϋποθέσεις προκειμένου να υπερφηφίσει, οι οποίες ωστόσο θεωρείται απίθανο να γίνουν δεκτές. Ακόμη και εάν η Νίκη Κεραμέως αποφασίσει να κάνει πίσω και να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, εκτιμάται πως δεν θα άλλαζε την ουσία του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει τη γενίκευση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου σε όλους τους εκτός της επικράτειας εκλογείς, πρόβλεψη με την οποία διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ.
Η θυελλώδης τριήμερη συζήτηση δεν τίναξε μόνο στον αέρα τη συναίνεση, αλλά ανέδειξε και τον ολοένα εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία και διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κοινοβουλευτικών κινήσεων.
Είναι ενδεικτικό, πως ο ΣΥΡΙΖΑ επανακατέθεσε την τροπολογία που είχε προτείνει τον Ιούλιο του 2023 και η οποία προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών.
Την ίδια ώρα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν ξαφνικά απολογούμενα προς τους συναδέλφους τους στα αριστερά έδρανα, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ - με το χαρακτηριστικό του ύφος - να τα καλεί να… σκουπίσουν τα δάκρυα μετανοίας τους για την αρχική στήριξη του νομοσχεδίου, ενώ δεν φείσθηκε κριτικής ούτε ο Αλέξης Χαρίτσης καταλογίζοντας - το λιγότερο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά - πολιτική αφέλεια σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.
Άπασα η αντιπολίτευση πάντως επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. Ακόμη και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι η μοναδική που θα στηρίξει τη ΝΔ στο νομοσχέδιο, παρόλο που διατράνωσε τη συμφωνία της με την ουσία της τροπολογίας για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, ζήτησε αργά χθες το βράδυ η συζήτηση να διεξαχθεί πάνω σε συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές συντεταγμένες, καλώντας τη συμπολίτευση να φέρει σχετικό νομοσχέδιο.
Ο χρόνος θα δείξει εάν η κυβέρνηση επιμείνει και φέρει εκ νέου τη ρύθμιση, όταν θα έχουν ξεθυμάνει οι αντιπολιτευτικές φωνές και έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συναίνεση των 200 ψήφων.