Είσοδος με κινητό στα γήπεδα και ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Υπουργικό
«Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας με νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης (20/12), που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιάννης Βρούτσης θα θέσει επί τάπητος το νομοσχέδιο για την αθλητική βία.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα όπου παρουσίασε το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Πιο συγκεκριμένα, εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής εποπτείας των γηπέδων και αλλαγές στο κρίσιμο θέμα της ταυτοπροσωπίας εξήγγειλε ο Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι οι κείμενες διατάξεις σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων και της ταυτοπροσωπίας ήταν ατελείς, γεγονός που δημιουργούσε κενό καθιστώντας το πλαίσιο μη λειτουργικό.
Ο αναπληρωτής υπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι η νομοθεσία ουσιαστικά ήταν «ατελής», με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί όλο το σύστημα όπως θα έπρεπε. «Πολύ σύντομα λοιπόν, έρχεται ένα νέο, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει και το ζήτημα της ταυτοπροσωπίας. Ειδικά σε αυτό το κρίσιμο θέμα, αναγνωρίζω τις καλές προθέσεις, όταν θεσπίστηκε η κάρτα φιλάθλου, όμως δεν κατάφερε να χτίσει μία αποτελεσματική νομοθεσία», συμπλήρωσε.
Συνέχισε λέγοντας: «Με το νέο σύγχρονο και βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο θα λύσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας το σημαντικό ζήτημα της ταυτοπροσωπίας. Θα ξέρουμε ποιος μπαίνει στο γήπεδο με ανάλυση, όνομα, επίθετο και τη θέση που κάθεται. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάνει πολύ στοχευμένες κινήσεις στο θέμα της οπαδικής βίας. Αναγνωρίζουμε ότι δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού, όμως κάναμε το πιο σκληρό ποινικό πλαίσιο για την παραβατικότητα στον αθλητισμό. Το ιδιώνυμο ισχύει και αν το συγκρίνεις με τη νομοθεσία της υπόλοιπης Ευρώπης έχουμε το πιο αυστηρό πλαίσιο. Επίσης οι έλεγχοι που έγιναν σε λέσχες οργανωμένων οπαδών δεν είχαν προηγούμενο. Μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έκανε δεκάδες ελέγχους που δεν είχαν γίνει ποτέ».
Τα μέτρα
Αυτό που ξεχωρίζει από όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα σχετικά με τα νομοθετικά μέτρα για την οπαδική βία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι η εφαρμογή στο κινητό, όπου θα αποθηκεύεται η αστυνομική ταυτότητα μαζί με το εισιτήριο του φιλάθλου, ώστε να γίνεται ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας από τις ΠΑΕ και την Αστυνομία.
Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, αναφερόμενος προ ημερών στην έκδοση εισιτηρίου μέσω του κινητού, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Νομίζω ότι εφόσον εφαρμοστούν αυτά που είναι να εφαρμοστούν από την πολιτεία, αλλά και από τις ομάδες -γιατί πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος- σε ένα πρόβλημα που τους πλήττει όλους, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα, όπως για παράδειγμα αυτό για την πρόσβαση με ονομαστικοποίηση, τα εισιτήρια μέσω κινητού που θα διασφαλίζουν την ταυτοπροσωπία(…)».
Η αναβάθμιση της έρευνας για τους χούλιγκανς
Ο γ.γ. Αθλητισμού αναφέρθηκε και στο άλλο μεγάλο θέμα που «τρέχει» για την οπαδική βία. Τη δικαστική έρευνα που έχει αναβαθμιστεί με την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, μετά την κίνηση των αρμοδίων υπουργών, κ.κ. Οικονόμου και Βρούτση, να παραδώσουν λίστα με τα 200 ονόματα χούλιγκανς.
Η κυβέρνηση, έχοντας την «καυτή πατάτα» της οπαδικής βίας στα χέρια, επιχειρεί να δώσει ένα αποτελεσματικό πακέτο μέτρων προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό το μεγάλο ζήτημα των επεισοδίων και της ασφάλειας φιλάθλων, παικτών, παραγόντων, ακόμη και αστυνομικών στους αθλητικούς χώρους.
Μητσοτάκης: «Ο κόμπος στο χτένι»
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τακτική «Κυριακάτικη επικοινωνία», σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Facebook, αναλύοντας κυρίως το μείζον θέμα της οπαδικής βίας, μετά το τραγικό περιστατικό του τραυματισμού του αστυνομικού στα επεισόδια στο Ρέντη, είπε χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι «να απαλλάξουμε τον ελληνικό αθλητισμό από την δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων και τη θλιβερή ανοχή μιας ελάχιστης οπαδικής μειοψηφίας».
Μάλιστα, τόνισε ότι «αποδίδουμε πολύ μεγάλη έμφαση στον ρόλο της Δικαιοσύνης και στην ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών... Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι».
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου
Όσον αφορά τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023, είναι τα εξής:
- Παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.
- Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος.
- Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αθλητική βία.
- Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση.
- Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή.
- Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024.
- Εισήγηση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τον καθορισμό υπηρεσιών και ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ’ εφαρμογή του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024.