Η ομιλία Τσίπρα και η Νέα Αρχή με μικρό καλάθι
Νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή αλλά προσεκτικό και πριορισμένο πρόγραμμα παροχών χωρίς υπερβολικές υποσχέσεις για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ουσιαστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε και ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα. Ελάχιστες εξαγγελίες δεν τις είχαμε ξανακούσει.
Το κλίμα της μετριοπάθειας πάντως επελέγη από τον Τσίπρα σε όλη την παρουσία του στην ΔΕΘ χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει στην αυριανή συνέντευξη τύπου κάτι που φάνηκε και από την πρωινή επίσκεψη του στα περίπτερα της ΔΕΘ όπου επέλεξε να συνοδεύεται κυρίως από βουλευτές της Θεσσαλονίκης και όχι από πρώην υπουργούς, τομεάρχες ή χειροκροτητές.
Σε όλες και όλους αυτούς εξάλλου έστειλε με την ομιλία του απόψε στο Βελλίδειο ένα Ξεκάθαρο μήνυμα τονίζοντας ότι μία επόμενη Προοδευτική κυβέρνηση (με νίκη ΣΥΡΙΖΑ) δεν θα αποτελείται μόνο από ένα κόμμα, ενώ θέσεις σε κυβερνητικά πόστα θα έχουν και προσωπικότητες εκτός Κουμουνδούρου.
Ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε αρχικά να δώσει έναν ορισμό της μεσαίας τάξης χωρίς να συμπεριλαμβάνει σε αυτήν τις ελίτ ή όσους έχουν για παραδειγμα ακίνητη περιουσία 800 χιλιάδων ευρώ.
Προανήγγειλε κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη, Κεραμέως αφού πρώτα τους χρέωσε ως "νόμους Μητσοτάκη".
Υποσχέθηκε 800 ευρώ κατώτατο μισθό, 2.000 ευρώ πρώτο μισθό στους νεοδιοριζόμενους γιατρούς, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους με εισόδημα έως 40.000 Ευρώ και μείωση της εισφοράς για τα εισοδήματα 40 έως 65.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και των φόρων στα καύσιμα.
Αυτά ήταν και τα πιο "ζουμερά" από όσα επέλεξε να βάλει στην ομιλία του καθώς τα θεσμικά, όπως η κατάργηση του επιτελικού Κράτους, η αλλαγή του μείγματος στο ταμείο ανάκαμψης, οι ενεργειακές κοινότητες και η πρόσθετη χρηματοδότηση στο Εθνικό σύστημα υγείας είναι σοβαρές τομές αλλά πιο "ψιλά γράμματα" από τις άμεσες αγωνίες π.χ των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων που σίγουρα κάτι άκουσαν σε σχέση με όσα δεν είπε ο πρωθυπουργός αλλά όχι και πολλά σε σχέση με αυτά που ανέμεναν.
Ελάχιστα είπε για το ζήτημα των εμβολιασμών (με μία φράση αιχμή ότι "η κυβέρνηση ταυτίζει τους φοβισμένους συλλήβδην με τους ψεκασμένους") αλλά και την κλιματική κρίση. Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει στο κλείσιμο της ομιλίας του "τον ήλιο που πρέπει να βγει πάνω από την Ελλάδα" κάτι που γοήτευσε τους πασοκογενείς στην αίθουσα αλλά δημιούργησε μία σχετική αμηχανία στους πούρους αριστερούς.
Ο Τσίπρας γενικά έδειξε ...να μη βιάζεται. Προσπάθησε με μία ισορροπημένη ομιλία να μιλήσει πιο θεσμικά και να μην τάξει "λαγούς με πετραχήλια" όπως προεξοφλούσε η Νέα Δημοκρατία που έφτιαξε και το σχετικό hashtag στο Twitter #Αλέξη_τάξε. Δεν είπε κουβέντα για παράδειγμα σε σχέση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Αν και έκανε λόγο για μία "πληγωμένη από το Μητσοτάκη, Ελλάδα και κοινωνία" η ομιλία του δεν είχε ακριβώς προεκλογικό χαρακτήρα όπως εκείνη του Πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα.
Η Νέα Αρχή γίνεται με βήματα προσεκτικά και σε τελείως διαφορετικό ύφος και κλίμα από εκείνο προ του 2015.