Η μεταμόσχευση «νικά» το AIDS; - Γερμανός, ο 7ος ασθενής που φαίνεται πως απαλλάχθηκε από τον HIV
Ένας 60χρονος πιθανώς θεραπεύτηκε από τον HIV μετά από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων - Τι εκτιμούν οι επιστήμονες
Ένας άνδρας από τη Γερμανία, όπως αναφέρει σχετικά το NBC, πιθανότατα θεραπεύτηκε από τον ιό HIV, ένα ιατρικό ορόσημο που έχουν επιτύχει μόνο έξι άνθρωποι στα 40 και πλέον χρόνια από την έναρξη της επιδημίας του AIDS .
Ο άνδρας από τη Γερμανία, ο οποίος προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του, υποβλήθηκε σε θεραπεία για οξεία μυελοειδή λευχαιμία, ή AML, με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων τον Οκτώβριο του 2015.
Σταμάτησε να παίρνει τα αντιρετροϊκά φάρμακα τον Σεπτέμβριο του 2018 και παραμένει σε ιογενή ύφεση χωρίς ανάκαμψη. Πολλαπλές εξετάσεις δεν έχουν ανιχνεύσει -βιώσιμο- τον ιό HIV, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες του αμερικάνικου μέσου ενημέρωσης.
Σε δήλωσή του, τόνισε τα εξής: «Ένας υγιής άνθρωπος έχει πολλές ευχές, ένας άρρωστος μόνο μία».
Πώς εκτιμούν οι επιστήμονες το ιατρικό ορόσημο για τον HIV
Η υπόθεση, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι αρκετά σημαντικά ως προς την έρευνα για τη θεραπεία του HIV, αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη Τετάρτη από τον Dr. Christian Gaebler, ιατρό και ακαδημαϊκό στο Πανεπιστήμιο Charité-Universitätsmedizin του Βερολίνου, κατά τη διάρκεια του 25ου Διεθνούς Συνεδρίου για το AIDS, που θα διεξαχθεί στο Μόναχο.
«Όσο περισσότερο παρατηρούμε πιθανή ύφεση στον HIV, χωρίς να προβούμε σε κάποια θεραπεία αντιμετώπισής του, τόσο μεγαλύτερη είναι η εμπιστοσύνη μας ότι πιθανώς βλέπουμε μια περίπτωση, όπου έχουμε πραγματικά εξαλείψει όλο τον αρμόδιο ιό» δήλωσε ο Gaebler.
HIV: Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι επιστήμονες
Όπως και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις πιθανής θεραπείας του HIV, οι ειδικοί είναι πρόθυμοι να μετριάσουν τον ενθουσιασμό του κοινού με μια προειδοποίηση: Η θεραπεία που προφανώς ανέτρεψε τον ιό στους επτά ασθενείς θα είναι ποτέ διαθέσιμη μόνο σε λίγους και εκλεκτούς.
Όλοι προσβλήθηκαν από τον ιό HIV και αργότερα εμφάνισαν καρκίνο του αίματος, ο οποίος απαίτησε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία της κακοήθειας.
Οι μεταμοσχεύσεις –στις περισσότερες περιπτώσεις από δότες που επιλέχθηκαν επειδή τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους συστήματος, ήταν αυτά που «στοχεύει» ο HIV– διέθεταν μια σπάνια, φυσική αντίσταση στον ιό και συνέβαλαν στην εξάλειψη όλων των βιώσιμων ή ικανών αντιγράφων του από τον οργανισμό του ασθενή.
Οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων είναι ιδιαίτερα τοξικές και μπορεί να αποβούν θανατηφόρες. Επομένως, θα ήταν ανήθικο να παρέχονται σε άτομα με HIV, εκτός από τη θεραπεία ξεχωριστών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του αίματος.