Η μέρα που ο Πάπας Ιωάννης Παύλος επισκέφθηκε τον επίδοξο δολοφόνο του
Στις 27 Δεκεμβριου 1983 οι πόρτες μιας ιταλίκης φυλακής άνοιγαν για ένα από τους πιο παράξενους επισκέπτες που θα μπορούσαν να μπουν σε σωφρονιστικό ίδρυμα.
Ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο με πινακίδες του Βατικανού έμπαινε στο προαύλιο. Μέσα βρισκόταν ένας λευκοντυμένος ηλικιωμένος άνδρας που δεν ήταν άλλος από τον Πάπα Ιωάννη – Παύλο τον Β’ που λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί τον άνθρωπο που λίγο έλειψε να τον σκοτώσει.
«Και τότε αυτός ήρθε να με δει. Και φυσικά δεν το περίμενα. Ο διευθυντής της φυλακής είπε ότι ήθελε να με επισκεφθεί ο Πάπας. Είπα ότι θα χαιρόμουν πολύ», αναφέρει σε μια μαρτυρία του ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά σε ντοκιμαντέρ του Netflix.
Όπως αναφέρει ο Τούρκος επίδοξος δολοφόνος του τότε προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ρώτησε εάν ο Πάπας τον έχει συγχωρέσει για να πάρει καταφατική απάντηση
«Και τότε ήρθε ο Πάπας. Ήταν απίστευτο. Ήταν σαν να επισκέπτεται έναν φίλο ή έναν γείτονά του. Είπε: «Καλημέρα Αλί». Φυσικά και τον υποδέχθηκα σαν φίλο ή μάλλον σαν αδελφό και τότε τον ρώτησα εάν με συγχώρησε. Και μου είπε «ναι, αμέσως, στο ραφιόφωνο του Βατικανού». Τον ρώτησα: «Προσεύχεστε για μένα;» «Ναι. Προσεύχομαι για σένα κάθε μέρα.». Ήταν μεγάλη έκπληξη. Ο Πάπας προσευχόταν κάθε μέρα για μέρα. Νιώθεις απελευθερωμένος. Μεγάλη ευτυχία, μεγάλη γαλήνη. Για μένα ήταν ιστορική στιγμή, αξέχαστη στιγμή στη ζωή μου. Η συγχώρεση του Πάπα ήταν σαν θαύμα.»
Ο ίδιος ο Πάπας φεύγοντας από τη φυλακή δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως οτιδήποτε ειπώθηκε σε εκείνη τη συνάντηση θα μείνει μεταξύ των δύο τους και πρόσθεσε: «Του μίλησα σαν αδελφός που τον έχει συγχωρέσει και που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου».
Το θέμα της απόπειρας δολοφονίας του Πάπα στις 13ης Μαΐου 1981 στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό έχει γίνει αντικείμενο χιλιάδων άρθρων και αναλύσεων, ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ και βιβλίων, ωστόσο μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει να βρει το πραγματικό κίνητρο ή τους πραγματικούς εντολείς του Μεχμέτ Αλί Αγκτσά.
Ο ίδιος από τη στιγμή της σύλληψής του έως και σήμερα δίνει διαφορετικές εκδοχές θολώνοντας τα νερά και εμπλέκοντας Αμερικανούς, Ρώσους και Βούλγαρους πράκτορες.
Όμως και το Βατικανό δεν έφερε στο φως όλα τα στοιχεία που διέθετε, ενώ αποτελεί απορίας άξιο γιατί ο Πάπας Ιωάννης Παύλος δεν παρέδωσε στις ιταλικές Αρχές την Τρίτη βολίδα που σφηνώθηκε στο αμάξι του αλλά την προσέφερε ως δωρεά να τοποθετηθεί στο στέμμα της Παναγίας της Φατίμα στην Πορτογαλία, λέγοντας πως εκείνη είναι που τον έσωσε από τον θάνατο.
Ιταλοί δικαστικοί που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση ανέφεραν πως εάν ο Πάπας είχε παραδώσει τη βολίδα τότε θα μπορούσε να διαπιστωθεί εάν ο Αγκτσά είχε και συνεργό καθώς όπως φαίνεται από τα πλάνα της εποχής αλλά και με βάση τις μαρτυρίες του το όπλο μπλόκαρε μετά τον δεύτερο πυροβολισμό.
Ερευνητές έχουν εκφράσει την άποψη πως ο Πάπας δεν έπεσε θύμα τρομοκρατίας ή κάποιου κατασκοπικού παιχνιδιού με αφορμή τη δράση του υπέρ της «Αλληλεγγύης» και κατά του Κομμουνισμού στην πατρίδα του την Πολωνία, αλλά η ιταλική μαφία του έστειλε ένα σαφές μήνυμα με αφορμή την απώλεια εκατομμυρίων από την κατάρρευση της τράπεζας του Βατικανού.