Η μάχη των αριθμών αν γίνει χερσαία εισβολή στη Γάζα: Το οπλοστάσιο του Ισραήλ απέναντι στις τακτικές και τον ανταρτοπόλεμο της Χαμάς
Με χιλιάδες ισραηλινούς στρατιώτες να έχουν συγκεντρωθεί στη συνοριακή γραμμή με τη Λωρίδα της Γάζας, τα ισραηλινά τανκς με γυρισμένα τα πυροβόλα προς τα Παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται εν αναμονή της διαταγής για την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης.
Μετά από έξι 24ωρα η κλιμακούμενη σύγκρουση με εκατοντάδες νεκρούς εκατέρωθεν φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο δύο πλευρές με διαφορετικές στρατιωτικές δυνατότητες, όπλα και εξοπλισμό.
Από τη μία ο σύγχρονος τακτικός στρατός του Ισραήλ ο οποίος ανέρχεται στην παρούσα φάση σε 360.000 στρατιώτες, μαζί με τις εφεδρείες που βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή.
Από την άλλη η Χαμάς, μία από τις πιο βαριά οπλισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο. Στο παρελθόν είχε εκτιμηθεί ότι διαθέτει 10.000 ένοπλους άνδρες, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι όταν η βία αναζωπυρώνεται η στρατιωτική ηγεσία είναι σε θέση να κινητοποιήσει μέχρι και 40.000 μαχητές.
Η χερσαία εισβολή
Ο στρατός του Ισραήλ, μεταξύ άλλων, διαθέτει μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά όταν περνούν τα σύνορα σε άλλα εδάφη.
Το άρμα Merkava, παρόμοιο με το γερμανικό άρμα μάχης Leopard 2 έγινε γνωστό από τη χρήση του στην Ουκρανία. Σε μεγάλο βαθμό είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στο Ισραήλ και είναι οπλισμένο με ένα κύριο πυροβόλο των 120 χιλιοστών καθώς και δευτερεύοντα όπλα για μάχη μέσα στον αστικό ιστό.
Όσον αφορά την αεροπορική ισχύ η ζυγαριά γέρνει προς το Τελ Αβιβ. Ο ισραηλινός στρατός, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί τα δικά του μαχητικά αεροσκάφη Kfir – πολεμικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου που βασίζονται στα γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη Mirage. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει επίσης μαχητικά 5ης γενιάς F-35 Lightning II που έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, το Τελ Αβίβ κάνει συχνή χρήση της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς να έχουν πλήξει τα τελευταία 24ωρα στρατηγικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Το οπλοστάσιο της Χαμάς
Η Χαμάς δεν διαθέτει τον ίδιο τύπο τεθωρακισμένων οχημάτων με το Ισραήλ για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι θα ήταν ένας πολύ ορατός και εύκολος αεροπορικός στόχος για την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.
Ωστόσο, επιχειρεί με βαριά οπλισμένα συμβατικά αυτοκίνητα τα οποία κινούνται με ευκολία και ταχύτητα στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, επιτυγχάνοντας θέσεις που είναι ικανές να επιφέρουν καταστροφικά πλήγματα.
Και ενώ το Ισραήλ διαθέτει το σύγχρονο σύστημα αεράμυνας Iron Dome, η Χαμάς διαθέτει πανσπερμία ρουκετών και πυραύλων. Μεταξύ αυτών οι ρουκέτες της «οικογένειας» Qassam που αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιούνται από τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς. Αυτές οι ρουκέτες, αν και μπορούν να στηθούν και να εκτοξευθούν μέσα σε μόλις 15 λεπτά, δεν διαθέτουν ακρίβεια στόχου. Μάλιστα, διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει τη χρήση τους από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων ως έγκλημα πολέμου και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Επιπλέον, η Χαμάς φέρεται να διαθέτει διάφορες εκδόσεις των ιρανικής κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων επιφανείας-επιφανείας Fateh-110, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν πολεμικές κεφαλές βάρους έως και 500 κιλών.
Στο οπλοστάσιό της βρίσκονται αντιαρματικοί πύραυλοι παρόμοιοι με τους αμερικανικούς Stinger, αλλά και φορητά συστήματα αεράμυνας όπως οι Strela-2, ρωσικής κατασκευής.
Η Χαμάς αποκάλυψε και το αυτοσχέδιο drone «καμικάζι» Al-Zawari, κατά τις πρώτες ώρες της αιφνιδιαστικής επίθεσης στα ισραηλινά εδάφη.
Το πεδίο της μάχης
Αυτό που θα ακολουθήσει θα θυμίζει ανταρτοπόλεμο στον οποίο η Χαμάς είναι άρτια εκπαιδευμένη. Οι μάχες θα λάβουν χώρα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, παρουσία άμαχου πληθυσμού και με δύσκολο οδικό δίκτυο το οποίο διευκολύνει ενέδρες και παγίδες σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο.
Ωστόσο, θα πρόκειται για μια σκληρή μάχη που πιθανότατα θα διεξαχθεί και υπόγεια καθώς η Χαμάς επιχειρεί και μέσω ενός τεράστιου δικτύου σηράγγων δεκάδων χιλιομέτρων με πρόσβαση σε όλη τη Γάζα αλλά και εκτός του συνοριακού φράκτη.