Η Ματίνα Παγώνη εξηγεί: «Δεν σημαίνει καρκίνο το θετικό self test» - Γιατί βγήκαν τόσα πολλά θετικά
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ καθησυχάζει και διευκρινίζει τι έχει συμβεί με αυτό το υψηλό ποσοστό θετικότητας.
Θετικό self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει η νόσος στον άνθρωπο που έκανε το τεστ. Αυτό υπογράμμισε με έμφαση η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Attica TV με αφορμή την ανησυχία που έχει προκληθεί σε πολλούς πολίτες από το γεγονός ότι το αποτέλεσμα από το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου βγαίνει θετικό.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, αναφορικά με αυτό το υψηλό ποσοστό θετικότητας, (πάνω από 130.000 είναι τα self tests που έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία, εκ των οποίων πάνω από 1.000 έχουν βγει θετικά) τόνισε ότι έχει γίνει και η ίδια δέκτης πολλών τηλεφώνων από γνωστούς της, που έχουν θορυβηθεί. Ωστόσο, επισήμανε ότι ο πανικός είναι ουσιαστικά άνευ αιτίας αφού πολλά τεστ βγαίνουν θετικά χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει κακοήθεια.
«Γι' αυτό λοιπόν έχουμε πει ότι η πρόληψη σώζει ζωές... Έχουν σωθεί πάρα πολλές γυναίκες με τη μαστογραφία και με τις προληπτικές εξετάσεις και αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε», είπε αρχικά η κα Παγώνη.
Και συνέχισε: «Πάμε τώρα στο επόμενο θέμα για τα τεστ, που έχει γίνει ολόκληρη ιστορία. Ειλικρινά, παίρνω κι εγώ μηνύματα, τηλέφωνα, από πολύ κόσμο που γιατί βγήκαν κάποιοι θετικοί. Λοιπόν, θέλω να διευκρινίσω και να φύγει ο φόβος που υπάρχει και αυτός ο πανικός αυτές τις δύο τελευταίες μέρες μετά τα τεστ, λέγοντας ότι: το να βγει ένα τεστ θετικό δεν σημαίνει ότι έχει καρκίνο. Το διευκρινίζω. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει κάτι καλοήθες, δηλαδή μία φλεγμονή, μία οποιαδήποτε άλλη αιτία που δημιούργησε και έβγαλε το τεστ θετικό, όπως οι αιμορροΐδες και λοιπά, και δεν υπάρχει πρόβλημα ανησυχίας».
Όπως εξήγησε η κα Παγώνη, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ένα τεστ θετικό που θα πάρει στα χέρια του «δεν σημαίνει τίποτα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επόμενη κίνηση που πρέπει να κάνει κάποιος, είναι να επικοινωνήσει με το γιατρό του, με τον προσωπικό του γιατρό ο οποίος ξέρει το ιστορικό, ξέρει την κλινική κατάσταση και μπορεί να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για να προχωρήσει βάσει των κλινικών συμπτωμάτων, να προχωρήσει σε μία κολονοσκόπηση.
Επισήμανε ότι όποιος παίρνει το τεστ και είναι θετικό δεν πρέπει να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο γιατί «καταλαβαίνετε τι θα γίνει στα γαστρεντερολογικά τμήματα». Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζονται οι οδηγίες από τον οικογενειακό γιατρό, η συζήτηση με τον οικογενειακό γιατρό όπου θα κρίνει τα αποτελέσματα και την όλη κλινική κατάσταση του ασθενούς, με το ιστορικό του κλπ, και από κει και πέρα θα τον οδηγήσει να κλείσει το ραντεβού και να προχωρήσει σε κολονοσκόπηση.
«Αυτό που θέλω να ξανατονίσω είναι ότι δεν σημαίνει θετικό τεστ καρκίνο, γιατί όλοι το μυαλό τους - πραγματικά και με το δίκαιο τους γιατί δεν ειπώθηκαν κάποια πράγματα που έπρεπε να ειπωθούν - ότι όταν κάνεις το τεστ τρομοκρατείσαι. Γιατί εγώ ξέρω πολύ κόσμο που τους βγήκε θετικό, που έκαναν κολονοσκόπηση και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, τους δόθηκαν οι οδηγίες και τελειώνεις, και ξέρεις μάλιστα την επόμενη φορά πότε θα κάνεις την επόμενη κολονοσκόπηση», ανέφερε η κα Παγώνη.
Όπως εξήγησε, στην ουσία με αυτά τα τεστ ανοίγει ένας φάκελος που μας «κατατοπίζει» πώς θα διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. «Δεν θα ερμηνεύουμε τα πράγματα όπως μας συμφέρει αλλά με σύμβουλο τον οικογενειακό μας γιατρό», κατέληξε η πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.
Πώς γίνεται το τεστ
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου ξεκίνησε η αποστολή sms στους δικαιούχους δωρεάν self test για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα, που αποτελεί μια ένδειξη καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μιλώντας στο Action 24 η Τζένη Μαυρίδη, φαρμακοποιός, γενική γραμματέας του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού και μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, εξηγεί τι ακριβώς είναι αυτό το self test και πώς γίνεται.
«Έχει ξεκινήσει από το τέλος της περασμένης εβδομάδας μία δράση, σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου», σημείωσε.
«Πρόκειται», όπως είπε η κ. Μαυρίδη, «για ένα τεστ που μπορεί κάθε δικαιούχος να προμηθευτεί δωρεάν από το φαρμακείο, δίνοντας μόνο το ΑΜΚΑ του. «Τα τεστ που έχει εγκρίνει ο ΕΟΦ είναι γύρω στα 8, στη λίστα που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή βλέπουμε 6», είπε.
«Είναι πολύ γρήγορα τεστ, που μας καθορίζουν αν πρέπει να ξεχάσουμε το πρόβλημα για φέτος ή να κατευθυνθούμε σε εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο», εξήγησε.
«Το τεστ έχει ένα μικρό μπουκαλάκι με ειδικό υγρό μέσα και έναν στειλεό. Συλλέγουμε τα κόπρανα σε ένα ειδικό δοχείο. Φυσικά όχι στη λεκάνη της τουαλέτας γιατί δεν πρέπει να περάσει νερό στο δείγμα. Στη συνέχεια, ξεβιδώνουμε το μπουκαλάκι, βγάζουμε το στειλεό από μέσα και παίρνουμε 5 δείγματα από τα κόπρανά μας, από διαφορετικά σημεία. Βάζουμε το στειλεό πίσω στο μπουκαλάκι και το ανακατεύουμε 5 φορές», επισήμανε η φαρμακοποιός.
«Στη συνέχεια ανοίγουμε ένα φάκελο, ο οποίος επίσης εμπεριέχεται στο τεστ, με πλακίδιο (σαν αυτό του covid test) και στάζουμε 4-5 σταγόνες στο σημείο που μπαίνει το δείγμα. Στη συνέχεια περιμένουμε περίπου 8 λεπτά για να πάρουμε το αποτέλεσμα», εξήγησε η κ. Μαυρίδη. «Είναι πολύ σημαντικό το δείγμα μας να είναι εκείνης της στιγμής, όχι από κόπρανα που θα φυλάξουμε. Αλλά και το δείγμα που θα βάλουμε στο μπουκαλάκι, αμέσως μετά την ανακίνηση, να μπει στο πλακίδιο. Και μετά στα 8 λεπτά να δούμε το αποτέλεσμα. Δηλαδή, είναι σημαντικό το τεστ να ολοκληρωθεί αμέσως», διευκρίνισε η φαρμακοποιός