Η κυβέρνηση τρέχει να σβήσει τη «φωτιά» των τρακτέρ - Στη γωνία ο Αυγενάκης
Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην βγουν εκτός ελέγχου οι αγροτικές κινητοποιήσεις, αποτρέποντας καταρχάς ένα ριμέικ όλων των προηγούμενων ετών σαν την «παρέλαση» των τρακτέρ στους κόμβους των εθνικών οδών που έκοβε την Ελλάδα στα δυο.
«Δεν θα φτάσουμε εκεί» έλεγε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, που έδειχνε προς όλα τα αγροτικά μπλόκα το προσκλητήριο για διάλογο.
Από την άλλη η κυβέρνηση θέλει να ξεπεράσει »αναίμακτα» επιδείξεις δύναμης σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως η έκθεση Agrotica που ανοίγει τις πύλες της σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
Γι’αυτό και η… εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία φαίνεται ότι αποχώρησαν οι υπουργοί που συμμετείχαν στην κυριακάτικη σύσκεψη, είναι ότι δεν επιτρέποντοαι λάθη που θα αποτελέσουν τη σπίθα νέων αντιδράσεων.
Άλλη εικόνα έδινε ο Αυγενάκης
Στην Ηρώδου Αττικού αναγνωρίζεται ότι η καλή εικόνα με την ταχύτητα στην καταβολή των αποζημιώσεων , κόντρα στον ευρωπαϊκό αραμπά που τις ήθελε να πιστώνονται σε βάθος τετραετίας, όχι μόνο δεν πέρασε στον αγροτικό κόσμο αλλά η κυβέρνηση βρέθηκε να απολογείται για μια σειρά από γκάφες που δεν αφορούσαν μόνο στην υποτίμηση των κινητοποιήσεων.
Άλλωστε η εικόνα που έδεινε όλο το προηγούμενο διάστημα ο αρμόδιος Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης ήταν μάλλον καθησυχαστική αφού η γενικότερη ενημέρωση που υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν πως οι κινητοποιήσεις αφορούσαν μόνο μία ομάδα αγροτών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.
Με τα τρακτέρ στα μπλόκα και πλέον μέσα σε πόλεις ο κ. Αυγενάκης καλεί πλέον καθημερινά δυο και τρεις φορές τους αγρότες σε διάλογο...
Το Μαξίμου δεν θέλει άλλα … «παραπτώματα» όπως διακοπές ρεύματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες, που πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την ειδική πρόβλεψη για ρυθμίσεις των οφειλών σε 84 μήνες με περίοδο χάριτος δυο ετών.
Ειδικές οδηγίες στον Χρυσοχοϊδη
Το «η πόρτα μου είναι ανοιχτή για όλους» που έλεγε προσερχόμενος στη σύσκεψη ο Λευτέρης Αυγενάκης, είναι σαφές ότι δεν επιτρέπει σφάλματα που τορπιλίζουν το διάλογο, όπως τα δακρυγόνα σε βάρος των διαμαρτυρόμενων, πριν από λίγες ημέρες, στο μπλόκο του Πλατύκαμπου.
Από την παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο μίνι - υπουργικό που συνεδρίασε την Κυριακή φαίνεται ότι Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναθέσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη την ειδική αποστολή να επιβλέψει προσωπικά επιχειρησιακά σχέδια που θα τεθούν σε εφαρμογή, ώστε να μην χαθεί ο έλεγχος αλλά και να μη σημειωθούν άλλες παραφωνίες.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης πάντως αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να υποβαθμίσει τη συζήτηση γύρω από τη συμμετοχή του στη σύσκεψη με τη φράση: «Μα τι έχετε πάθει;...».
Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε στην παρούσα φάση η κυβέρνηση είναι ένα ανοιχτό μέτωπο με τους αγρότες απέναντι στα ΜΑΤ την ώρα που θα εκκινεί η συζήτηση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.
Από την άλλη υπάρχουν και οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν λόγω της κατάστασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ που επίσης έφεραν σε θέση άμυνας το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά.
Η μεγάλη εικόνα πάντως για την Ηρώδου Αττικού είναι ότι το σχέδιο για τη στήριξη της Θεσσαλίας παρά την επιτάχυνση στην καταβολή απαιτεί χρόνο με δεδομένο το μεγάλο μέγεθος των καταστροφών.
Ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, που συμμετείχε στη σύσκεψη: «Είναι 33.000 αιτήσεις. Νομίζετε ότι όλα αυτά γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού;», έλεγε ο κ. Λυκουρέντζος.
Από την άλλη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη συζητήθηκαν και τα θέματα κόστους που αφορούν συνολικά στην παραγωγή αλλά και ειδικότερα στην ενέργεια. Για τα ζητήματα του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος φαίνεται ότι υπάρχει μια χαραμάδα για μια νέα παρέμβαση, παρότι στην κυβέρνηση κρατούν μικρό καλάθι.