Η κρίση στην Ερυθρά θάλασσα αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας διεθνώς
Όταν στις 21 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας ανακοίνωνε ότι η χώρα μας θα συμμετάσχει στην διεθνή ναυτική δύναμη που είχε αποφασισθεί για να προστατέψει τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που είχαν αρχίσει να δέχονται επιθέσεις από τους εξοπλισμένους από το Ιράν, Χούθι, δεν ήταν λίγοι αυτοί που αρχίσαν τις μουρμούρες.
Κάποιοι έλεγαν πως δεν έχουμε κανένα λόγο να μπλέκουμε σε τέτοιες ιστορίες, κάποιοι άλλοι πως δεν έχουμε κατάλληλα πλοία για τέτοια επιχείρηση και στέλνουμε τα παιδιά μας προς σφαγή, ενώ ορισμένοι ακόμα μιλούσαν για την ανάγκη να μείνει η χώρα «έξω από ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και άλλα παρόμοια».
Όλοι αυτοί ξεχνούσαν δυο πολύ απλά πράγματα: Το πρώτο είναι πως η χώρα μας είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, είτε με ελληνική σημαία είτε ελληνόκτητο. Δηλαδή, είναι η χώρα που έχει από τα μεγαλύτερα συμφέροντα να προστατευθεί η ναυσιπλοΐα, μια και κινδυνεύουν ελληνικά πλοία και ελληνικά πληρώματα.
Το δεύτερο είναι πως αν συνεχώς βρίσκεσαι έξω από διεθνείς επιχειρήσεις, το μήνυμα που δίνεις είναι αρνητικό και μάλιστα διπλό. Αρχικά ότι πιθανόν δεν έχεις εκπαιδευμένο προσωπικό για να μετάσχεις σε επιχειρήσεις και γι αυτό φοβάσαι και στην συνέχεια πως γενικώς θέλεις να βγάζουν οι άλλοι «το φίδι από την τρύπα». Και το δεύτερο είναι πολύ χειρότερο, μια και αν παγιωθεί μια τέτοια αντίληψη στην διεθνή σκηνή, όταν κάποια στιγμή που θα χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια, δεν θα υπάρχει «ευήκοον οξύς».
Η απόφαση λοιπόν ήταν σωστή. Απόφαση με την οποία και τα επιτελεία συμφωνούσαν, απλώς το ΠΝ αναζητούσε την κατάλληλη φρεγάτα και την προετοιμασία της για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις επιχειρησιακές ανάγκες στην περιοχή.
Τότε, οι ίδιοι που είχαν αρχικές αντιρρήσεις, άρχισαν άλλου είδους διαδόσεις. Δεν έχουμε κατάλληλα πλοία, δεν αντέχουν σε τέτοιες συνθήκες ούτε τα πλοία ούτε το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί, δεν υπάρχει κάλυψη από επιθέσεις με πυραύλους και αλλά παρόμοια.
Ευτυχώς πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν άκουσαν τα όσα διάφοροι διέδιδαν και προσχώρησαν στην προετοιμασία.
Μια προετοιμασία που οδήγησε χθες στην πρόταση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας προς τους ευρωπαίους ομολόγους του για την διεύθυνση της όλης επιχείρησης από το και Νατοϊκό στρατηγείο στην Λάρισα. Μπορεί όλο αυτό να φαίνεται σε κάποιους πολύ τεχνικό, όμως δεν είναι.
Η χώρα, αναλαμβάνει –και μάλιστα με δική της πρωτοβουλία- ένα κρίσιμο ρόλο, παρέχοντας την υποστήριξη σε επιχείρηση που σε τελική ανάλυση αφορά όλο τον κόσμο.
Αφορά όλο τον κόσμο και οικονομικά, μια και αν επικρατήσει ο φόβος, άρα και η μη διέλευση εμπορικών πλοίων από την Ερυθρά θάλασσα, χιλιάδες προϊόντα κάθε είδους όχι απλώς θα έρχονται με δυο μήνες καθυστέρηση αλλά και η τιμή τους θα αυξηθεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει πως «θα πληρώσουμε όλοι το μάρμαρο» και μάλιστα πολύ ακριβά.
Παράλληλα, η κίνηση αυτή δίνει στην χώρα μας ένα πολύ σημαντικό ρόλο και αποδεικνύει ότι σε κρίσιμα παγκόσμια θέματα, πχ μόνον «είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας» , αλλά παράλληλα και μετέχουμε στην διαμόρφωση των γεγονότων. Και αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό για την χώρα και τους στόχους της και μάλιστα σύντομα.
Τέλος, όσο για όλους εκείνους που βγάζοντας την γνωστή «αντιδυτική» μανία τους (ενώ παράλληλα απολαμβάνουν όλα τα καλά της Δύσης από ελευθερία λόγου μέχρι οικονομικές δυνατότητες και ευκαιρίες), να τους επισημάνω δυο πράγματα.
Από την όλη αυτή κρίση, η Αίγυπτος πλήττεται ιδιαίτερα λόγω απώλειας εκατομμυρίων από τις διελεύσεις πλοίων από το Σουέζ, ενώ αντίστοιχα προβλήματα έχουν και άλλες αραβικές χώρες, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία. Η Κίνα (κομμουνιστική, θεωρητικώς τουλάχιστον) επιθυμεί διακαώς να σταματήσει η κρίση στην Ερυθρά θάλασσα, μια και πλήττεται καίρια το εμπόριο της. Έτσι, για να έχουμε αίσθηση της πραγματικής εικόνας και να μην ζούμε ακόμα με κάθε είδους ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες …..