Η Κομισιόν «κόβει» το κάπνισμα και το άτμισμα στους ανοιχτούς χώρους - Τι αναφέρει το προσχέδιο
Στο στόχαστρο νέων περιορισμών εξωτερικοί χώροι, αλλά και (νέα προϊόντα, όπως) προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, ηλεκτρονικά τσιγάρα, με ή χωρίς νικοτίνη και υποκατάστατα καπνού.
Την επέκταση των περιορισμών γύρω από το κάπνισμα συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνοντας στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν τη χρήση τσιγάρου και νεότερων προϊόντων σε υπαίθριους χώρους. Στόχος η καλύτερη προστασία των ανθρώπων στην ΕΕ, ιδίως των παιδιών και των νέων.
Η Κομισιόν προχωράει στην αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου για περιβάλλον χωρίς καπνό.
Η νέα πρωτοβουλία συστήνει την επέκταση των απαγορεύσεων για το κάπνισμα και σε νεότερα, «εναλλακτικά» προϊόντα, όπως τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία είναι όλο και πιο δημοφιλή σε πολύ νεαρούς χρήστες.
Νέα προϊόντα
Ειδικότερα, σημειώνεται πως η αναθεώρηση των συστάσεων είναι απαραίτητη για να καλύψει προϊόντα, τα οποία δεν είχαν αρχικά συμπεριληφθεί, καθώς επί του παρόντος, η ισχύουσα σύσταση δεν μπορεί να επιτύχει πλήρως τον προστατευτικό της σκοπό λόγω της έλλειψης κάλυψης των υπαίθριων χώρων και λόγω της ανάπτυξης της αγοράς νέων προϊόντων.
Έτσι, συστήνεται η απαγόρευση χρήσης σε εσωτερικούς χώρους και σε «νεοεμφανιζόμενα προϊόντα τα οποία μπορεί να εκπέμπουν καπνό ή/και αερολύματα, για παράδειγμα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, ηλεκτρονικά τσιγάρα, που περιέχουν νικοτίνη ή χωρίς νικοτίνη, και υποκατάστατα καπνού, καθώς και κάθε άλλο προϊόν που εκπέμπει καπνό ή/και αερολύματα».
Η πρόταση αυτή για την αναθεώρηση της σύστασης έρχεται σε συνέχεια της ανάδειξης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των αρνητικών επιπτώσεων της έκθεσης σε δευτερογενείς εκπομπές από αυτά τα νεοεμφανιζόμενα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών αναπνευστικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Νέοι χώροι
Η αδυναμία προστασίας των Ευρωπαίων πολιτών, ειδικά παιδιών και νέων, από την έκθεση στους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος/ατμίσματος σε συγκεκριμένους εξωτερικούς χώρους, οδήγησε την Κομισιόν στη σύσταση επέκτασης των απαγορεύσεων σε περισσότερους εξωτερικούς χώρους.
Συγκεκριμένα, συστήνεται η εφαρμογή των απαγορεύσεων σε δημόσιους χώρους που συγκεντρώνεται κόσμος και ιδίως παιδιά και νέοι. Ειδικότερα αναφέρεται σε :
- Υπαίθριους χώρους αναψυχής, ειδικά όσους συχνά επισκέπτονται παιδιά. Δηλαδή, παιδικές χαρές, πάρκα αναψυχής (τύπου ‘λούνα πάρκ’ και μεγαλύτερα, φυσικά), πισίνες, ζωολογικούς κήπους, κοκ.
- Υπαίθριους και ημιυπαίθριους επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, μεταξύ αυτών εστιατόρια, μπαρ, καφέ κλπ. Αυτό περιλαμβάνει μερικώς στεγασμένους, περιφραγμένους ή με άλλο τρόπο οριοθετημένους χώρους δίπλα ή κοντά σε μια εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των ταρατσών, μπαλκονιών, βεραντών ή αίθριων χώρων.
- Ανοικτοί, ή μερικώς στεγασμένοι, υπαίθριοι χώροι που σχετίζονται με τις δημόσιες μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων, τραμ και τρένων και αεροδρομίων.
«Η αναθεώρηση της σύστασης για τα εν λόγω είναι επομένως αναγκαία για την επίτευξη του στόχου της καλύτερης προστασίας των ανθρώπων, ιδίως των παιδιών και των νέων, στην Ένωση από την έκθεση σε παθητικό καπνό και αερολύματα», αναφέρεται.
«Πολλοί καρκίνοι και άλλες ασθένειες μπορούν να προληφθούν εξ ολοκλήρου μέσω απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής μας και στο περιβάλλον μας. Η σημερινή σύσταση αποτελεί άλλο ένα καίριο βήμα για την επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και για να βρεθεί η υγεία των πολιτών στο επίκεντρο της πολιτικής της ΕΕ. Έχουμε ήδη δει τα οφέλη του περιβάλλοντος χωρίς καπνό· η σημερινή σύσταση ενισχύει σημαντικά τα οφέλη αυτά και βελτιώνει τις συνολικές μας προσπάθειες στον τομέα της πρόληψης σε θέματα υγείας», σημειώνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.
«Κάθε χρόνο στην ΕΕ, 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω της κατανάλωσης προϊόντων καπνού, εκ των οποίων δεκάδες χιλιάδες πεθαίνουν λόγω του παθητικού καπνίσματος. Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, ιδίως τα παιδιά και τους νέους, από την έκθεση σε επιβλαβή καπνό και εκπομπές. Σήμερα υλοποιούμε άλλη μια βασική δράση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας για τη δημιουργία μιας “γενιάς χωρίς καπνό” στην ΕΕ έως το 2040», δηλώνει από την πλευρά της η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.
Η εφαρμογή των συστάσεων από τα κράτη-μέλη δεν είναι υποχρεωτικές, ωστόσο η Κομισιόν φιλοδοξεί να ενταχθούν στις εθνικές στρατηγικές και να συμβάλλουν στην ευρύτερη προσπάθεια μείωσης των περιστατικών καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα.