Η κλιματική αλλαγή το 2020 κόστισε 210 δισ. δολ. στον πλανήτη
Kαταστροφές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά και κλιματολογικά φαινόμενα είχαν τις πιο επώδυνες επιπτώσεις για εκατομμύρια ανθρώπους σε εύρωστες και μη χώρες το 2020, με κόστος 8.200 ανθρώπινες ζωές και απώλειες 210 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της Munich Re που παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα imerisia.gr .
Η κλιματική αλλαγή παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας, καθώς έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και δεν μπορεί να αντιστραφεί για γενιές. Από το 1980, οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με τον καιρό ευθύνονται για απώλειες περίπου 4.200 δισ. δολάρια και έχουν κοστίσει τη ζωή σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.
«Μέχρι στιγμής, η κλιματική αλλαγή δεν ήταν συστηματικός κίνδυνος, αλλά αυτό θα συμβεί εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί αμείωτη. Ορισμένες περιοχές δεν θα είναι πλέον προσβάσιμες σε επόμενες γενιές. Οι ζημιές από ορισμένους φυσικούς κινδύνους αυξάνονται και το βλέπουμε ήδη με τις σοβαρές καταιγίδες και τις πυρκαγιές στα δάση», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Munich, κ. Torsten Jeworrek.
Το 2020 χαρακτηρίζεται το δεύτερο πιο θερμό έτος, υπερβαίνοντας το 2019. «Τα θερμότερα έτη γίνονται ακόμη πιο θερμά. Ενώ τα πιο δροσερά γίνονται κι αυτά πιο θερμά. Όλα αλλάζουν λοιπόν. Για παράδειγμα, ότι ο καιρός που θεωρούνταν φυσιολογικός στις αρχές του 2000, θα θεωρείται κρύος τη δεκαετία του 2030 και του 2050. Κι ο,τι θεωρούνταν υπερβολικά ζεστό θα θεωρείται στο προσεχές μέλλον κανονικό. Όλα λοιπόν μετατοπίζονται αργά αλλά σίγουρα προς τα πάνω», αναφέρει ο καθηγητής Επιστήμης του Κλίματος από το Πανεπιστήμιο Μέινουδ στην Ιρλανδία, Πίτερ Θορν.
«Οι απώλειες από τις φυσικές καταστροφές σε υποδομές και ανθρώπινες ζωές το 2020 ήταν σημαντικά υψηλότερες από την προηγούμενη χρονιά», δήλωσε ο Torsten Jeworrek, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Munich και συμπληρώνει, «Οι αριθμοί που καταγράφονται προκαλούν ανησυχία, είτε μιλάμε για τους ισχυρούς τυφώνες, τις μεγάλες πυρκαγιές ή τις καταιγίδες στις ΗΠΑ».
Εξι από τις πιο κοστοβόρες καταστροφές έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ, όπου οι ζημιές ανήλθαν σε τουλάχιστον 95 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 67 δισ. δολάρια καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες, αναφέρει η έκθεση.
Το οικονομικό κόστος τείνει να είναι υψηλότερο στις πιο πλούσιες χώρες, καθώς έχουν πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο δεν αποτελεί έκπληξη ότι το μεγαλύτερο βάρος έπεσε δυσανάλογα και στα φτωχά έθνη, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid, με τίτλο «Καταμέτρηση του κόστους του 2020: ένα έτος κατάρρευσης του κλίματος».
Μόνο το 4% των οικονομικών απωλειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε χώρες με χαμηλό εισόδημα ήταν ασφαλισμένες, σε σύγκριση με το 60% εκείνων σε οικονομίες υψηλού εισοδήματος, όπως συμπεραίνει η έκθεση, επικαλούμενη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο έγκυρο περιοδικό The Lancet.
«Την ίδια ώρα που πλημμύρες χτύπαγαν στην Ασία, ακρίδες στην Αφρική ή καταιγίδες στην Ευρώπη και την Αμερική, η κλιματική αλλαγή συνέχισε να μαίνεται το 2020», δήλωσε ο Kat Kramer, επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της Christian Aid.
Η χειρότερη φυσική καταστροφή στην Κίνα ανήλθε σε 17 δισ. δολάρια, εκ των οποίων μόνο το 2% ήταν ασφαλισμένο, αναφέρει η Έκθεση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 60% των καταστροφών το 2020 δεν ήταν ασφαλισμένο. Το μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων ζημιών κατέχουν οι αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες.