Τόνοι νερού στη Βόρεια Ευρώπη - Προετοιμάζονται Ολλανδία, Γερμανία, Λιθουανία
Τμήματα της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετά τις χθεσινές έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες. Η Ολλανδία και η Γερμανία, ήδη, υψώνουν φράγματα για να σταματήσουν την καταστροφική μανία του νερού.
Η ανέγερση αντιπλημμυρικών έργων και αναχωμάτων σε πολλά σημεία κατά μήκος του ποταμού Ijssel πιστεύεται ότι θα βοηθήσει σε αυτήν την παρατεταμένη περίοδο με τις ισχυρές νεροποντές. Σύμφωνα με τις Αρχές, η στάθμη των υδάτων του ποταμού που διασχίζει τη βόρεια Ολλανδία αυξήθηκε «πολύ γρήγορα», ακόμα και με ρυθμό ενός εκατοστού ανά ώρα.
Η αυξημένη στάθμη των υδάτων προκλήθηκε από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία στη γειτονική Γερμανία που άφησε το έδαφος σε κατάσταση «κορεσμού», καθιστώντας δύσκολη την αποστράγγιση του νερού.
Ένα φράγμα κοντά στο Μαγδεμβούργου άνοιξε για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία για να μειωθεί η πίεση από τον ποταμό Έλβα, ενώ ορισμένα ζώα απομακρύνθηκαν από τα κλουβιά τους σε ζωολογικό πάρκο της βόρειας Γερμανίας.
Ο Δούναβης στην υψηλότερη στάθμη του από το 2013
Η στάθμη των υδάτων στη Βουδαπέστη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η μέγιστη στάθμη του ποταμού που διασχίζει την πρωτεύουσα της Ουφγγαρίας έφτασε στα 6,93 μέτρα.
Τα αυτοκίνητα που είχαν μείνει στα χαμηλά αναχώματα στις παραποτάμιες περιοχές της Βούδας και της Πέστης έπρεπε να απομακρυνθούν λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης του νερού, σύμφωνα με το γραφείο του Δημάρχου. Τμήματα της πολής πλημμύρισαν σε πολλά σημεία, ενώ, το χιόνι που στη συνέχεια ξεπάγωσε, επιδείνωσε την κατάσταση.
Η Λιθουανία προετοιμάζεται για τις έντονες βροχοπτώσεις
Στη δυτική Λιθουανία αναμένονται έντονες καταιγίδες τις προσεχείς ημέρες, με την πρόβλεψη να κάνει λόγο για 15-25 χιλιοστά βροχόπτωσης, κάτι που έχει δημιουργήσει ανησυχίες.
Η περιοχή βρίσκεται στο δέλτα του μεγαλύτερου ποταμού της βαλτικής χώρας, του Νεμούνας και συνήθως παρουσιάζει πλημμύρες την άνοιξη.
Ωστόσο, ο φετινός χειμώνας σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά τους τελευταίους δύο μήνες που η στάθμη του νερού φτάνει σε «κρίσιμα» επίπεδα.