Η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο νωρίς τις φωτιές - Ο εφιάλτης ξυπνά και εκτός αντιπυρικής περιόδου
«Θα πρέπει ν’ αναθεωρήσουμε το χρονικό πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου»: Τι δηλώνει ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος στο Flash.gr.

Από τα Καλάβρυτα και το Ηράκλειο, μέχρι την Κάρυστο και την Λευκάδα όπου ήχησε ακόμη και το 112. Δασικές φωτιές εκτός αντιπυρικής περιόδου που κάνουν τις σειρήνες της Πυροσβεστικής ν’ ανάβουν και τις καρδιές των κατοίκων να χτυπούν δυνατά.
Η αυξημένη δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αλλά και η σύσταση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης στις αρχές Μαρτίου, να απαγορευθούν οι καύσεις απορριμμάτων, καλλιεργειών και κλαδιών καθώς και κάθε εργασία στην ύπαιθρο, αποτυπώνουν μια αλήθεια πικρή και δύσκολα διαχειρίσιμη. Η χρονική ψαλίδα ανοίγει και η μάχη με τις φλόγες δίνεται τώρα πια, ακόμα και τους μήνες που κατά το παρελθόν επικρατούσε ηρεμία.
Ο κύριος Θοδωρής Γιάνναρος, Ερευνητής στο Αστεροσκοπείο Αθηνών - Πυρομετεωρολόγος, εξηγεί στο Flash.gr…
«Αν πάρουμε και αναλύσουμε τα επίσημα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Πυροσβεστικό Σώμα στο τέλος κάθε χρονιάς, αλλά και τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τον αριθμό των πυρκαγιών και τις καμένες εκτάσεις, θα δούμε ότι υπάρχει μια σημαντική - την ονομάζουμε στατιστικά σημαντική, ας κρατήσουμε το σημαντική- τάση αύξησης του αριθμού των πυρκαγιών που έχουμε εκτός αντιπυρικής περιόδου. Έτσι εάν μελετήσουμε τους μήνες και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο, αλλά κυρίως τους ανοιξιάτικους μήνες -Μάρτιο και Απρίλιο δηλαδή- θα δούμε ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση στο πόσες πυρκαγιές εκδηλώνονται μέσα σε αυτούς τους μήνες.»
Ο εφιάλτης των δασικών πυρκαγιών είχε «ξυπνήσει» και πέρυσι, τέτοια εποχή. Τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, το Πυροσβεστικό σώμα έδινε μάχη με τις φλόγες ακόμα και σε περιοχές που δεν απασχολούσαν ποτέ. Που οφείλεται αυτή η δυσάρεστη αλλαγή, μας λέει ο κύριος Γιάνναρος…
«Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το αποδώσουμε σε δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι πλέον, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι συνθήκες που ευνοούν τη φωτιά έρχονται νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Ξεκινάμε δηλαδή νωρίτερα να έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες ενώ ξεκινάει και η βλάστηση να είναι σε μια κατάσταση εύφλεκτη αρκετά νωρίτερα. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι είμαστε έξω από την αντιπυρική περίοδο τυπικά, μειώνει την προσοχή του κόσμου με αποτέλεσμα να καίμε κλαδιά, να καίμε υπολείμματα καλλιεργειών από τα οποία πολύ εύκολα η φωτιά μπορεί να ξεφύγει, διότι οι συνθήκες είναι πλέον πιο ευνοϊκές να την μετατρέψουν σε μια πυρκαγιά. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι μεγάλες αυτές οι πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί, ωστόσο είναι ένα στοιχείο που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Είναι ζήτημα χρόνου δηλαδή, αν συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο, να αρχίσουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά μεγάλες πυρκαγιές και το μήνα Μάρτιο και τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο.»
«Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το χρονικό πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου»
H πραγματικότητα αυτή που καταγράφηκε και πέρυσι και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα ακόμα και σε «αλώβητες» περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, δημιουργεί μια καινούρια ανάγκη. Την αλλαγή του χρονικού πλαισίου της αντιπυρικής περιόδου, τονίζει ο έμπειρος πυρομετεωρολόγος, γιατί τότε και οι πολίτες θα οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί αλλά και ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται επί ποδός…
«Πέρυσι θα θυμίσω ότι είδαμε και πυρκαγιές σε πολύ μεγάλα υψόμετρα στη Βόρεια Ελλάδα με μεγάλη συχνότητα, κάποιες από αυτές μάλιστα είχαν και αρκετά μεγάλη ένταση και είναι κάτι το οποίο δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε, ειδικά σε βουνά της Βόρειας Ελλάδας;
Όλα αυτά τα στοιχεία, αν τα βάλουμε στο τραπέζι, νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε μία κουβέντα με βάση τα δεδομένα, πολύ αντικειμενικά, για να δούμε το πώς θα ορίζουμε την αντιπυρική περίοδο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας ορισμός ο οποίος είναι από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου. Σε κάποιες περιοχές, με βάση το πώς ξεκινάει η άνοιξη και μπαίνουμε σιγά σιγά προς τη θερμή περίοδο του έτους, μπορεί να ξεκινήσει και λίγο νωρίτερα. Συνήθως αυτό μπορεί να συμβεί στην Κρήτη, στην Εύβοια και στην Αττική, καθώς και σε τμήματα της Πελοποννήσου.
Εκεί η αντιπυρική περίοδος, μπορεί να ξεκινήσει 15 ημέρες νωρίτερα, ωστόσο νομίζω ότι είναι ανάγκη να δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν -και τα πυρομετερολογικά και τα δεδομένα της πραγματικής δραστηριότητας των πυρκαγιών- και να σκεφτούμε μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Του πότε θα ξεκινάει και πότε θα τελειώνει η αντιπυρική περίοδος.»
Η οικολογική καταστροφή που βυθίζει τη χώρα κάθε νέα δασική πυρκαγιά που ξεσπά, είχε καταγραφεί με μελανά χρώματα από το meteo, το 2024. Μόνο στην Αττική, μέσα σε οκτώ χρόνια, έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 700.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).