Η «κίτρινη κάρτα» σε Γεωργιάδη και η κυβερνητική ρελάνς με Τέμπη
Με μια ρελάνς αλλά και ένα καθαρό μήνυμα σε όσους κατέχουν κυβερνητικό αξίωμα, το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να περιορίσει τον πολιτικό αντίκτυπο από το επικοινωνιακό φάουλ του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, για την τραγωδία στα Τέμπη, που έβαλαν την κυβέρνηση σε θέση άμυνας.
Με την αντίδραση που έβγαλε, η Ηρώδου Αττικού δεν προσπάθησε απλώς να σπάσει το αντιπολιτευτικό πρέσινγκ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που στο όνομα του κοινού βηματισμού συζητούν μια πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αλλά και να δείξει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Η αρχή έγινε με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση δια στόματος Παύλου Μαρινάκη, για την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του Κ.Κ.Ε για εξεταστική επιτροπή: «Επιφυλασσόμενη (σ.σ.η κυβέρνηση) για το περιεχόμενο της πρότασης και όσα λέει. Όμως, επειδή συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή στο πλαίσιο -και η διαδικασία συνολικά- της Εξεταστικής Επιτροπής και η διερεύνηση να ξεκινήσει, όπως λέει η πρόταση, από το 1997 και εντεύθεν». Μια κίνηση που είχε ως στόχο να προκαλέσει βραχυκύκλωμα στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει, έστω και με καθυστερημένα αντανακλαστικά, ενιαίο μέτωπο.
Έντονη ενόχληση Μητσοτάκη για το σχόλιο Άδωνι
Την κυβερνητική πρωτοβουλία ακολούθησε η διπλή ανασκευή από πλευράς του υπουργού Εργασίας. Η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη άλλωστε προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μεταφέρθηκε άμεσα από το πρωθυπουργικό γραφείο στο κυβερνητικό στέλεχος.
Σε αυτό το φόντο και σε πρώτο χρόνο, ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση μέσω Twitter, στην οποία ο υπουργός Εργασίας αντέκρουσε τα πυρά καταγγέλλοντας διαστρέβλωση της τοποθέτησής του. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν κρίθηκε επαρκής και ακολούθησε νέα δήλωση από τον Άδωνι Γεωργιάδη στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, από τον οποίο άνοιξε το μέτωπο για την κυβέρνηση.
Η προσπάθεια επανόρθωσης απέκτησε και θεσμικά χαρακτηριστικά με τον υπουργό Εργασίας, από βήματος της Ολομέλειας της Βουλής να απολογείται στους συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος: «Θα είχα παραιτηθεί από μόνος μου από ντροπή αν είχα πει αυτό που λέτε. Ζητώ συγγνώμη από τους συγγενείς, γιατί αυτή η αναφορά μου έδωσε το δικαίωμα σε σάς να λέτε αυτά τα πράγματα και να τους προκαλέσετε περισσότερο πόνο με τη μικροπολιτική. Δεσμευόμαστε να κάνουμε τα πάντα για να έρθουν όλα στο φως».
«Πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας...»
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν προσπέρασε το φάουλ του υπουργού Εργασίας. Άλλωστε δεν έχει περάσει παρά ελάχιστος χρόνος από την τελευταία φορά που συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο. Δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει για ακόμη μια φορά μια ρητή προειδοποίηση προς όλους τους υπουργούς του: «Πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε».
Σε αυτήν την κατεύθυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε την αυστηρή οδηγία του πρωθυπουργού για τον κώδικα συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούν όλα τα μέλη της κυβέρνησης: «Πρέπει να προσέχουν πολύ το σύνολο των στελεχών και τις διατυπώσεις τους γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της παρερμηνείας», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.