Η Κέιτ, ο Βασιλιάς και τρεις ακόμα μεγάλες προκλήσεις ζητούν απαντήσεις
Με ένα αιχμηρό άρθρο που υπογράφει ο Sean Coughlan, το BBC περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζει η βασιλική οικογένεια στη Μ. Βρετανία τις ασθένειες Καρόλου και Κέιτ, τη διαχείριση του άσωτου Χάρι αλλά και τις προκλήσεις για το μέλλον της μοναρχίας στη χώρα.
Όπως σημειώνεται:
Η Βασιλική Οικογένεια είχε ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2024 - αβέβαιο μπροστά στα προβλήματα υγείας και περιτριγυρισμένη από ένα πλήθος φημών και εικασιών.
Τι θα πρέπει να κάνουν λοιπόν για να επανέλθουν σε τροχιά; Και ποιες είναι μερικές από τις προκλήσεις που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν;
Τί συμβαίνει με την Κέιτ;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κενό πληροφοριών. Σε ομάδες WhatsApp, Facebook και TikTok, οι εικασίες για την Πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι εκκωφαντικές.
Δεν έχει εμφανιστεί δημόσια φέτος, ενώ αναρρώνει από προγραμματισμένη επέμβαση στην κοιλιά. Η εξήγηση για την απουσία της μέχρι αργότερα μέσα στο έτος επαναλήφθηκε από τους βασιλικούς αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα.
«Το παλάτι του Κένσινγκτον κατέστησε σαφές τον Ιανουάριο τα χρονοδιαγράμματα της ανάρρωσης της πριγκίπισσας. Είπαμε ότι θα παρέχουμε μόνο σημαντικές ενημερώσεις. Αυτή η καθοδήγηση ισχύει».
Από τη θετική πλευρά, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται επειδή νοιάζονται. Η αδιαφορία θα ήταν χειρότερη. Και προβλέπω μια μεγάλη αλλαγή όταν εμφανιστούν τελικά οι φωτογραφίες, κάτι που θα συμβεί, και υπάρχει κάποια επιβεβαίωση.
Αν και μπορεί να εγείρει κάποια μακροπρόθεσμα ερωτήματα σχετικά με το τι θέλουν οι άνθρωποι από μια ενήλικη σχέση με τους βασιλικούς. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει κανείς να είναι άψογος σαν ανθρώπινο άγαλμα. Είμαστε όλοι γεμάτοι ευπάθειες. Αλλά αυτό σημαίνει άνοιγμα και από το Παλάτι.
Μάλιστα στο άρθρο γίνεται σχολιασμός για την προσπάθεια των ανακτόρων να κρατηθούν ιδιωτικές οι λεπτομέρειες για τις ασθένειες Καρόλου και Κέιτ...
Πολιτισμός μυστικότητας
Όλοι έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, αλλά για τα δημόσια πρόσωπα, ειδικά εκείνα που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ ιδιωτικότητας και μυστικότητας.
Μέρος του τρέχοντος προβλήματος των βασιλικών είναι η συσσώρευση άγνωστων πτυχών για σημαντικά ζητήματα: Η ασθένεια της Κέιτ. Η φύση του καρκίνου του βασιλιά Καρόλου. Και μετά το «προσωπικό ζήτημα» του πρίγκιπα Γουίλιαμ που τον κράτησε μακριά από το μνημείο του νονού του.
Είναι μια «πυκνή ομίχλη αβεβαιοτήτων». Και τροφοδοτεί περισσότερο τις διαδικτυακές φήμες. Είναι το πρόβλημα της τροφοδοσίας μικρών κομματιών πληροφοριών, αρκετή για να προκαλέσει περισσότερες ερωτήσεις και όχι αρκετή για να δώσει απαντήσεις.
Υπάρχει ένα μεγαλύτερο ερώτημα σχετικά με τη μυστικότητα για μια σύγχρονη μοναρχία. Χρειάζεται κάποιο μυστήριο για να διατηρήσει τη μυστικότητά του. Αλλά η αδιαφάνεια μπορεί να μοιάζει με απόκρυψη.
Οι ιστορικοί διαμαρτύρονται για υπερβολική μυστικότητα σχετικά με τα έγγραφα του αρχείου. Θα έπρεπε να είναι πιο πρόθυμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη δουλειά τους; Φαίνεται περίεργο το 2024 να μπορούν να κάνουν επισκέψεις ή ταξίδια και να μην αντιμετωπίσουν ούτε μια ερώτηση για το τι κάνουν.
Ένας εικονικός βασιλιάς
Η απουσία του επικεφαλής είναι μια μεγάλη πρόκληση για κάθε ίδρυμα. Ο Βασιλιάς λαμβάνει θεραπεία για τον καρκίνο και έτσι είναι κατανοητό ότι δεν παρευρίσκεται σε δημόσιες εκδηλώσεις. Το να γίνει καλά πρέπει να είναι προτεραιότητα από αυτόν και την οικογένειά του.
Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πίεση και αυτή είναι ορατή. Υπάρχει το μακροχρόνιο βασιλικό ρητό ότι «η μοναρχία πρέπει να δεις για να την πιστέψεις».
Αντικατοπτρίζει πώς οι περίοδοι αντιδημοφιλίας για τη μοναρχία έχουν συχνά συνδεθεί με το να είναι εκτός οπτικού πεδίου, όπως όταν η βασίλισσα Βικτώρια, που θρηνούσε για την απώλεια του Αλβέρτου, αποχώρησε από τη δημόσια ζωή.
Περιμένετε περισσότερες εικονικές εμφανίσεις από τον Βασιλιά - όπως μηνύματα βίντεο και ομιλίες ή κλιπ κοινωνικής δικτύωσης, με τον τρόπο που τον είδαν πρόσφατα να απολαμβάνει τα καλά του. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν περισσότερες παρεμβάσεις όπως η δήλωση που συγκεντρώνει υποστήριξη για την Ουκρανία. Η ομάδα του θα προσπαθήσει να τον κρατήσει στα πρωτοσέλιδα, παρόλο που είναι εκτός οπτικού πεδίου και λείπει γεγονότα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην περίπτωσή του οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι είχαν δημοσιευτεί οι σωστές πληροφορίες για τον καρκίνο του. Μόνο το 13% περίμενε περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov.
Μη εργαζόμενοι βασιλικοί αλλά με έντονη παρουσία
Ο πρίγκιπας Άντριου ήταν ξανά στα πρωτοσέλιδα αυτή την εβδομάδα, κάτι που συνήθως προκαλεί προβλήματα για τους βασιλικούς.
Προχωρούσε προς το μνημόσυνο του βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας, επικεφαλής της ομάδας εφεδρείας της μοναρχίας, και κατηγορήθηκε ότι αναζήτησε τα φώτα της δημοσιότητας με υπερβολικά ενθουσιασμό.
Ο πρίγκιπας Χάρι είναι μια άλλη μακροχρόνια ανεπίλυτη ένταση για τους βασιλικούς. Δεν υπήρξε ποτέ καμία σωστή λύση για την κατάστασή του. Αλλά παραμένει σχεδόν σαν μια αντίπαλη αυλή, ένας ανήσυχος βασιλικός, σημειώνεται στο δημοσίευμα που συνεχίζει ως εξής:
Η Βασιλική Οικογένεια βασίζεται στο ότι είναι μια ενωτική δύναμη, κάτι που είναι ούτως ή άλλως δύσκολο σε μια τόσο πολωμένη εποχή, αλλά ακόμα πιο δύσκολο όταν φαίνεται να είναι μια οικογένεια σε αντίθεση με τον εαυτό της.
Αν και, για μια πιο θετική άποψη, έχω ακούσει ανθρώπους να λένε ότι το να είσαι μια δυσλειτουργική οικογένεια είναι το μόνο πράγμα που κάνει τους βασιλικούς να φαίνονται σαν όλους τους άλλους.
Χάσμα γενεών
Οι βασιλικοί έχουν ένα πρόβλημα έλλειψης νέων. Αυτό φάνηκε ακόμη πιο οδυνηρά αυτή την εβδομάδα χωρίς τον Ουίλιαμ ή την Κέιτ, όταν οι βασιλιάδες συγκεντρώθηκαν για το μνημόσυνο στο Γουίνδσορ. Έδειχναν μεγαλύτεροι και πιο εύθραυστοι. Για να μην πω πιο χλωμοί.
Αυτό που το κάνει περισσότερο θέμα είναι η έλλειψη ελκυστικότητάς τους στους νεότερους, κάτι που είναι ένα σταθερό μήνυμα από πολλαπλές έρευνες. Υπάρχει σαφώς μια μεγάλη πρόκληση για τη μοναρχία να μην φαίνεται και να ακούγεται εκτός επαφής. Πώς μπορούν να βρουν μια πιο ανάλαφρη και πιο διασκεδαστική πινελιά;
Ακόμη και η προσέγγιση νεότερων ανθρώπων είναι δύσκολη για μια βασιλική επιχείρηση που εξακολουθεί να εστιάζει σε παραδοσιακές τηλεοπτικές ειδήσεις και πρωτοσέλιδα εφημερίδων, που είναι όλο και πιο απίθανο να φτάσουν σε νεότερο κοινό. Όλα γίνονται λίγο τρελά.
Και αν έχει περάσει η εποχή του σεβασμού, πώς πρέπει να μιλήσει μια σύγχρονη μοναρχία στους ανθρώπους; «Μετά από έναν άθλιο χειμώνα, οι βασιλικοί πρέπει να ελπίζουν σε λίγη ανοιξιάτικη λιακάδα» καταλήγει το δημοσίευμα.