Το μυστήριο των «εξαφανισμένων πριγκιπισσών»: Οι διαταραχές και το λάθος
«Πού είναι η πριγκίπισσα;» ρωτούσαν οι φανατικοί θαυμαστές της Κέιτ. Η εξαφάνιση της πιο γνωστής, σήμερα, πριγκίπισσας ανέδειξε την αστάθεια όλων όσων πιστεύαμε για τις βασιλικές οικογένειες.
Οι θεωρίες συνωμοσίας έδιναν και έπαιρναν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ανώτατο μέλος της αγγλικής βασιλικής οικογένειας μέχρι που έγινε το αναπάντεχο. Η Κέιτ μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Ο κόσμος πάγωσε στην αναγγελία ότι πάσχει από καρκίνο.
Και όσοι θεωρούσαν ότι η πιο σοκαριστική στιγμή για τους βρετανούς γαλαζοαίματους ήταν η ανακοίνωση της ασθένειας του βασιλιά Καρόλου με καρκίνο, η Κέιτ ήρθε να βάλει το δικό της κερασάκι στους Βρετανούς.
Όμως όλο το διάστημα που ήταν απούσα, ο κόσμος ζητούσε απεγνωσμένα μια και μόνο δήλωση για το που είναι η αγαπημένη τους πριγκίπισσα. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το συναντάμε στην ιστορία των βασιλικών οίκων.
Υπάρχει ήδη μια μακρά - καταραμένη - παράδοση για πριγκίπισσες που, από τη μία μέρα στην άλλη απλώς... εξαφανίζονται. Το είδαμε να συμβαίνει με την πριγκίπισσα του Μονακό Σαρλίν αλλά και με την σημερινή αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας Μασάκο. Το σίγουρο είναι ότι είναι δύσκολος καιρός για πριγκίπισσες...
Η εξαφάνιση της Σαρλίν του Μονακό
Η σύζυγος του Αλβέρτου, πρώην διεθνής αθλήτρια κολύμβησης από τη Νότιο Αφρική, παντρεύτηκε τον διάδοχο του Μονεγάσκικου θρόνου και προσγειώθηκε κάπως ανώμαλα στο πριγκιπάτο.
«Η σύγχρονη θλιμμένη πριγκίπισσα» με τα εμφανή σημάδια κατάθλιψης και η απουσία οποιασδήποτε σύνδεσης με τη μονεγάσκικη βασιλική οικογένεια έκαναν τον κόσμο να φοβάται για την υγεία της. Οι αφορμές πάρα πολλές, οι θεωρίες συνωμοσίας ακόμη περισσότερες.
Είναι γνωστό ότι η Σαρλίν δεν μπόρεσε να προσπεράσει την άτακτη ζωή του συζύγου της ούτε μπόρεσε να προσαρμοστεί στο αυστηρό πρωτόκολλο που της επέβαλλε η νέα της ζωή. Παρά το γεγονός ότι έφερε στον κόσμο τα δίδυμα παιδιά της, τον διάδοχο Λούις και την πριγκίπισσα Γκαμπριέλα, η πριγκίπισσα ήταν εμφανές ότι βυθιζόταν στα δικά της σκοτάδια.
Ξαφνικά, σε ένα από τα επίσημα ταξίδια της βασιλικής οικογένειας τα πράγματα έδειχναν άκρως ανησυχητικά. Παρά το γεγονός ότι το ταξίδι τους είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μόλις μερικές ημέρες, η πριγκίπισσα δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο αεροπλάνο επιστροφής. Η σιωπή του πριγκιπάτου και τα ανησυχητικά λόγια του Αλβέρτου του Μονακό επιβεβαίωναν την απουσία της συζύγου του.
Έξι μήνες αργότερα η Σαρλίν κάνει τη μεγάλη επιστροφή. Εξαντλημένη και ταλαιπωρημένη, η τοποθεσία στην οποία βρισκόταν η πριγκίπισσα παρέμενε όμως ένα μυστήριο. Η πριγκίπισσα έμεινε εκτός δράσης για δεκαπέντε μήνες. Μια λοίμωξη στο αυτί, μια κακώς εκτελεσμένη αισθητική επέμβαση, γενική κόπωση, υπήρχαν πολλοί λόγοι που δικαιολογούσαν την εξαφάνιση της.
Επέστρεψε και το έκανε με συγκεκριμένη παρουσία. Η πριγκίπισσα προσπαθούσε να ανακτήσει τη χαμένη της θέση μετά από περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς να εμφανιστεί στις κάμερες. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο.
Η εξαφάνιση της πριγκίπισσας Μασάκο
Τι γίνεται με την πριγκίπισσα; Πολύ πριν από την Κέιτ και τη Σαρλίν, η σημερινή αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας Μασάκο είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης. Η σύζυγος του Ναρουχίτο δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το τραύμα του γάμου της και κυρίως την πίεση που της είχε ασκηθεί να αποκτήσει έναν γιο με αποτέλεσμα να πέσει σε βαθιά κατάθλιψη.
Απομακρυσμένη από τη δημόσια ζωή, οι γιατροί διέγνωσαν διαταραχή προσαρμογής. Η πριγκίπισσα αποσύρθηκε στο παλάτι και έλειπε για χρόνια από τα δημόσια καθήκοντα.
Το άγχος της θέσης της, οι άκαμπτοι κανόνες της ιαπωνικής μοναρχίας και η λεπτή γραμμή που δεν μπορούσε να ξεπεράσει ήταν πράγματα που δεν μπορούσε να αντέξει. Η ανησυχία για την υγεία της βασάνισε για πολλά χρόνια την Ιαπωνική κοινωνία. Η Μασάκο ζούσε μακριά από κάμερες και φλας. Μόλις το 2004 άρχισαν να δίνονται εξηγήσεις για την κατάσταση που βίωνε.
Για να γιορτάσει τα 60ά της γενέθλια, μια πολύ σημαντική ημερομηνία στην ιαπωνική κουλτούρα, η Μασάκο έστειλε ένα μήνυμα ευχαριστώντας τους Ιάπωνες για όλη την αγάπη.
Το λάθος των πριγκιπισσών
Το ερώτημα που δεν έχει απάντηση είναι απλό. Οι πριγκίπισσες δικαιούνται προσωπικής ζωής; Τι είναι και τι δεν είναι δημόσιο όταν κάποιος έχει αναλάβει βασιλικά καθήκοντα;
Η υπερβολική σιωπή στην πιο προσωπική στιγμή της Κέιτ έφτασε τον κόσμο στα όριά του. Ποιο καθήκον έχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας απέναντι στους Βρετανούς πολίτες; Πού τελειώνει το δημόσιο πρόσωπο και πού ξεκινά η προσωπική και οικογενειακή ζωή;
Όσο η διάγνωσή της δεν ήταν γνωστή η πριγκίπισσα είχε περισσότερους από έναν λόγους να μην διευκρινίζει την κατάσταση της υγείας της. Όμως, ιδίως λόγω της δημοφιλίας της, δημιούργησε έναν, ενδεχομένως, περιττό κοινωνικό συναγερμό.
Όσον αφορά στα λάθη που έγιναν από τους επικοινωνιολόγους του παλατιού, αυτά οδήγησαν σε μια ανεξέλεγκτη διάδοση θεωριών συνομωσίας που ως επί το πλείστον έσπερναν διχόνοια.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ήταν η πρώτη πριγκίπισσα που εξαφανίζεται και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Καμία τους όμως δεν κατάφερε να δημιουργήσει παγκόσμια κρίση όπως η Κέιτ.