Η «Καθαρά Δευτέρα» για τους φόρους
Είναι δεδομένο, από την Δευτέρα μετά τις αχρείαστες δεύτερες εκλογές, ότι όλοι οι άνθρωποι του επιχειρείν, οι δημιουργοί του εθνικού πλούτου και οι σχεδιαστές της οικονομίας του αύριο, του καθημερινού βιοπορισμού για εκατομμύρια εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, θα προχωρήσουν πλέον με την σταθερότητα που χρειάζονται πολιτικά, στην επόμενη τετραετία που μπορεί να αποδειχθεί χρυσή.
Το μυστικό στις επιχειρήσεις είναι να ξέρεις κάτι που κανένας άλλος δεν ξέρει, έλεγε ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους επιχειρηματίες που τον διδάσκουν στις μεγάλες έδρες των οικονομικών πανεπιστημίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ένας δικός μας… Ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Γνώριζε και κατάφερε να μιλούν για εκείνον . Προεκλογικά , το μόνο που έκαναν τα κόμματα της «αριστεράς» ήταν να μπερδέψουν την κατάσταση όσον αφορά τους φόρους. Δεν κατάλαβε ουδείς ποσό θα φτάσει ο λογαριασμός των φόρων.
Από την Δευτέρα λοιπόν οι επιχειρηματίες της χώρας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες θα έχουν πλήρη γνώση για την φορολογική πολιτική που θα ακολουθηθεί την επομένη, τουλάχιστον για τα βασικά μεγέθη της εταιρικής ή ατομικής φορολόγησης. Βιοτέχνες, έμποροι, όσοι προσφέρουν υπηρεσίες αλλά και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από την πρωτογενή παραγωγή , την μεταποίηση και τον τουρισμό, θα πάψουν να αγωνιούν για το επίπεδο των φόρων που θα ζητηθεί από την πολιτεία να καταβάλουν. Επιτέλους σταθερότητα.
Την δεκαετία που πέρασε η φορολογία στα μέρισμα, ανεβοκατέβηκε από 5 έως 15% αλλά τα έσοδα δεν πολλαπλασιάζονταν αντίστοιχα για τον προϋπολογισμό. Συνολικά τα επιπλέον έσοδα έφταναν από τα 115 μέχρι τα 220 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον και παράλληλα ανέκοπταν από την διάθεση των επιχειρήσεων να επενδύσουν και να δώσουν νέες θέσεις εργασίας. Δώρο άδωρο για την οικονομία. Ακούμε χωρίς σαφήνεια από ΣΥΡΙΖΑ ότι το μέτρο θίγει ελάχιστους , είναι όμως έτσι ; Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις καθώς βλέπουμε με τα στοιχεία του 2021 ότι τα περισσότερα που εισπράχθηκαν, προέρχονται από Ο.Ε, Ε.Ε, Α.Ε, ΙΚΕ . Δηλαδή η όποια αύξηση θα πλήξει ευθύτητα την μικρομεσαία επιχείρηση , εκτός χρηματιστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, από Δευτέρα η αμφιβολία τελειώνει.
Τα 220 εκατομμύρια γνωρίζεται ποτέ κατάφερε να τα εισπράξει το κράτος ; Όταν ο συντελεστής μερισμάτων διαμορφώθηκε στα σημερινά επίπεδα. Στο 5%! Τι μας δείχνει το νούμερο; Μας δείχνει ότι όσο μικρότερους συντελεστές βάζει το κράτος ,τόσο περισσότερους και πιο τίμιους φόρους συλλέγει από τις επιχειρήσεις.
Σε έναν άλλο φόρο που «υποσχέθηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φοροεπιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών. Ποιο θα είναι το αφορολόγητο; Ακούμε στον δημόσιο διάλογο ότι ο επαγγελματίας φοροαμύνεται και αποκρύπτει εισοδήματα. Λάθος τεράστιο. Οι απόψεις αυτές δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένες. Οι επαγγελματίες ξοδεύουν ώστε να καλύπτουν ανάγκες του επαγγέλματος. Το μεγάλο θέμα για την πολιτεία είναι πώς θα αυξηθούν οι νόμιμες εισπράξεις με παραστατικά, που ήδη έχει ξεκινήσει από τις ψηφιακές εφαρμογές όπως τα mydata της ΑΑΔΕ.
Ακούμε στον δημόσιο προεκλογικό διάλογο ότι η «μεσαία τάξη είναι στα 5.000 το χρόνο» και δε μιλά κανείς ότι ζουν οι επαγγελματίες τις οικογένειές τους με 3.000 ευρώ το μήνα και θεωρούνται «κροίσοι», γιατί ξεπερνούν τις 40.000 το χρόνο και φορολογούνται άδικα με τον πιο υψηλό συντελεστή του 44%. Έμπειροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι αντί τα κόμματα να πουν πόσο επιζήμιο είναι να θεωρείται πάμπλουτος και να τιμωρείται βαριά φορολογικά όποιο φυσικό πρόσωπο βγάζει πάνω από 40.000 ευρώ το χρόνο, χτυπάει ακριβώς εκείνους που είτε δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, είτε αναγκάστηκαν να βρουν έναν νόμιμο τρόπο μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, για να μην τους αφαιρεί το κράτος τα μισά από όσα κερδίζουν.
Σε κάθε περίπτωση σχεδόν όλοι όσοι παράγουν σε αυτόν τον τόπο, ζητούν δίκαιους φόρους, σταθερότητα ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, άμεση και ισόρροπη κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ και των 31δισ.€ του ταμείου Ανάκαμψης προς τις περιφέρειες και τις επιχειρήσεις τους, χωρίς πισωγυρίσματα και παλινωδίες που κόστισαν σε όλους μας την προηγούμενη δεκαετία.