Η κατάρα των Πρίσλεϊ: Από τον αιμομικτικό γάμο, στους θανάτους από την ίδια αιτία
Μία από τις ειδήσεις της εβδομάδας που προβλημάτισαν το κοινό ήταν αυτή του θανάτου της κόρης του Έλβις Πρίσλεϊ από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 54 ετών. Μία απώλεια που ενισχύει πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία γενετικά ελαττώματα που οφείλονται στην ενδογαμία μπορεί να είναι υπεύθυνα για μια σειρά πρώιμων θανάτων στην οικογένεια του βασιλιά του ροκ εντ ρολ.
Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, η οποία υπέστη χθες ανακοπή καρδιάς, είναι ένα από τα πολλά μέλη της οικογένειας του Έλβις που πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά.
Ο ίδιος ο Πρίσλεϊ πέθανε από ανακοπή όταν ήταν μόλις 42 ετών. Το ίδιο και η μητέρα του Γκλάντις η οποία πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στα 46 της χρόνια. Η Γκλάντις είχε τρία αδέλφια, τα οποία πέθαναν επίσης στα σαράντα τους από καρδιακή ανεπάρκεια ή επιπλοκές στους πνεύμονες.
Σύμφωνα με τη βιογραφία, με τίτλο «Elvis: Destined to Die Young», που έγραψε η Sally Hoedel, οι θάνατοι του Έλβις, της μητέρας του και των θείων του, προκλήθηκαν πιθανότατα από γενετικό ελάττωμα που προκλήθηκε από τον αιμομικτικό γάμο των παππούδων του Έλβις από την πλευρά της μητέρας του, οι οποίοι παντρεύτηκαν αν και ήταν πρώτα ξαδέλφια.
Σύμφωνα με τη συγγραφέα, φαντάζει απίθανο οι πρώιμοι θάνατοί τους είναι σύμπτωση από τη στιγμή που και ο Έλβις πέθανε από καρδιά. Ο θάνατος του μοναδικού παιδιού του Έλβις έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.
Η Hoedel υποστηρίζει ότι οι θάνατοι στην οικογένεια του Έλβις προκλήθηκαν από ανεπάρκεια της αντιθρυψίνης άλφα-1, μια γενετική διαταραχή που βλάπτει τους πνεύμονες και το συκώτι και οδηγεί και σε άλλες επιπλοκές.
«Ξέρουμε ότι ο Έλβις το είχε, επειδή βρέθηκε ότι ήταν φορέας της Alpha-1 μετά τον θάνατό του, οπότε από κάπου πρέπει προήλθε», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η συγγραφέας.
Πιθανότατα να προέρχεται από τη γιαγιά του Έλβις, Ντον Μάνσελ, η οποία υπέφερε από φυματίωση για δεκαετίες. Η Hoedel είχε διαφορετική άποψη, τονίζοντας πως επρόκειτο για λανθασμένη διάγνωση και ότι η Μάνσελ έπασχε στην πραγματικότητα από κάποιου είδους γενετικό ελάττωμα. Όταν η Μάνσελ παντρεύτηκε τον πρώτο της ξάδελφο - μια συνήθης πρακτική σε παλαιότερες εποχές - και απέκτησε παιδιά, αυτή η ενδογαμία θα μπορούσε να επιδεινώσει τα όποια γενετικά προβλήματα είχε ήδη και εκείνη τα μετέδωσε στα παιδιά της.
«Με αυτό τον γάμο μπορούμε να δούμε ότι η Γκλάντις πιθανότατα κληρονόμησε δύο κατεστραμμένα γονίδια και μια πιο σοβαρή εκδοχή της νόσου», δήλωσε η Hoedel.
Όχι μόνο τρεις από τους γιους της Μάνσελ πέθαναν νέοι από ασθένειες της καρδιάς, των πνευμόνων και του ήπατος, αλλά και η Γκλάντις πέθανε κάτω από αξιοσημείωτα παρόμοιες συνθήκες.
Η υγεία της Γκλάντις κλονίστηκε ξαφνικά και ραγδαία στα 40 της χρόνια. Το ίδιο συνέβη και με τον γιο της τον Έλβις, ο οποίος πέθανε από ανακοπή. Η κατάστασή του βέβαια επιδεινώθηκε από τη χρήση ναρκωτικών και από το γεγονός ότι ήταν αλκοολικός.
Ο Έλβις υπέφερε εκτός από την κατάχρηση ουσιών και από τη σοβαρή αύξηση του σωματικού του βάρους μέχρι τον θάνατό του το 1977.
Ήταν γνωστό ότι είχε εθιστεί σε πολυάριθμα συνταγογραφούμενα φάρμακα τη δεκαετία του ‘70 ενώ προσπαθούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις εξαντλητικών περιοδειών.
«Ο Έλβις είχε διάφορα προβλήματα υγείας, αλλά τα έκρυβε τόσο καλά που η υπερβολική φαρμακευτική αγωγή είναι αυτό που θυμόμαστε τώρα», δήλωσε ο Hoedel, «Συχνά έπαιρνε πάρα πολλά, και υπάρχουν θέματα εκεί, αλλά πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί έπαιρνε αυτά τα χάπια εξ αρχής».
Σαράντα έξι χρόνια μετά το θάνατο του Έλβις, η Λίζα Μαρί πέθανε επίσης από ανακοπή μετά από μια μακρά περίοδο κατάχρησης ουσιών.
«Οι Πρίσλεϊ ήταν απίστευτα μυστικοπαθείς σχετικά με την υγεία τους», είπε η Hoedel, «αλλά κατάφερα να πάρω συνεντεύξεις από ανθρώπους όπως η Nancy Clarke, η κόρη του καρδιολόγου της Γκλάντις, η οποία συνήθιζε να πηγαίνει σε κατ' οίκον επισκέψεις με τον πατέρα της στο σπίτι των Πρίσλεϊ».
«Και μου είπε πριν πεθάνει ο πατέρας της, ότι υπήρχαν περισσότερα στο θάνατο της Γκλάντις απ' όσα καταλάβαινε. Όπως έλεγε η ασθένειά της έμοιαζε με ηπατίτιδα, αλλά δεν ήταν και δεν μπορούσε να καταλάβει τι της συνέβαινε. Όλα οδηγούν στο μακρινό παρελθόν και στους γονείς της Γκλάντις».