Η καμπάνια του τρόμου: Η επικίνδυνη εμμονή του Τραμπ με το μεταναστευτικό
Αλλεπάλληλες οι δηλώσεις του υποψήφιου Αμερικανού προέδρου για τους μετανάστες. «Θα χυθεί αίμα για να τους διώξουμε», είπε πρόσφατα.
Οι καθημερινές εξωφρενικές δηλώσεις του Τραμπ για το μεταναστευτικό σπάνια επιτυγχάνουν να σοκάρουν πια τους Αμερικανούς στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Συνήθως επισκιάζονται μέσα σε λίγες ημέρες, αν όχι ώρες, από νέους, ακόμη πιο τερατώδεις ισχυρισμούς.
Πέρσι, ο Τραμπ είχε δηλώσει πως οι μετανάστες «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας». Εχει επαναλάβει τόσες πολλές φορές τη λύση που προκρίνει ως μόνη στο πρόβλημα-μαζικές απελάσεις- που έχει μετατραπεί σε σλόγκαν της καμπάνιας του. Σε μία πανεθνική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ipsos για λογαριασμό της Scripps News, το 54% όσων ερωτήθηκαν συμφώνησαν απαντώντας «Απολύτως» ή «Μάλλον» με αυτή τη λύση, με το ¼ από αυτούς, μάλιστα, να είναι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών. Αναλυτές σχολιάζουν πως ίσως ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί τι θα σήμαινε μία τέτοια πολιτική απόφαση ή-ακόμη χειρότερα-το συνειδητοποιούν.
Η αποδοχή αυτής της εχθρικής στάσης από τους ψηφοφόρους είναι μια ένδειξη πόσο επιδραστική είναι η ρητορική του Τραμπ και του υποψήφιου αντιπροέδρου του Τζέι Ντι Βανς που φορτώνουν όλα τα προβλήματα της Αμερικής στις πλάτες των μεταναστών. Οι μαζικές απελάσεις δεν είναι απλά το προεκλογικό τους πρόγραμμα για να λυθεί το μεταναστευτικό: είναι η απάντησή τους στα καυτά θέματα της προσιτής στέγης, της οικονομίας και του πληθωρισμού. Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ είπε για τους μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής πως «θα χυθεί αίμα για να τους διώξουμε».
Πριν προλάβει κανείς ν΄ αναλύσει τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η φράση, ήρθε η αποστροφή του σε άλλη ομιλία πως στο Σπρίνγκφιλντ οι μετανάστες τρώνε τα κατοικίδια των ντόπιων, ισχυρισμός που έκανε ακόμη και τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη να απευθύνει έκκληση για επιστροφή στη λογική όταν ακολούθησε μια περίοδος τρόμου με διάχυτη βία στην πόλη. Ο Τραμπ συνεχίζει ακάθεκτος σε όλες τις στάσεις στην περιοδεία του να εκτοξεύει τους «κεραυνούς» του. Σε συγκέντρωση στο Γουισκόνσιν έφθασε να πει: «Αυτοί οι μετανάστες είναι ψυχροί δολοφόνοι. Θα μπουν στην κουζίνα σας και θα σας κόψουν το λαιμό». Την περασμένη Πέμπτη στο Μίσιγκαν είπε πως η κυβέρνηση δεν αποδεσμεύει τα χρήματα για την ανακούφιση των πληγέντων από τον Τυφώνα Ελίν «γιατί η Κάμαλα Χάρις και οι Δημοκρατικοί έκλεψαν τα κονδύλια για να τα δώσουν στους παράνομους μετανάστες τους γιατί θέλουν την ψήφο τους».
Το κρίσιμο και ανησυχητικό ερώτημα είναι τι θα κάνει πραγματικά εάν επανεκλεγεί. Ο επικεφαλής σύμβουλός του για το μεταναστευτικό Στίβεν Μίλερ έχει δηλώσει πως, εάν ο Τραμπ κερδίσει, θα απελαθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι την πρώτη χρονιά της προεδρίας του. Ακόμη και χωρίς να υπολογίσει κανείς τα έξοδα και το γραφειοκρατικό χάος που θα προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η προοπτική μιας τέτοιας ιδέας φαντάζει μη ρεαλιστική και δυνητικά επικίνδυνη. Οι σύμβουλοι των Δημοκρατικών αντιτείνουν πως δεν υπάρχουν καν χώροι κατάλληλοι για να κρατηθούν τόσοι άνθρωποι μέχρι την απέλασή τους ενώ εκτιμούν πως πρόκειται για εκστρατεία διασποράς φόβου προκειμένου να υποχρεώσει τους μετανάστες να εγκαταλείψουν μόνοι τους τη χώρα.
Σύμφωνα με το περιοδικό New Yorker, περισσότεροι από 11 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες ζουν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι αρχές δίνουν μεγάλα περιθώρια πριν καταλήξουν να συλλάβουν κάποιον. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο απαγορεύεται να συλληφθεί κάποιος σε νοσοκομεία, σχολεία ή χώρους λατρείας. Στα τελευταία χρόνια της προεδρίας Ομπάμα, δεν ήταν δυνατόν να συλληφθεί κανείς παράνομος μετανάστης εάν είχε λευκό ποινικό μητρώο. Όταν ανέλαβε ο Τραμπ, αυτή η πολιτική καταργήθηκε αν και συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των τοπικών αρχών να συνεργασθούν με την Υπηρεσία Μετανάστευσης. Ο Τζο Μπάιντεν επανέφερε τη στρατηγική Ομπάμα. Εάν ο Τραμπ επανέλθει στον Λευκό Οίκο θα κάνει πράξη τις απειλές του, θα διατάξει εφόδους σε όλες τις Πολιτείες και θα περικόψει ομοσπονδιακά κονδύλια στις τοπικές αρχές που δεν συνεργάζονται;, αναρωτιέται το New Yorker.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τζέι Ντι Βανς εξήγησε σε προεκλογική του συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα γιατί επιμένει να αποκαλεί «παράνομους» τους Αιτινούς μετανάστες του Σπρίνγκφιλντ ενώ ζουν εκεί νόμιμα. «Εάν η Κάμαλα Χάρις κουνά το μαγικό ραβδί της παράνομα και λέει αυτοί οι άνθρωποι είναι τώρα εδώ νόμιμα, εγώ θα εξακολουθήσω να τους αποκαλώ παράνομους εξωγήινους. Μια παράνομη πράξη από την Κάμαλα Χάρις δεν κάνει έναν εξωγήινο νόμιμο», είπε ο Βανς με το γνωστό κυνικό του ύφος.
Όταν η κυβέρνηση Τραμπ χώρισε περισσότερα από 5000 παιδιά από τους γονείς τους στα σύνορα το 2017 και το 2018, ένας ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την κυβέρνηση να επανενωθούν οι οικογένειες και απαγόρευσε να επαναληφθεί το φαινόμενο για τα επόμενα 8 χρόνια. Η ομοσπονδιακή συμφωνία υπεγράφη και είναι μέχρι σήμερα σε ισχύ. Εάν επανεκλεγεί ο Τραμπ, απλά θα αγνοήσει αυτές τις ομοσπονδιακές συμφωνίες; Εκατοντάδες οικογένειες που επανενώθηκαν μετά την απόφαση του δικαστηρίου αλλά εξακολουθούν να μην έχουν χαρτιά μόνιμης παραμονής, κινδυνεύουν με άμεση απέλαση. Αυτή είναι μόνο μία ομάδα από όσες κινδυνεύουν από μια δεύτερη θητεία Τραμπ.
Από την αρχή της προεδρίας Μπάιντεν, όσοι μετανάστες κινδύνευαν αποδεδειγμένα από διώξεις ή βασανιστήρια στις χώρες τους-77.000 από το Αφγανιστάν και περισσότεροι από 500.000 από Βενεζουέλα, Αιτή, Νικαράγουα και Κούβα- έγιναν δεκτοί στη χώρα υπό καθεστώς όρων. Ο Τραμπ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει πως θα ανακαλέσει το status τους και «να ετοιμάζονται να φύγουν». Υπάρχουν, επίσης, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπό Προσωρινό Προστατευόμενο Καθεστώς (Temporary Protected Status) το οποίο τους επιτρέπει να εργάζονται νόμιμα ενώ ανανεώνουν τα χαρτιά τους κάθε 18 μήνες. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από αυτούς ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Το κοινό στοιχείο όλων αυτών των ανθρώπων είναι πως με την θέλησή τους μοιράστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα με την αμερικανική κυβέρνηση. Εξαιτίας του αδιεξόδου στο Κογκρέσο, δεν υπάρχει τίποτα για να κάνουν ώστε να λάβουν άδεια μόνιμης παραμονής στη χώρα. Όταν οι κυβερνήσεις Ομπάμα και Μπάιντεν δημιούργησαν την ευκαιρία, την άρπαξαν. Το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών θα κρίνει εάν αυτό ήταν από μέρους τους τελικά μία λανθασμένη κίνηση.
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου