Η ιστορία του Γουέμπλεϊ, η Εθνική Αγγλίας, Ποπ αστέρες και η πολιτική χροιά του
Το Γουέμπλεϊ, σε όλες τις γκάμες ανθρώπων έχει «αφήσει» το στίγμα του, κάτι που διακρίνεται από τα συγκροτήματα που έχουν τραγουδήσει εκεί.
Το ρολόι «έδειχνε» 9 Μαΐου 2007, όταν το Γουέμπλεϊ άλλαξε την μορφή που είχε και ανακαινίστηκε σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο. Μπορεί το αγγλικό στάδιο του Λονδίνου να έχει γίνει ταυτόσημο με τον χώρο του ποδοσφαίρου, ωστόσο ανά τα χρόνια έχει διοργανώσει σημαντικές πολιτικές ομιλίες και συναυλίες μεγάλων τραγουδοποιών.
Το «colpo grosso» της Ιταλίας το '21 και η κατάκτηση του Euro από τις γυναίκες!
Η χρονιά του 2021, ήταν εξαιρετική για τους Άγγλους. Το Γουέμπλεϊ, ήταν ένα από τα γήπεδα που πρωταγωνίστησε στο Euro εκείνης της περιόδου και ως ευχαριστώ στους ένθερμους φιλάθλους των «λιονταριών», το σύνολο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, όπου έχασε μαχόμενη στα πέναλτι από την σκληρή Ιταλία.
Παρά την πικρία, οι... λιονταρίνες της Αγγλίας έκαναν την έκπληξη έναν χρόνο μετά και συγκεκριμένα το 2022 και κατέκτησαν στο Γουέμπλεϊ το τρόπαιο του Euro γυναικών, επικρατώντας της Γερμανίας 2-1 με θεαματικό φινάλε στο τέλος της αναμέτρησης, φέρνοντας το ποδόσφαιρο «σπίτι» του.
Η «χρυσή» χρονιά του '85 και ο Μάικλ Τζάκσον του 1988
Οι συναυλίες, αλλά και τα συγκροτήματα, έγιναν ευρέως γνωστά την περίοδο της δεκαετίας του '80. Εκείνην την εποχή, πολλοί καλλιτέχνες «πάτησαν» το Γουέμπλεϊ, ωστόσο οι U2, αλλά και οι Queen «άφησαν» το στίγμα τους το 1985. Οι πρώτοι, ωστόσο, δεν έμειναν μόνο σε αυτή την μία παρουσία στο Λονδίνο, αλλά έκαναν και άλλες 8 (!) μέχρι το 1997.
Το... στιγμιότυπο της δεκαετίας, ίσως και του αιώνα για την μουσική της Ποπ, ήταν η προετοιμασία του Φρέντι Μέρκιουρι των Queen μπροστά σε χιλιάδες κόσμο, δίνοντας και έναν τόνο ειρωνείας με την έξυπνη κίνησή του!
Ο «βασιλιάς» της Ποπ κουλτούρας, Τζάκσον στις 16 Ιουλίου του 1988 έδωσε την πρώτη του παράσταση επί αγγλικού εδάφους, ο οποίος έκανε τους θαυμαστές του να μην αφήσουν απούλητο εισιτήριο! Ο Αφροαμερικάνος, επέστρεψε στο Λονδίνο για άλλες δύο παραστάσεις, τα έτη 1992 και 1997.
Η κίνηση για την αποφυλάκιση του Μαντέλα και η ομιλία του Ινδού πρωθυπουργού
Με τον ήρωα των Νοτιοαφρικάνων, Νέλσον Μαντέλα να βρίσκεται στην φυλακή, οι δυτικές χώρες αποφάσισαν έμπρακτα να θίξουν το φλέγον ζήτημα, για να αποφυλακιστεί ο μετέπειτα ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Έτσι, για τα 70α γενέθλιά του, στις 11 Ιουνίου του 1988, η Αγγλία παραχώρησε το Γουέμπλεϊ για μία μεγάλή συναυλία κατά του Απαρτχάιντ που υπήρχε στην χώρα της Αφρικής, αλλά και την ελευθερία του Μαντέλα. Το συγκρότημα για αυτόν τον σκοπό, ονομάστηκε «Freedomfest» ή «Free Nelson Mandela Concert».
Ο Μαντέλα, λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1990, έδωσε τον δικό του πολιτικό λόγο στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την αποφυλάκισή του μέσα σε κλίμα συγκίνησης για την περιπέτεια, την οποία πέρασε επιτυχώς.
Στις 13 Νοεμβρίου του 2015, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, μιλά μπροστά στον Αγγλικό λαό, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά, διότι η χώρα του, ήταν για αρκετά έτη αποικία των Βρετανών. Την παράσταση, επίσης, «έκλεψε» και ο τότε ομόλογός του Μόντι, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος με την φράση: «Namaste, Wembley» που σημαίνει στα Ινδικά, «Γουέμπλεϊ, έλα κοντά μας και άκουσέ μας» και με αυτόν τον τρόπο παρουσίασε στους 60 χιλιάδες παραβρισκόμενους τον Ινδό πολιτικό.
Συνεπώς, το Γουέμπλεϊ είναι ένα από τα πιο ιστορικά γήπεδα της Ευρώπης, αν όχι του πλανήτη, το οποίο έχει αφήσει με «χρυσά» γράμματα στην κοινωνία όλων των εθνών το στίγμα της από τον αθλητισμό και την μουσική, ως και την πολιτική σκηνή.
Δημήτρης Δράκος