Η Γη δεν είναι πια ασφαλής πλανήτης για την ανθρωπότητα σύμφωνα με τους επιστήμονες
Η αξιολόγηση των επιστημόνων διαπίστωσε η Γη «δεν είναι πια πολύ ασφαλής πλανήτης για την ανθρωπότητα».
Συμπεριφέρεται σαν «ασθενής με υψηλή αρτηριακή πίεση».
Έξι από τα εννέα «πλανητικά όρια» έχουν ξεπεραστεί λόγω της ρύπανσης και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, που προκλήθηκαν από τον άνθρωπο στη Γη, σύμφωνα με την αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.
Αυτό σημαίνει ότι η Γη έχει ξεφύγει από τη σταθερή «τροχιά» της που υπήρχε από το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, πριν από 10.000 χρόνια, έως την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης.
Η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι η πρώτη και για τα εννέα πλανητικά όρια, η οποία καταγράφει την υγεία του πλανήτη. Ακόμη, δύο όρια είναι κοντά στο να ξεπεραστούν και αυτά είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η οξίνιση των ωκεανών. Το μοναδικό όριο που δεν απειλείται είναι το ατμοσφαιρικό όζον, αφού η δράση για τη σταδιακή κατάργηση των καταστροφικών χημικών ουσιών τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε στη συρρίκνωση της τρύπας του όζοντος.
Τα πλανητικά όρια δεν είναι μη αναστρέψιμα σημεία καμπής. Ωστόσο, καταγράφουν με ακρίβεια τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανθρωπότητα, αν ξεπεραστούν. Επινοήθηκαν για πρώτη φορά το 2009 και επικαιροποιήθηκαν το 2015, όταν μόνο επτά μπορούσαν να αξιολογηθούν.
Ο καθηγητής Johan Rockström, τότε διευθυντής του Κέντρου Ανθεκτικότητας της Στοκχόλμης, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε τον συγκεκριμένο όρο, δήλωσε ότι «η επιστήμη και ο κόσμος γενικότερα ανησυχούν πραγματικά για όλα τα ακραία κλιματικά φαινόμενα που πλήττουν τις κοινωνίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αλλά αυτό που μας ανησυχεί, ακόμη περισσότερο, είναι τα αυξανόμενα σημάδια εξασθένισης της ανθεκτικότητας της Γης».
Ο Rockström, ο οποίος είναι τώρα συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Potsdam για την έρευνα των κλιματικών επιπτώσεων στη Γερμανία, δήλωσε ότι αυτή η αποτυχία της ανθεκτικότητας θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατο τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης στον κλιματικό στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου φέρνοντας τη Γη πιο κοντά σε πραγματικά σημεία καμπής. Οι επιστήμονες δήλωσαν τον Σεπτέμβριο ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα πολλαπλών καταστροφικών σημείων καμπής.
«Η Γη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας ασθενής με πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση. Δεν σημαίνει σίγουρα ότι θα πάθει έμφραγμα, αλλά αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο» διευκρίνισε καθηγήτρια Κάθριν Ρίτσαρντσον, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η οποία ηγήθηκε της ανάλυσης.
Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι το ασφαλές όριο για την κλιματική αλλαγή ξεπεράστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Για τα γλυκά νερά, μια νέα μέτρηση που περιλαμβάνει τόσο το νερό στις λίμνες και τα ποτάμια όσο και στο έδαφος, έδειξε ότι το όριο αυτό ξεπεράστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.
πληροφορίες: The Guardian